Vágólapra másolva!
A vancouveri olimpián folytatódnak a férfiszánkósok edzései szombaton annak ellenére, hogy a pénteki gyakorlások közben meghalt egy grúz versenyző.

"A nemzetközi szövetség, a FIL két teljes tréninget bonyolít le szombat reggel még azt megelőzően, hogy megkezdődik a verseny az eredtileg tervezett időpontban, szombat 17 órakor" - áll a szervezők közleményében, amelyet azt követően adtak ki, hogy felmerült: módosítják a szánkósok programját a pénteki tragédia miatt.

A szervezőbizottság és a nemzetközi sportági szövetség közös vizsgálatát követően közzétett állásfoglalás szerint minden rendben volt a 15. kanyarig, amelyből azonban rosszul jött ki a grúz versenyző. Megpróbálta javítani hibáját még mielőtt a 16. kanyarba ért volna, ám ez nem sikerült neki, "elveszítette a kontrollt a szánkója felett, s ez vezetett a tragikus balesethez" - olvasható a kommünikében.

Ebben rögzítették azt is, hogy a halottkémi vizsgálat megállapítása szerint a tragédiát nem pályahibák okozták, bár a történtek után megemelték a jégcsatorna oldalfalának magasságát az ominózus kanyarnál.

A 21 éves grúz Nodar Kumaritasvili a végzetes kimenetelű tréningen, 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a jégteknőből, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét.

Kumaritasvili holttestét két-három napon belül hazaszállítják - nyilatkozta a tbiliszi tévének a Vancouverben tartózkodó Nika Rurua, Grúzia sportminisztere, aki hozzátette, hogy a sportolót Bakurianiban temetik el, ahol született és felnőtt.

"Az egész olimpiai családot lesújtotta a tragédia, amely árnyékba borította a játékokat" - adott hangot megrendülésének Jacques Rogge, a NOB elnöke, aki a könnyeit törölgette nyilatkozata közben.