Vágólapra másolva!
A 2014-es szocsi téli olimpia szervezői ígéretet tettek arra, a bob- és szánkópálya terveit tüzetesen átvizsgálják, hogy ne történhessen olyan tragédia, mint Vancouverben, ahol egy grúz versenyző kirepült a pályáról, és meghalt. Davit Kumaritasvili, az elhunyt sportoló édesapja arról nyilatkozott, a fia félt attól a kanyartól, amelyben életét vesztette.

"Mindannyian azt gondoltuk, biztonságos pályát építettünk, kezdődhet az olimpia. Ez hiba volt" - jegyezte meg letörten Björn Dyrdahl az AP hírügynökségnek a grúz Nodar Kumaritasvilit ért szánkótragédia után. A norvégok két olimpiát megjárt egykori szánkósát, aki jelenleg a nemzetközi szövetség egyik fő adminisztrátora, nagyon megrázta az eset.

"Az első gondolatom az volt, megtörtént a lehetetlen!" - mondta, hozzátéve, sajnos a szánkóversenyzőknek nincs idejük gondolkodni, csak a reflexeikre hagyatkozhatnak, hogy korrigálják hibáikat.

Megszólalt a családjával Bakurianiban élő Davit Kumaritasvili, az elhunyt sportoló édesapja is, aki azt nyilatkozta, szívbetegsége miatt nem fogja megnézni a tragédiáról készült felvételeket, mert fél, nem élné túl.

"A fiam felhívott az olimpia előtt három nappal, s azt mondta: 'Apa, nagyon félek az egyik kanyartól"- mondta az édesapa a Wall Street Journalnak.

A szervezők szerint a 110 millió dollárból épült pálya sokkal gyorsabb (akár 150 km/h-s sebességet is le tudnak érni a versenyzők), mint ahogy azzal előzetesen számoltak, így a nemzetközi szövetség képviselői már jelezték a 2014-es szocsi szervezőbizottságnak, biztosítékot kérnek arra vonatkozóan, hogy az oroszországi pálya ennél lassabb lesz.

"A pályát még nem hagytuk jóvá, úgyhogy hazatérésünk után azonnal megvizsgáljuk a terveket, s reméljük, a kivitelező cég figyelembe fogja venni a szomorú esemény tapasztalatait" - nyilatkozta a RIA Novosti hírügynökségnek Viktor Prjadein, a szervezőbizottság alelnöke. Hozzátette, a kivitelező Stroyprofi olyan nemzetközi cégekkel áll kapcsolatban, amelyek bobpályák építésével és olimpiai helyszínek kialakításával foglalkoznak, így komoly tapasztalatokkal rendelkeznek.

A 21 éves Nodar Kumaritasvili a pénteki edzésen, 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a pályáról, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Elégedetlenek a női szánkósok

Elégedetlenek a női szánkósok, amiért a pénteki haláleset után nemcsak a férfiakét, hanem az ő pályájukat is lerövidítették a vancouveri olimpia szervezői. A grúz Nodar Kumaritasvili tragédiája után mind a férfi, mind a női viadal rajtját lejjebb vitték, nehogy túlságosan gyorsan száguldjanak a versenyzők. A nők pályája 1198 méter helyett 953 méter hosszú lett, és a starthelyet az eredetileg a junioroknak készült indulópozíciónál állították fel.

Natalie Geisenberger, a németek egyik éremvárományosa szerint az új pálya nem méltó az olimpiához, olyan, mintha a kicsik számára alakították volna ki. "A gyerekek rajtolnak innen. Nem vagyok boldog, ez nem alkalmas a női versenyre" - fogalmazott.

A világbajnok amerikai Erin Hamlin jelezte: nem tudja, mi történt a zárt ajtók mögött, miként született meg a döntés a pálya lerövidítéséről, de ez nem egy olyan változtatás, amit csak úgy figyelmen kívül lehet hagyni. A női szánkósok vasárnap edzhettek a megváltoztatott pályán, a versenyük közép-európai idő szerint kedd hajnalban kezdődik.