Vágólapra másolva!

Érvényesek maradnak a szuperdresszes úszóvilágcsúcsok

Érvényben maradnak azok az úszóvilágcsúcsok, amelyeket az elmúlt két évben az úgynevezett szuperdresszekben értek el a versenyzők.

Hosszas tanácskozást követően úgy döntött a nemzetközi úszószövetség (FINA) vezető testülete, a Büro, hogy érvényben maradnak az elmúlt két évben elért úszóvilágrekordok. A kérdés azt követően vált fontossá, hogy a testület a FINA közgyűlésének döntése nyomán még a római világbajnokság idején úgy határozott, hogy ez év január elsejétől tilos az úgynevezett szuperdresszek használata.

Többen úgy vélték, hogy az elmúlt két év világrekord-dömpingje során elért csúcseredményeket annulálni kell, esetleg két csúcslistát kell számontartani, hiszen a jelenleg érvényben lévő legjobb időeredményeket szinte lehetetlenség túlszányalni a 2010-től kötelező textilből készült, és nem az egész testet borító úszóruhákban.

A FINA vezérkara Gyárfás Tamás Büro-tag beszámolója szerint több órán át vitázott a kérdésről bangkoki ülésén, végül egyértelműen az az álláspont alakult ki, hogy a rekordok legális körülmények között születtek meg, mindenki számára egyenlő feltételek mellett, azaz a csúcsok felállítóival szemben lenne inkorrekt lépés, ha eredményeiket egy tollvonással eltörölnék.

A Büro szerint az úszósport fejlődése egyébként is töretlen, azaz a lehetőség adott, hogy a jövőben megdőljenek a rekordok.