Vágólapra másolva!
Verrasztó Evelyn 2:04.64 perces világcsúccsal aranyérmet nyert 200 m vegyesen csütörtökön, az isztambuli rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. Cseh László és Verrasztó Dávid nem került dobogóra ugyanezen szám férfi versenyében: előbbi 7., utóbbi 10. lett. Gyurta Dániel a legjobb idővel, új Európa-csúccsal jutott be a 100 méteres mellúszás pénteki döntőjébe.

A Jövő SC klasszisa, aki e számban másodikként és harmadikként is állt már Eb dobogón korábban, 2:06.01 perccel tartotta a világrekordot november 6-a óta, s ezen javított most jelentősen, 2:04.64 perccel csapva a célba.

"Azt hiszem, ez a vég" - mosolygott Verrasztó Zoltán, Evelyn édesapja és edzője, majd rögtön elmondta azt is, miért: "Evelyn úgy úszott, hogy még én sem tudtam belekötni, pedig ha valaki rendszeresen talál bírálni valót az úszásában, az én vagyok. De egyszerűen minden stimmelt, a fordulói, a technikája - könnyedén és nagyon látványosan nyert."

Verrasztó Evelyn valóban rendkívül meggyőző volt: bár csak az 5. idővel került a fináléba, érezhető volt, hogy jól megy majd neki, az előfutamban ugyanis edzői megtiltották neki, hogy gyorson pörögjön. "Nem szabad ellőni a puskaport, ezt megtanulhattuk az elmúlt időszakban" - jegyezte meg Fehérvári Balázs, Evelyn másik edzője. Nos, az igazi produkciót valóban estére tartogatta a lány, akkor ugyanis óriási fölénnyel, és persze világrekorddal nyerte meg a 200 vegyest: saját csúcsánál csaknem fél másodperccel úszott jobbat (2:04.64).

"Végre egy olyan verseny, amelyen minden úgy sikerült, ahogy elterveztem" - lelkendezett az újdonsült Európa-bajnok. "Kimondhatatlanul jó érzés nyerni valamit, bár azt azért szívesen megnéztem volna, hogy itt van Hosszú Katinka is, elvégre ő is nagyon jó ebben a számban. A világcsúcsra számítottam. Na jó, biztosra azért nem lehet menni, de éreztem, hogy jól megy az úszás, ráadásul délelőtt sikerült olyan eredményt elérni, hogy a 2-es pályára kerültem, ami az athéni olimpia óta a kedvencem."

A délután másik hőse Gyurta Dániel volt, aki immáron 100 mellen is komoly esélyessé lépett elő: délelőtt elért Európa-csúcsából újabb egy tizedet faragott le (56.79), és természetesen a legjobb idővel került a pénteki fináléba. "Nagyon jó erőben érzem magam, örülök, hogy sikerült jobbat úsznom, mint délelőtt - azt gondolom, még mindig maradt bennem, és a száz továbbra is csak felvezetése a kétszáznak" - nyilatkozta Gyurta.

A férfiak 200 méteres vegyesúszásában számítottunk a második aranyéremre, és féltávnál úgy tűnt, a rajthoz némi meglepetésre nem egésztestes, hanem biciklinadrágban felvonuló Cseh László papírforma győzelmet arat. Ehelyett érthetetlen módon Cseh teljesen lelassult a mellúszás 50 métere során - ami azért is volt váratlan, mert az elsősorban háton kiváló Markus Rogant fő számában sikerült tartania. A végére teljesen szétesett a mozgása, és csupán a 7. helyen végzett - amióta a felnőttek között szerepel, ennyire hátul egyetlen világversenyen sem zárt vegyesúszó-számban. (A versenyt Rogan nyerte 1:51.72-vel, új Európa-csúccsal.)

"Fogalmam sincs, mi történt" - lihegte nem sokkal később. "Féltávnál láttam, hogy elöl vagyok, gondoltam, nincs baj, ehhez képest mellen azt éreztem, egyszerűen nem haladok. A gyorsúszásnál pedig akkora hullámokat kaptam különösen Rogantól, hogy azt sem tudtam, merre vagyok. Nem értem, egyszerűen nem értem. Reggel az egésztestes ruhába ment bele a víz, ezért váltottam biciklinadrágra, de ebbe is belement. Úgy rossz ez, ahogy van."

Nincs könnyű dolga a szakmai stábnak, hiszen pénteken már a 400 vegyes következik.

Ami a többieket illeti, Verrasztó Dávid 10. lett 200 vegyesen, 200 pillangón Mutina Ágnes a hatodik, Jakabos Zsuzsanna a hetedik helyen végzett (Mutina sajnos nem tudta felülmúlni a délelőtt úszott országos csúcsát, de azzal sem került volna dobogóra). Takács Krisztián önmagát is meglepve lett végre döntős 50 gyorson, majd a fináléban országos rekordot (21.25) úszva lett hetedik. Szintén országos csúcsot ért el a még mindössze 17 esztendős Pulai Bence 100 pillangón (51.71), igaz, ezzel nem lett finalista, és szintén nem jutott tovább 100 háton Szepesi Nikolett, továbbá 100 gyorson Dara Eszter.