Vágólapra másolva!
A svájci Simon Ammann a 2002-es Salt Lake City-i ötkarikás játékok után a vancouveri téli olimpián is duplázott, ugyanis a normálsánc után nagysáncon is fölényesen nyert.

Sikerével a sportág történetében elsőként lett négyszeres olimpiai bajnok egyéniben, ugyanakkor az ötkarikás játékok legeredményesebb síugrója négy arany- és egy ezüstéremmel továbbra is a finn Matti Nykänen, aki viszont egyik sikerét csapatban érte el.

A 28 éves győztes diadalához kétség sem férhetett, ugyanis mindkét sorozatban ő ugrotta a legnagyobbat, sőt az első ugrásánál elért 144 méterrel egyedüliként repült 140 méter fölé. Ammann mögött ugyanúgy a lengyel Adam Malysz lett az ezüst- és az osztrák Gregor Schlierenzauer a bronzérmes, mint egy hete a normálsáncon.

Utóbbi az első sorozatban szállt röviden önmagához képest, de így is ötödik helyről várta a folytatást, melynek során javított, így megelőzte honfitársát, Andreas Koflert és a finn Matti Hautamäkit, aki Torino ezüst- és Salt Lake City bronzérmeseként akkorát hibázott, hogy a 26. helyre zuhant vissza, miután csak 106 méterre repült másodjára. Malysz kiegyensúlyozott versenyzéssel pályafutása harmadik olimpiai ezüstérmét gyűjtötte be, s ezenkívül van egy bronzmedálja is.

A finn Janne Ahonen, aki a sportág élő legendájaként tulajdonképpen azért tért vissza, hogy két csapatban nyert ezüstérem után egyéniben is dobogóra állhasson olimpián, az első sorozatban csak 125 méterre szállt, így a 16. helyen állt, aztán másodjára már nem ugrott a sáncról.

Ammann 1998-ban mutatkozott be az olimpián, akkori 35. helyezése egyáltalán nem okozott eufóriát Svájcban, Négy évvel később azonban Salt Lake Cityben az ismeretlenség homályából előlépve elvarázsolta a világot. A Harry Potter-képű, civilben hasonló szemüveget is viselő síugró a 90 és a 120 méteres sáncon is a legmesszebbre repült, ezzel a finn Matti Nykänen (1988) után ő lett az első olyan síugró, aki egy olimpián mindkét egyéni aranyérmet megszerezte.

A váratlan siker után Ammann pályafutása hanyatlásnak indult, 2006-ben ugyan még kiharcolta az olimpiai részvételt, de Torinóban csupán egy csapatban elért 7. helyet tudott felmutatni, az egyéni számokban 15. és 38. helyezést szerzett.

Forrás: AFP

Úgy tűnt, számára ennyi volt a profi síugrás, Ammann azonban nem adta fel. A 2007-es szapporói világbajnokságon nagysáncon aranyat, normálsáncon ezüstöt nyert, de még tavaly is bronzérmig jutott utóbbi számban Liberecen.

Az olimpiára sem engedett ki, Vancouverben mindkét sáncot első lett, az olimpiai síugrósportban nála jobban csupán a már említett finn Nykänen (4 arany, 1 ezüst) szerepelt korábban. Sikerével megelőzte Svájc legeredményesebb téli sportolóját, az alpesi síelő, Vreni Schneidert is, aki pályafutása során "csupán" három arany mellett egy-egy ezüstöt és bronzot nyert.

Eredmény, síugrás, nagysánc, egyéni:
1. Simon Ammann (Svájc) 283,6 (144 m/138 m)
2. Adam Malysz (Lengyelország) 269,4 pont (137/133,5)
3. Gregor Schlierenzauer (Ausztria) 262,2 (130,5/136)