Vágólapra másolva!
Az olimpia harmadik versenynapján ismét kiderült, mit sem ér a papírforma és az előzetes esélylatolgatás, ilyenkor minden a feje tetejére áll, és olyan sportolókból lesznek nemzeti hősök, akiket talán csak a legvérmesebb szurkolók vártak a dobogó tetejére. Svájc síugrás után alpesi síben és sífutásban is aranyat ünnepelhetett Didier Defago és Dario Cologna révén, így a éremtábla élén áll, megelőzve az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, amely snowboardban, illetve gyorskorcsolyában gyűjtött be egyet-egyet az aranyérmek közül.

A sort a svéd Charlotte Kalla nyitotta, aki a női 10 kilométeres szabad stílusú sífutásban fricskázta meg a nagy esélyeseket, köztük a végül csak ötödikként záró lengyel Justyna Kowalcyzkot, aki magasan vezeti az összetett Világkupát.

A 23 éves Kalla majdnem hét másodperccel előzte meg az észt Kristina Smigun-Vaehit, aki négy éve Torinóban két aranyérmet is begyűjtött, a bronzérmes a norvég Marit Björgen lett, aki 16 másodperccel maradt el a győztestől. A 78 fős mezőnynek egy magyar tagja is volt, a 38 éves, két gyermekes családanya, Viczián Vera személyében, aki végül szűk kilencperces hátránnyal a 75. helyen végzett.

Két nap halasztás után végre az alpesi sízők is megkezdhették a küzdelmeket, de a versenyt látva elmondható, megérte a várakozás, hiszen a férfi lesiklásban minden idők legkisebb különbsége döntött a dobogósok között. Az talán nem sokakat lepett meg, hogy svájci győztest ünnepeltek Whistlerben, az már igen, hogy nem Didier Cuche vagy Carlo Janka nyakába került az arany, hanem Didier Defagóéba, aki olimpián és vébén korábban érmet sem látott.

Persze nem a semmiből került elő a svájci, hiszen tavaly Kitzbühelben és Wengenben is Világkupa-futamot nyert, de előzetesen nem sokan fogadtak volna rá. A harmadik olimpiáján induló Defago 32 évesen és 146 naposan a legidősebb győztes lett lesiklásban, az ezüstöt mindössze hét századmásodperces hátránnyal a svájci Aksel Lund Svindal szerezte meg, a bronzos helyen záró amerikai Bode Miller pedig szintén egy tizeden belül volt a győzteshez képest.

Bő egy órával Defago sikere után újabb aranyat ünnepelhettek a svájciak, Dario Cologna a férfi sífutók 15 km-es szabadstílusú számában ért a csúcsra. A Világkupában harmadik helyen álló, 23 éves Cologna a verseny előtt úgy nyilatkozott, hogy a whistleri pálya túl könnyű, ennek megfelelően végig nagy tempót diktált, és végül 24,6 másodpercet vert a második helyezett olasz Pietro Piller Cottrerre.

A harmadik helyet a torinói ezüstérmes, a cseh Lukas Bauer kaparintotta meg, a nagy esélyes norvég Petter Northug meglepetésre már féltávnál elszállt, végül csak 41. lett. A szám magyar indulója, Tagscherer Zoltán a kilencvenöt indulót számláló mezőnyben, a győztestől hét és fél perces hátránnyal a 81. helyen végzett.

A snowboardosok krossz versenyszáma az egyik leglátványosabb esemény a téli olimpián, futamonként négyen viaskodnak az ugratókon, illetve a kanyarokban, és a technika, valamint a sebesség mellett a higgadtság is fontos szerepet játszik, egy rossz mozdulat ugyanis végzetes lehet. Hullottak, illetve borultak is az esélyesek, a kétszeres világbajok francia Xavier de Le Rue már az első körben búcsúzott, de nem járt jobban honfitársa, a Világkupában vezető Pierre Vaultier sem, aki a negyeddöntőben fejezte be a versenyt.

A négyesdöntőbe végül két amerikai, a címvédő Seth Wescott, valamint Nate Holland mellett a kanadai Mike Robertson és a francia meglepetésember, Tony Ramoin került be. A rajtot Robertson kapta el a legjobban, Holland viszont gyorsan kiszállt a versenyből egy korai esés miatt. A hazai közönség által buzdított Robertson még féltávnál is biztosan vezetett, de Wescott az utolsó kanyar előtt beérte, és végül fél deszkányi előnnyel nyerte meg a döntőt, amivel megvédte olimpiai bajnoki címét.

A férfi gyorskorcsolyázók 500 méteres száma nem zajlott le zökkenőmentesen, a jégfelújító gépek ugyanis felmondták a szolgálatot, így az első futam felénél másfél óráig szünetelt a verseny. Ez a közjáték a dél-koreai Mo Te Bumot zavarta meg a legkevésbé, aki a két futam összesítése alapján 1:09.82 perces időt ért el, és ezzel 16 századot vert a japán Nagasima Keicsiróra, és majdnem két tizedet a szintén japán Kato Dzsodzsira. A 21. születésnapját a verseny napján ünneplő Mo az első dél-koreai, aki aranyat nyert gyorskorcsolyában, az ázsiai ország eddig a short trackben uralkodott, de most már a "nagypályás" szakágban is van komoly sikerélménye.

Forrás: AFP
Mo történelmi sikerrel ajándékozta meg magát és országát. További képekért kattintson!

A műkorcsolya-párosoknál a rövid program után vezető, a 2007-es visszavonulás után ismét versenyző Sen Hszüe, Csao Hung-po kettős nyerte meg az aranyat, így két olimpiai bronz és három világbajnoki cím után végképp a legendák közé kerültek. A kínai házaspár ugyan a kűr során kevesebb pontot kapott, mint a honfitárs Pang Csing, Tung Csien duó, de mivel utolsónak léptek jégre, így pontosan tudták, hogy 136,66 pont kell az aranyhoz, amit túl is teljesítettek, a szinte hibátlan kűrre 139, 91 pontot kaptak, és így kezdőhetett az ünneplés. A rövid program után még a második helyen álló, világbajnoki címvédő Aliona Savchenko, Robin Szolkowy páros a viszonylag gyengébben sikerült kűr miatt kénytelen volt megelégedni a bronzzal.