Vágólapra másolva!
Új versenyszámként svéd aranyéremmel debütált a téli olimpia programjában a női 10 kilométeres szabad stílusú sífutás. A vancouveri játékok bajnoka a svéd Charlotte Kalla lett, aki már novemberben megjósolta, komoly esélyei lehetnek a viadalon. A második helyen Torino kétszeres bajnoka, az észt Kristina Smigun-Vaehi végzett, a bronzot a norvég Marit Björgen nyerte.

"Természetesen az olimpia a legnagyobb célom, úgy vélem, a 10 kilométeres szabadstílusú versenyben nagyon jók az esélyeim, de az éremről még beszélni sem merek" - nyilatkozta november végén a svéd Dagens Nyheternek Charlotte Kalla, aki két és fél hónappal később beteljesítette álmát.

A 23 éves sífutó, akinek eddigi legjobb egyéni vb-eredménye egy ötödik hely volt még 2007-ből kiválóan versenyzett, minden ellenőrzési pontnál az első helyen állt, csupán Torino kétszeres bajnoka, az észt Kristina Smigun-Vaehi tudta megszorítani.

Kalla pályafutása során mindössze négyszer nyert Világkupa-futamot, legutóbb február 5-én a kanadai Canmore-ban, éppen 10 km-en. A táv egyébként kifejezetten fekszik a svéd sportolónőnek: a 2009-2010-es évadban hatszor indult szabadstílusban, négyszer győzött, kétszer pedig a második helyen végzett.

"Köszönöm mindenkinek, aki szorított nekem" - nyilatkozta a svéd televíziónak Kalla. "Őrülten érzem magam, kicsit össze is vagyok zavarodva. De majdcsak leküzdöm az érzést."

Kalla a svéd sífutósport 25. olimpiai aranyát szerezte, utoljára 1968-ban nyert honfitársnője egyéniben, Grenoble-ban Toini Gustafsson 5 és 10 km-en is győzni tudott.

Eredmény, sífutás, női 10 km-es szabadstílusú:
1. Charlotte Kalla (Svédország) 24:58.4 perc
2. Kristina Smigun-Vaehi (Észtország) 25:05
3. Marit Björgen (Norvégia) 25:14.3
...75. VICZIÁN VERA 33:45.8