Vágólapra másolva!

Kommunikációs káosz és átejtett szurkolók a cselgáncsozóknál

A Magyar Judo Szövetség múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján még úgy harangozták be a hét végi Hungária-kupát, hogy azon a legerősebb magyar csapat indul, ám éppen a három legjobb női cselgáncsozó mondta vissza a szereplést. Mészáros Anett, Karakas Hedvig és Csernoviczki Éva ráadásul a hét elején megsérült, kettőjük visszalépéséről pedig már szerdán lehetett tudni. A szövetség elnöke és a szövetségi kapitány is sajnálja a történteket.

A női Világkupa-sorozat egyik állomásának számító Hungária-kupa csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke örömmel jelentette be, hogy a legerősebb magyar csapat szerepel, így a vb-ezüstérmes Mészáros Anett, a vb-3. Karakas Hedvig és az Eb-2. Csernoviczki Éva is szőnyegre lép. Ám a Körcsarnokba kilátogató nézők meglepetésére a nevezettek egyike sem indult el. Sokakban felmerült a gyanú, hogy a két jóval rangosabb pénzdíjas verseny, a párizsi Grand Slam-torna, valamint a düsseldorfi Grand Prix között inkább pihennek, hiszen három egymást követő hét végén nagyon nehéz csúcsformát hozni. Márpedig Párizsban Mészáros (70 kg) ezüst-, Karakas (57 kg) bronzérmes lett, Csernoviczki (48 kg) pedig az ötödik helyen végzett a kőkemény mezőnyben. Ráadásul a hét elején még Párizsban maradtak egy nemzetközi edzőtáborban, és ott sem adódott sok lehetőség pihenni. Azt, hogy nem indultak el a Hungária-kupán, mindhármuk esetében az edzőtáborban szerzett sérüléseikkel indokolták.

"Kedden egy fogásfelvételnél az egyik ujjamon megsérült a körömház, és igen nagy fájdalmaim voltak. Aznap éjjel alig tudtam aludni, de szerdán még megpróbáltam edzeni, és ez végérvényesen betett az ujjamnak, rendesen be is gyulladt. Nagyon szerettem volna indulni a Hungária-kupán, itt vannak a szüleim, a bátyám is, de az edzőmmel arra jutottunk, hogy ezt a versenyt ki kell hagynom" - mondta vasárnap a Körcsarnokban Karakas Hedvig, a Miskolci VSC 20 éves dzsúdósa, akinek a sérült ujja valóban nagyon rosszul nézett ki.

"Próbáltuk gyógyítgatni Hédi ujját, és az utolsó pillanatig nyitva hagytuk a kérdést, hogy mi legyen. Péntek este a sorsolás előtt azonban úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatunk, mert nagyobb baj is lehet, és ha le kell venni a körmét, akkor egy hónap is kieshet a munkából, amit nem engedhetünk meg az olimpiai kvalifikációs sorozat indulása előtt. Ha nem jön rendbe Hédi ujja, akkor a düsseldorfi Grand Prix-t is kihagyja" - csatlakozott tanítványához Kovács Gábor.

Csernoviczki Csaba szövetségi kapitány elmondása szerint Éva lányának a könyöke sérült meg a párizsi edzőtáborban, Mészáros Anett pedig a fejére esett. "Ha rettenetesen fontos lett volna, ők ketten elindulnak a Hungária-kupán, Évit is össze lehetett volna kötözni. Ám nyakunkon az olimpiai kvalifikációs sorozat, ennek egészségesen szeretnénk nekivágni, és szerdán abban maradtunk, nem éri meg felesleges kockázatot vállalni. Amúgy azért is szerettem volna, ha Évi elindul - természetesen egészségesen -,mert kíváncsi lettem volna, hogyan bírja a sorozatterhelést" - mondta el a szakvezető, akitől megkérdeztük, hogy a sérülések híre miért nem jutott el a szövetség vezetéséhez.

"Amikor szerda este lezajlott az utolsó edzés, Hédi a begyulladt körmével szenvedett, Évi könyökét jegeltük, Anett pedig csendben sírdogált, volt bajunk bőven. És másnap, a sajtótájékoztató idején éppen a levegőben voltunk. Sajnos, ez így alakult" - jegyezte meg Csernoviczki Csaba.

Az persze még így is nehezen érthető, hogy csütörtök este, vagy péntek estig miért nem derült ki a közvélemény számára, hogy a legjobb magyar versenyzők megsérültek. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke azt mondja, erről ő is csak péntek este értesült:

"A sorsolás előtt megnéztem a 48 kg-os kategória indulóit, és nagyon meglepődtem, hogy Csernoviczki Éva nincs köztük. Azt hittem, hogy valamit elrontottak, egyből mentem a szövetségi kapitányhoz, aki egyben az édesapja, és akkor tudtam meg, hogy a kislány megsérült. Utána találkoztam Kovács Gabival, majd megláttam Hédi ujját is, és az egyértelmű volt, hogy neki így nem szabad versenyeznie. Azt pedig a külföldi edzőktől hallottam, hogy az edzőtáborban a vehemens japánok Anettet a fejére ejtették. Sajnálom, hogy a közvéleményt nem tudtuk tájékoztatni a valós helyzetről, mert itthon azt hittük, hogy minden a legnagyobb rendben van. Péntek este nekem is az volt az első gondolatom, legalább nekem szólhattak volna, hogy nincs. Hibáztunk. Egyébként úgy terveztük, hogy a szövetségi kapitány csütörtök délben odaér a sajtótájékoztatóra, de a válogatott a párizsi repülőtéren rekedt, csak jókora késéssel tudott elindulni, ezzel sem volt szerencsénk" - mondta el a cselgáncsszövetség elnöke.

A Hungária-kupán a tartalékos magyar válogatott három ötödik helyezést szerzett Maros Barbara (52 kg), Szabó Franciska (63 kg) és Joó Abigél (78 kg) révén.