Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint péntek este meghalt Nodar Kumaritasvili grúz szánkós, aki a vancouveri téli olimpia pénteki napján az edzésen bukott. A 22 éves versenyzőt a baleset után még újraélesztették, de az életét már nem tudták megmenteni.

A 22 éves sportoló elvesztette uralmát a szánkó fölött, majd hatalmas, 90 mérföldes - mintegy 145 km/órás - sebességgel csapódott ki a pályáról és egy oszlopnak vágódott. Az orvosi csapat azonnal a fiatal sportoló segítségére sietett, mesterséges lélegeztetést, szívmasszázst kellett alkalmazniuk, majd helikopterrel kórházba szállították. de az életét már nem tudták megmenteni.

"Mély sokkban vagyunk, nem tudjuk, mit tegyünk. Azt sem tudjuk, részt vegyünk-e a megnyitón, illetve az egész olimpián" - nyilatkozta megrendülten a grúz delegáció vezetője, Irakli Dzsaparidze. Kumaritasvili ebben a szezonban négy Világkupa-viadalon állt rajthoz, a 44 volt a rangsorban.

"Az egész olimpiai családot lesújtotta ez a tragédia, amely beárnyékolja a játékokat" - mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

A whistleri létesítmény a világ leggyorsabb pályájának számít, az olimpiai felkészülés során 12 szánkós sérült meg. A nap során korábban már bukott az aranyérem egyik várományosa, az olasz Armin Zöggeler is, korábban balesetet szenvedett a román Violeta Stramaturaru, illetve négy amerikai, Chris Mazdzer, Megan Sweeney, Tony Benshoof és Bengt Walden is.

A Nemzetközi Szánkószövetség elnökségi tagjait és a viadalon résztvevő nemzetek csapatvezetőit rendkívüli tanácskozásra hívták össze, nagy kérdés, vajon a szervezők alakítanak még valamit a pályán, vagy vállalják a kockázatát annak, hogy a viadal során további balesetek történjenek. A létesítmény ugyanis nemcsak a szánkósoknak ad otthont, itt rendezik a szkeleton- és a bobversenyeket is.

A baleset előtt a brit szkeletonversenyző, Amy Williams azt nyilatkozta a BBC Sportnak: "Csak remélni tudom, hogy a pálya biztonságos, s nem lesz túl sok bukás és súlyos sérülés."

A vancouveri játékokat megelőzően nem történt még haláleset a téli olimpiákon, edzéseken annál inkább. Az 1964-e innsbrucki játékok előtt napokkal előbb az osztrákok síelője, Ross Milne egy fának csapódott, majd egy brit szánkós, Kazimierz Kay-Skrzypecki veszítette életét a tréningen. 1992-ben, Albertville-ben a svájci síelő, Nicholas Bochatay egy hóegyengető gépnek ütközött, rajta sem tudtak segíteni. A négy elhunyt sportolón kívül még egy osztrák orvos, Jörg Oberhammer halt meg: 1988-ban, Calgaryban a sípályát előkészítő gép alá esett.

Szombaton döntenek a szánkós programról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a vancouveri játékok szervezőbizottsága közép-európai idő szerint szombat este dönt arról, hogy módosítja-e a szánkósok programját a pénteki tragédia után. Elképzelhető, hogy változtatnak a pályán, illetve több edzést iktatnak be.