Vágólapra másolva!
Az esztendő legnagyobb szenzációja, hogy a 19 éves norvég Magnus Carlsen 2010. január 1-től minden idők legfiatalabb világranglista-vezetője lesz. De mi minden történt még idén a sakktábláknál? A búcsúzó esztendő krónikája - a teljesség igénye nélkül.

"Napi kapcsolatban vagyok Kaszparovval" - interjú Magnus Carlsennel

Összefoglaló

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov világbajnok-jelölti döntőn legyőzte az amerikai Gata Kamskyt, jövőre a világbajnoki címért játszhat a címvédő indiai Viswanathan Ananddal. A Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán az izraeli Borisz Gelfand győzött. A női sakkcsapat világbajnokságon hazai pályán kínai győzelem született. Az újvidéki sakkcsapat Európa-bajnokságon a férfiak versenyében az azeriek nyertek, a nők viadalán az orosz együttes megvédte címét. Legjobbjaikat nélkülöző férfi válogatottunk nyolcadik, tartalékos női csapatunk a tízedik helyen végzett. Az örmény Levon Aronjan megnyerte a Grand Prix-versenysorozatot és a Grand Slam-döntőn is győzött. Hét szuperversenyt szerveztek, Wijk aan Zee, Linares, Szófia, Bázna, Dortmund, Nanking és Moszkva látta vendégül a sakkvilág elitjét, két Grand Prix-viadalra is sor került. Miskolcon a sakkrajongók Lékó Péter és az indiai világbajnok Viswanathan Anand rapid párharcában gyönyörködhettek. Gara Anita harmadszor, Almási Zoltán nyolcadszor lett bajnok. Nagy fölénnyel nyerte a csapatbajnokságot az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram együttese.

Így kezdődött a sakkév

A 2009. január 1-től érvényes világranglistát a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov vezette, 5 ponttal előzte meg az indiai világbajnok Viswanathan Anandot, első számú nagymesterünk, Lékó Péter őrizte helyét a top 10-ben. A legjobbak rangsora: Topalov 2796, Anand 2791, Ivancsuk 2779, Carlsen 2776, Morozevics 2771, Radzsabov 2761, Jakovenko 2760, Kramnyik 2759, Lékó 2751, Movszeszjan 2751.

A hagyományos Reggio Emilia-i tornán remekül, négyes nyerősorozattal rajtoló Almási Zoltán végül második lett a kínai Ni Hua mögött. Lékó Péter Munkácson másodszor mérkőzött meg rapid párharcban Vaszilij Ivancsukkal. A hatjátszmás meccset az ötödik parti megnyerése döntötte el az ukránok legjobbjának javára. Wijk aan Zee-ben, a Corus 2009 szuperversenyen nem volt magyar résztvevő, ahogy Viswanathan Anand, Veszelin Topalov és Vlagyimir Kramnyik sem játszott. A nagy hiányzók ellenére is 19-es kategóriájú volt a viadal. Érdekes csata dúlt, és a nehéz pozíciókban is higgadtságát megőrző 19 esztendős ukrán Szergej Karjakin végzett az élen. Fantasztikus sikersorozat után csalódásként élte meg a 18 éves Magnus Carlsen holtversenyes ötödik helyét. Bánhatta, hogy három esélyes állását nem tudta győzelemig fokozni Radzsabov, Aronjan és Karjakin ellen. Óriási meglepetésként értékelhettük Ivancsuk és Morozevics holtversenyes utolsó helyét.

