Vágólapra másolva!
Az amerikai Bode Miller három ezüst- és egy bronzérem, továbbá négy világbajnoki cím után megnyerte pályafutása első olimpiai aranyérmét, miután vasárnap győzött a férfiak szuperkombinációs számában a vancouveri téli ötkarikás játékokon. Mögötte két műlesikló-specialista végzett: a négy éve ebben a számban szintén ezüstérmes horvát Ivica Kostelic lett a második, míg a svájci Silvan Zurbriggen a harmadik.

A szlalomban kiválónak számító sízők közül elsőként a címvédő amerikai Ted Ligety indulhatott, s a papírformának megfelelően átvette a vezetést. Ugyanakkor a rendkívül technikás pálya alsó szakaszán egyszer hibázott, így a lesiklásban összeszedett jelentős hátránya miatt szinte biztos volt, hogy lemarad majd a dobogóról. Mint később kiderült, így is a leggyorsabb volt ebben a futamban.

A következő aranyesélyes versenyző, az osztrák Benjamin Raich egyszer óriásit rontott, teljesen le kellett lassítania, hogy ne essen ki, ezzel ő kiszállt a versenyből.

A négy éve Ligety mögött második, műlesiklásban 2003-ban világbajnok Kostelic ritmusos sízésével 86 százados előnyéből 57-et megőrzött, így bejelentkezett egy éremre. Következett Bode Miller, aki Vancouverben nyert már ezüst- és bronzérmet is szuperóriás-műlesiklásban, illetve lesiklásban: az amerikai a tőle megszokott kockáztatós menetet produkálta, de ezúttal ez nem szült hibát, így nemhogy megőrizte 29 százados előnyét Kosteliccsel szemben, hanem 33-ra növelte. Miller fénykorát idézően szlalomozott, pedig ebben a szakágban utoljára 2004-ben nyert Világkupa-futamot.

Silvan Zurbriggen, a műlesiklásban 2003-ban vb-ezüstérmes svájci többször is rontott, így esélye sem volt megelőzni Millert, a harmadik helyre jött be.

A lesiklásban ezüst-, szuperóriás-műlesiklásban aranyérmes norvég Aksel Lund Svindal, aki vezetett a lesiklást követően, kiesett a szlalom során, de már akkor is hátrányban volt Millerhez képest, amikor búcsúzott.

Alpesi sí, férfi szuperkombináció, olimpiai bajnok:
Bode Miller (Egyesült Államok) 2:44.92 p (lesiklás: 1:53.91 p/műlesiklás: 51.01 mp)
2. Ivica Kostelic (Horvátország) 2:45.25 (1:54.20/51.05)
3. Silvan Zurbriggen (Svájc) 2:45.32 (1:53.88/51.44)