Vágólapra másolva!
Tizenhat sportoló mellett huszonhét sportági vezető, edző, MOB-tisztségviselő és meghívott vendég utazik Vancouverbe, a február 12-én kezdődő téli olimpiára. Valóban ilyen sok szakemberre és sportvezetőre van szükség az öt sportágban rajthoz álló versenyzők mellé? Mennyibe kerül ez a MOB-nak, ki fizeti és miből?

Magyarországot öt sportágban (alpesi sí, sífutás, sílövészet, rövidpályás gyorskorcsolya és műkorcsolya) 16 versenyző képviseli a vancouveri téli olimpián február 12-28. között. A csapat létszámában valamivel elmarad a négy évvel ezelőttitől: Torinóban 20 magyar sportoló indult. A különbséget az időközben megszűnt bobcsapat jelenti, egyébként ugyanazok a sportágak (és részben ugyanazok a sportolók) kvalifikálták magukat, mint négy évvel korábban. Míg azonban Torinóba 25 szakági sportvezető, szövetségi kapitány, edző és sportdiplomata kísérte el a csapatot, addig Vancouverben 27-en lesznek, vagyis 11-en többen, mint maguk a sportolók.

Az állam pénzén utaznak

A téli olimpiára akkreditálható sportvezetők és vendégek számát szigorúan szabályozza a Nemzetközi Olimpiai Szövetség (NOB). Ennek értelmében a vendégek létszáma függ az adott ország által nevezett sportolók létszámától, nemenkénti megoszlásától, sőt attól is, hogy ők mely sportágakban szereztek indulási jogot.

"A nyári és téli olimpiákon való részvétel támogatásáról külön sor gondoskodik a költségvetésben: a vancouveri részvételre 40 millió forintot különített el a kormány, ami a kiutazás és az olimpiai bérlemények költségét (ez 5 millió 240 ezer forint) hivatott fedezni" - mondta Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke.

"A kvalifikált sportolóink alapján kaptunk egy bizonyos számú kvótát, hogy hány edzőt, szakembert vihetünk ki, mi pedig éltünk ezzel a lehetőséggel. Összesen 20 szakember lesz kint Vancouverben, edzők, sportágvezetők, két orvos, egy fizioterapeuta, illetve rajtam kívül még három MOB-alkalmazott, valamint egy olimpiai attasé, aki segít a csapat ügyeinek intézésében."

Négy embert saját költségén visz ki a MOB

A sportolók mellett ők azok, akiknek útját abból a bizonyos 40 millió forintos keretből finanszírozzák. A MOB saját költségvetéséből lát vendégül további négy főt, közülük ketten az Önkormányzati Minisztérium munkatársai, a sport szakállamtitkár, Simóka Bea volt olimpikon öttusázó és Lukács Zsuzsanna főosztályvezető.

"Ők nem egyszerre lesznek kint Vancouverben, hanem heti turnusban váltják egymást" - mondta Csurka. "Ugyanebbe a körbe tartozik még dr. Bathó Ferenc, a korcsolya- és Studniczki Ferenc, a jégkorongszövetség elnöke is. További négy fő pedig valamelyik nemzetközi szervezet vendégeként, azaz annak költségén tartózkodik Kanadában. Ők Schmitt Pál, a MOB elnöke, Aján Tamás tiszteletbeli NOB-tag (ők a NOB vendégei), Regőczy Krisztina (őt a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség látja vendégül) és dr. Kamuti Jenő (a NOB Fair Play Bizottságának elnöke, a szervezet vendége).

Hat plusz hat utazó a sízők beszavazásával

Szembetűnő, hogy a sízők hatfős csapatát hat szakember kíséri, de Csurka szerint erre is van magyarázat. "A síversenyek nem Vancouverben, a központi helyszínen lesznek, hanem onnan 130 kilométerre, Whistlerben. Itt kell létesítenünk egy kihelyezett irodát, ahol, úgymond, állandó ügyeletet kell fenntartanunk, hiszen a játékok szinte bármelyik percében megjelenhetnek például a doppingellenőrök, és akkor azonnal tudnunk kell értesíteni az érintett sportolókat. A MOB oda nem küld tisztviselőt, ezt a feladatot a síszövetség munkatársai látják el."

A MOB egy 2006. május 20-i előterjesztésében megvonta volna a szereplés lehetőségét azoktól a sportolóktól, akik nem tudták magukat a sportági szabályok szerint kvalifikálni.

"A MOB közgyűlése egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett elfogadta, hogy a téli olimpiáról szóló határozati javaslatból kerüljön ki a 3. pont, amely szerint: Az elmúlt három téli olimpia tapasztalatai, a magyar versenyzők által elért eredmények alapján a jövőben csak azoknak a versenyzőknek a nevezését támogatja, akik a kvalifikációs előírásokat teljesítve szerezték meg a részvételi jogosultságot. Nem támogatja a nemzet jogán történő nevezést" - olvasható a Magyar Olimpiai Biztottság honlapján.

A felvetés ellen a Magyar Sí Szövetség elnöke, dr. Kaszó Klára szólalt fel, azzal érvelve, hogy egy ilyen döntés megfosztja az olimpiai szereplés lehetőségétől azokat a sportolókat, akik időt, energiát és saját anyagi forrásaikat nem kímélve készülnek, miközben nyilvánvaló, hogy nem tudják felvenni a versenyt a szerencsésebb geográfiai körülményekkel megáldott országok versenyzőivel. Kaszó Klára javaslatát egy tartózkodás és egy ellenszavazattal fogadta el a közgyűlés, így most három alpesi síző, két sífutó és egy sílövő állhat rajthoz Vancouverben.

Az olimpiai faluban csak a játékokra akkreditált sportolók és szakemberek lakhatnak, ezt a költségüket fedezi a NOB. A delegáció azon tagjai, akik nem az olimpiai faluban kapnak szállást, saját költségükön tartózkodhatnak kint. A MOB-nak a Pegazus Toursszal kötött szerződése két csomagot kínál: 1 587 000,- Ft/fő és 1 437 000,- Ft/fő, amiben benne van a repülőjegy turistaosztályon, a reptéri illeték, szállás félpanziós ellátással, valamint a belépőjegyek.