A Corus 2009 szuperverseny végeredménye:
1.Szergej Karjakin (ukrán, 2706) 8 pont
2-4. Levon Aronjan (örmény, 2750), Tejmur Radzsabov (azeri, 2761), Szergej Movszeszjan (szlovák, 2751) 7,5
5-6. Magnus Carlsen (norvég, 2776) és Perez Leinier Dominguez (kubai, 2717) 7
7. Gata Kamsky (amerikai, 2725) 6,5
8-10. Loek van Wely (holland, 2625), Wang Yue (kínai, 2739) és Jan Smeets (holland, 2601) 6
11-14. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779), Daniel Stellwagen (holland, 2612), Michael Adams (angol, 2712) és Alekszandr Morozevics (orosz, 2771) 5,5

Az olasz Fabiano Caruana elsőségével fejeződött be a 16-os kategóriájú "B" nagymesterverseny. A 16 éves nagymester csak nyolcadik volt a rangsorban, de 8,5 pontjával elsőként ért célba, fél ponttal végzett mögötte az angol Nigel Short, az orosz Alekszandr Motiljev és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov. Caruana győzelmével kiharcolta a meghívót a jövő évi szuperversenyre. A "C" tornán a fülöp-szigeteki Wesley So győzött. A Hollandiában élő, orosz állampolgárságú 14 éves Arish Giri harmadik nagymesteri normáját teljesítette!

Világbajnok-jelölti döntő, linaresi szuperverseny

Jelentős sportdiplomáciai bonyodalmak előzték meg a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és a 2007-es Világkupa győztese, az amerikai Gata Kamsky szófiai világbajnok-jelölti döntőjét. Kamsky semleges pályán szeretett volna játszani, de csak a bolgár főváros jelezte garanciával rendezési szándékát. Végül 250 ezer dolláros díjalappal került sor februárban a mérkőzésre, és a FIDE vezérkarának ígéretével, hogy a vesztes a következő ciklusban világbajnok-jelölt lesz. Hazai pályán nem mutatott meggyőző játékot Topalov, a 4,5-2,5-ös győzelem nem fejezte ki hűen a küzdelem menetét. Kamsky időzavarokban sebezhetőnek bizonyult.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:
Veszelin Topalov (bolgár, 2796) - Gata Kamsky (amerikai, 2725) 4,5 - 2,5 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen, 0 - 1, 1 - 0, döntetlen, 1 - 0)

Huszonhatodszor rendeztek Linaresben sakkversenyt, és az esztendő második szuperversenyén négy évvel Garri Kaszparov tornagyőzelme után ismét orosz nagymester végzett az első helyen. Az andalúziai városban a 25 éves Alekszandr Griscsukot ünnepelték győztesként. Pályafutása eddigi legnagyobb egyéni sikereként értékelhetjük diadalát, a második fordulótól kezdve hol holtversenyben, hol egyedül vezetve győzött. Griscsuk egyetlen vereségét a norvég Magnus Carlsentől a 12. fordulóban szenvedte el, a linaresi szabályok szerint több győzelmének köszönhetően kapta az első helyezettnek járó trófeát. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk a győzteshez hasonlóan 87 ezer 500 eurót kasszírozott a 314 ezer eurós díjalapból. A nankingi pocsék, Wijk aan Zee-i könnyen feledhető teljesítménye után a verseny doyenje javuló formában, nagy türelemmel játszott, megőrizte veretlenségét, az örmény Levon Aronjanra kettős vereséget mért. Nagy esélyt hagyott ki Viswanathan Anand ellen. A dobogón végzettek közül a 18 éves norvég Magnus Carlsen hibázott a legtöbbször. A 13. játéknapon nyert állásban az azeri Tejmur Radzsabov ellen könnyelműsködött. Gyógyír lehet számára, hogy a mini-meccsen legyőzte a sakkozás királyát, Viswanathan Anandot, és bronzérmesként 50 ezer eurót kapott. A viadal meglepetése az indiai világbajnok ötvenszázalékos eredménye. Az elmúlt két évben elért tornagyőzelme után triplázásra készült. Nagy árat fizetett Aronjannal szemben elkövetett hibájáért, nem éreztük játékában a tűzet, a második félidőben hétszer remizett.

A verseny végeredménye:
1. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2733) 8 pont
2. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2779) 8
3. Magnus Carlsen (norvég, 2776) 7,5
4. Viswanathan Anand (indiai, 2791) 7
5-7. Wang Yue (kínai, 2739), Tejmur Radzsabov (azeri, 2761) és Levon Aronjan (örmény, 2750) 6,5
8. Perez Leinier Dominguez (kubai, 2717) 6