Vágólapra másolva!
Az európai úszószövetség (LEN) vezérkara úgy határozott, hogy az eredeti terveknek megfelelően Budapest rendezheti a 2010-es úszó Európa-bajnokságot. Az isztambuli tanácskozásra azért volt szükség, mert az MTV visszavonta a tévéközvetítésre vonatkozó garanciáját, ami pedig a magyar pályázat alapfeltétele volt.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke szombat délelőtt arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a kormánygarancia, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság kiállása alapján a LEN nem vonja meg a bizalmat az esemény házigazdájától.

"A Büro-ülésen, amelyen a 17 tagból 15 vett részt, tájékoztatást kértek tőlem, de az összejövetel hangulatán érződött, hogy előző nap a LEN szűkebb vezetése, a végrehajtó bizottság már elfogadta az érveimet. A Büro-tagoktól is megértést kértem, leszögeztem újfent, hogy ez az egész belső ügy, s amit az Eb-rendezéssel kapcsolatosan vállaltunk, azt teljesítjük is" - nyilatkozta később az MTI-nek Gyárfás, aki egyben a LEN alelnöke is.

A Magyar Televízió december 2-án jelentette be, hogy pénzhiány miatt nem közvetíti az Eb-t, noha a tévéközvetítés a pályázat alapfeltétele volt (a többi ország tévétársasága mindig a házigazda által közvetített képet veszi át).

A hogyan tovább kérdésére Gyárfás ezt válaszolta: "A kormány és a MOB egyértelmű állásfoglalása is mutatja, közös ügyről van szó, sokakkal együtt küzdünk a magyarországi Eb sikeréért, a tévéközvetítés biztosításáért. A hazai Európa-bajnokságot az MTV-nek kell sugároznia, szomorú lenne, ha a a közszolgálati televízió bármely vezetésének hitelessége megkérdőjelezhetővé válna. A józan észnek kell diadalmaskodnia, az eredeti vállalásoknak kell érvényt kapniuk."

A 2009. május 3-án, a Parlamentben aláírt háromoldalú szerződés (kormány-LEN-MÚSZ) rögzíti, hogy a rendezőnek három esetben van joga büntetés nélkül visszalépnie: háború, terror- vagy járványveszély esetén. Amennyiben más okból nem tud eleget tenni a követelményeknek, 400 ezer eurót kell fizetnie a LEN-nek, és fedeznie kell az új házigazda valamennyi, forintban már milliárdos nagyságrendű költségét.