Vágólapra másolva!
A hazai műkorcsolyasportban ritkán zajlik békésen az országos bajnokság, a botrány idén sem maradt el. Az még a kevésbé viharos történet, hogy a műkorcsolya szakbizottság szabályismeretből megbukva elszámolta a női Eb-kvótákat. A testület az Európa-bajnokságon a férfiaknál a hét végi ob-t nagy meglepetésre megnyert Markó Mártont kívánja indítani, holott az október 17-i ülésén írásba foglalta, hogy Vardanjan Tigran - a jelenlegi legjobb magyar férfi korcsolyázó - utazhat. A hoppon maradt fél nem is fogadja el a döntést, és a szövetség elnökségénél fellebbez.

Lesújtó képet fest a hazai korcsolyázószövetség műkorcsolya szakbizottságáról a testület október 17-i üléséről készült, helyesírási hibákkal teli jegyzőkönyv, amelyben még az Eb-résztvevő Hadford Katherina nevét sem sikerült jól leírni (Hartfordként szerepel), megbotránkozhatunk a "Zürick" városnéven, továbbá az "E. B." és a "V. B." rövidítéseken az Eb és vb helyett.

Lényegesebb viszont, hogy a testület, amelyet a 73 éves Jurek Eszter vezet, írásba foglalta: a januári kontinensbajnokságra az egyéni számokban Sebestyén Júliát és Vardanjan Tigrant nevezi. A szakbizottság ekkor még nem tudta, amit a versenyzők viszont igen, hogy a nőknél nem egy, hanem két kvótánk van a tallinni Eb-re.

Az elmúlt hétvégi ob-n aztán a férfiaknál váratlanul borult a papírforma, Markó Márton megelőzte Vardanjant, és a szakbizottság megváltoztatta az álláspontját, úgy döntött, Markó mehet az Eb-re. Az ezüstérmes edzője és egyben édesapja, Vardanjan Gurgen - aki az Európa-bajnok Sebestyén Júlia edzője is - hiába kérte, hogy a nemzetközi versenyeken sokkal eredményesebben szereplő fia legalább arra kapjon lehetőséget, hogy egy felmérőn bizonyíthasson, beadványát elutasították. Jurek Eszter az [origo]-nak indoklásként elmondta: Markó Márton az utóbbi időben sokat fejlődött, és nem akadt még rá példa, hogy ne a magyar bajnok induljon az Eb-n.

Ezt azonban Vardanjan Gurgen cáfolja: "Bizony volt rá példa, nem is olyan nagyon régen, amikor hasonló eset történt. Akkor Kerekes Zsoltnak akartak helyet csinálni, hogy ő utazhasson, ne pedig Vidrai Szabolcs, és meg is nyerették vele az ob-t. Az Eb-re azonban végül mégis az év közben jóval eredményesebb Vidrai ment. Szóval, Tucsi néni rosszul emlékszik. De most nem is ez a lényeges, hanem az, hogy Tigran és Marci között eddig két hazai felmérő volt, és Tigran mind a kettőt toronymagasan nyerte, a grazi nemzetközi versenyen pedig majdnem hetven ponttal többet kapott. Azon a viadalon 169 pontot ért el, a kűrjére 110 pontot kapott, míg Marci a rövid programjára és a kűrjére együttesen 100-at. De a vele igazán jóindulatú bírók előtt az ob-n is csak 151-et. A tények alapján nem is lehet kérdéses, hogy kinek kellene utaznia az Eb-re. A szakbizottság október 17-én már el is döntötte, hogy Tigran mehet, s bár az ob-n valóban nem teljesített jól, Tucsi néniék most az elől is elzárkóznak, hogy az Eb-ig rendezzenek még egy felmérőt. Ez így hatalmas igazságtalanság" - háborog Vardanjan Gurgen, aki nem elhanyagolható körülményként azt is megemlíti, hogy Markó edzője, Száraz András maga is a döntéshozó szakbizottság tagja.

Forrás: [origo]
A 2008-as zágrábi Eb-re Vardanjan Tigran és Hadford Katherina is eljutott

Adja magát a kérdés, hogy ugyanakkor a legeredményesebb hazai korcsolyázó, Sebestyén Júlia edzőjeként Vardanjan Gurgen miért nincs benne a szakbizottságban. "Évekig benne voltam, de a legutolsó választáson kipörgettek, amikor egymás között adták-vették a szavazatokat. Ez a testület amúgy az állandó intrikák színtere, és a tagok nincsenek tisztában az alapvető szabályokkal sem, miként az most ki is derült a női Eb-kvótákkal kapcsolatban. Ráadásul Tucsi azt állítja, hogy azért tévedett, mert megváltoztak a szabályok, ami egyszerűen nem igaz" - szögezi le Vardanjan Gurgen.

Rövid utánjárás után kiderítettük, hogy a kvótákra vonatkozó "új szabály" valóban már körülbelül tíz éve él, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) legutolsó szabálykönyvében is olvasható, a 378-as paragrafus 2/b és c pontjaiban.

Vardanjan Gurgen a beadványát elküldte a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökségéhez is, és ebben azt nem is említi, hogy a két hazai felmérőn a fia szerepelt jobban. Csupán a grazi versenyre hivatkozik, megjegyezve, hogy ott a zsűriben a controller Fabio Bianchetti volt, aki az ISU műkorcsolya technikai bizottságának a tagja, az egyik specialista pedig Terry Kubicka, az 1976-os olimpia férfi versenyének a 7. helyezettje, amerikai bajnok, s a hozzáértésüket nehéz lenne vitatni.

"Tigran novemberben bokasérülés miatt két hetet nem edzett, majd lelkileg is visszavetette a felkészülésben nagyapja hirtelen halála. Ezt nehezen tudja feldolgozni, hiszen nagyon közel álltak egymáshoz. Miután a két versenyző közötti idei megmérettetés egy-egyre áll, nem tartom helyes döntésnek, hogy egyetlen hazai verseny döntsön a 2010-es világversenyeken való indulásról. Más években is volt példa arra, hogy nem a magyar bajnokság sorrendje döntött az indulási jogokról. Kérem az elnökséget, az elnök urat, hogy bírálja felül a szakbizottság helytelen döntését, ami ebben a szezonban nem az első" - áll még Vardanjan Gurgen levelében, amelyben vastag betűvel szerepel, hogy a "MOKSZ műkorcsolya szakbizottságának a 2010-es szezonra vonatkozóan nincsen írásban lefektetett válogatási elve, illetve a világversenyekhez szükséges tudásszint sincs leírva."