Vágólapra másolva!
Tóth Krisztina bronzérmet szerzett az asztaliteniszezők Düsseldorfban zajló Európa TOP 12-bajnokságán, miután a vasárnap délelőtti elődöntőben kikapott a tornát 2007-ben és 2008-ban, illetve idén is megnyerő, holland színekben versenyző Li Jiaótól.

A magyar játékos - aki immár 15-ödször szerepelt a rangos versenyen, és az elődöntő tagjai közül egyedüliként született a kontinensen - 4-0-s vereséget szenvedett kínai származású riválistól. Tóth harmadszor szerzett érmet az Európa TOP 12-n: 2005-ben második, 2003-ban pedig harmadik lett. Mostani teljesítményéért 3650 eurót kapott.

A négy olimpián szerepelt, hétszeres Európa-bajnok klasszis magyar szombaton három remek győzelmet aratott: előbb a csoportszakasz során az aktuális kontinensbajnok német Wu Jiaduót és a román Daniela Dodeant verte, majd a negyeddöntőben a 2008-as egyéni Európa-bajnok litván Ruta Paskauskiene felett diadalmaskodott magabiztosan.

"Engem is meglepett, hogy idáig eljutottam, különösen azok után, hogy nehéz csoportba kerültem, Dodeant például korábban még egyszer sem sikerült megvernem. Nem is tudom, hogy volt-e már ilyen jó versenyem, ahol ennyi remek ellenfelet le tudtam győzni. Az elődöntőben is jól ment a játék, csak a rivális volt sokkal jobb, mint a korábbiak. Nagyon örülök az éremnek" - mondta az MTI-nek Tóth, aki nagyszerűen kezdte az évet, a mostani sikert megelőzően, két hete, a szlovéniai Pro Tour-viadalon ugyanis döntőt játszhatott egyesben.

Boll és Li Jiao győzött

A férfiaknál a hazai közönség előtt szereplő Timo Boll, a nőknél pedig az elődöntőben Tóth Krisztinát búcsúztató, holland színekben szereplő Li Jiao nyert.

A vasárnap délutáni finálék során előbbi a fehérorosz Vlagyimir Szamszonovot verte, s ezzel megvédve címét összességben ötödször diadalmaskodott a tornán, utóbbi pedig a tavalyi bajnok, lengyel Li Qiant győzte le, így 2007 és 2008 után harmadik végső sikerét gyűjtötte be.

eredmények, nők:
elődöntő:
Li Jiao - Tóth Krisztina 4-0 (5, 9, 12, 6)
Li Qian - Li Jie (holland) 4-2 (4, -6, -7, 6, 4, 9)

döntő:
Li Jiao (holland) - Li Qian (lengyel) 4-3 (7, -10, 4, 6, -8, -4, 11)

férfiak:
elődöntő:
Boll - Kalinikosz Kreanga (görög) 4-2 (-6 , 6, -5, 4, 5, 7)
Szamszonov - Chen Weixing (osztrák) 4-0 (7, 2, 7, 7)

döntő:
Timo Boll (német) - Vlagyimir Szamszonov (fehérorosz) 4-2 (-10, 9, -10, 9, 8, 2)