Vágólapra másolva!
A nők 15-es egyéni számában győztes Tora Berger után a férfi sílövők 20 km-es egyéni versenyében is norvég aranyérem született Emil Hegle Svendsen révén a vancouveri téli olimpia csütörtöki versenynapján. A második helyen holtversenyben a tizedik olimpiai érmét szerző norvég Ole Einar Björndalen, illetve a fehérorosz Szergej Novikov végzett. Tagscherer Imre a 82. helyen zárt.

A szám 2008-as világbajnoka ötödikként vágott neki a távnak, amelyben négy lövészet szerepelt, s minden egyes hiba egy büntetőpercet ért. Az első három lövészetnél nem rontott, ráadásul jó futónak számít a mezőnyben, így az ő ideje etalon lett a célban a később rajtolók számára.

Honfitársa, Ole Einar Björndalen nem sokkal mögötte rajtolt, s a második, álló sorozatban egyszer célt tévesztett, így hátrányba került az aranyéremért folyó küzdelemben, azonban a mezőny talán legjobb futójaként még maradt reménye a hatodik olimpiai diadalára, mellyel minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja lenne.

Ráadásul Svendsennek az utolsó sorozatban megremegett a keze, így Björndalen egy hibátlan lövészettel szinte biztosan győzelmet ünnepelhetett volna. A biatlon élő legendája viszont rögtön az első korongot eltévesztette, ugyanakkor a többit elképesztő lendülettel lőtte ki. Az eggyel több büntetőperc ellenére hátránya alig több mint 10 másodperc volt, de ezt a célig már nem tudta ledolgozni.

A két norvég már a célban pihegett, amikor a 27-es rajtszámmal indult fehérorosz Szergej Novikov a negyedik sorozatát is makulátlanul zárta, s átvette a vezetést az utolsó 4 km-es futás előtt tökéletes célzásának köszönhetően. Ezen a távon azonban Svendsen annyival gyorsabb volt, hogy őt nem veszélyeztette Novikov, de a két büntetőperces Björndalennel óriási harcban volt a második helyért, s ez a küzdelem végül nem is dőlt el, ugyanis pontosan ugyanúgy 9.5 másodperccel kapott ki Svendsentől, mint Björndalen.

Svendsen a sprintversenyben nyert ezüstérme után második medálját gyűjtötte be Vancouverben, míg Björndalennek 5 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérem után ez már a 10. ötkarikás dobogós helyezése.

Tagscherer Imre négy hibát vétett lövészetben, s végül 82. lett 88 induló közül.

Forrás: AFP

Eredmény, sílövészet, férfi egyéni, 20 km:
1. Emil Hegle Svendsen (Norvégia) 48:22.5 p (1 büntetőperc)
2. Ole Einar Björndalen (Norvégia) 9.5 mp hátrány (2) és Szergej Novikov (Fehéroroszország) 9.5 mp h. (0)
...82. TAGSCHERER IMRE 9:40.1 p h. (4)