Vágólapra másolva!
Alapvetően elégedettek a vancouveri olimpiai ötödik hellyel a magyar női rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagjai, akik korábban azzal vicceltek, hogy ha kizárnak két csapatot az A döntőben, máris megvan a bronzérem. Heidum Bernadett szerint az ellenfelek túl széles terpeszben váltottak, Huszár Erika azért is csalódott, mert egyéniben kizárták, noha a német ellenfele is beismerte: a magyar hozzá sem ért, nem miatta esett el.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók 3000 méteres női váltóversenyének a négy együttest felvonultató B döntőjében a hollandok mögött, de az olaszokat és a japánokat megelőzve szerezte meg a második helyet a magyar csapat, amely ezzel hatodik lett volna, ám mivel később az A döntőben a dél-koreaiakat kizárták, egy helyet előrelépett. Az aranyérmet Kína világcsúccsal szerezte meg.

A Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Keszler Andrea négyes tagjai mind aláírták volna előre az ötödik helyet, ám még bronzérem gondolatával is kacérkodtak.

"Félig viccesen mondogattuk, megéri megnyerni a B döntőt, hiszen ha kizárnak két csapatot az A döntőben, máris megvan a bronzérem" - mondta a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának Keszler Andrea.

A magyar versenyző a koreaiak kizárásáról sportszerűen megjegyezte: "Várható volt, hogy nagy lökdösődés lesz a két nagyhatalom versenyzői között, hiszen ők döntik el, ki lesz a bajnok, ám nem volt igazán jogos, hogy kizárták őket."

Darázs Rózsa szerint a B döntő megnyeréséhez sem sok hiányzott: "Úgy éreztem, a hollandokat is megverhettük volna, de azért kilencvenöt százalékban mindenképp elégedettek lehetünk, hiszen két csapatot is sikerült megelőzni. Hogy a hollandokat miért nem, annak különböző okai vannak, mi is hibáztunk, nekem például volt egy nagyon rossz váltásom, talán emiatt sem sikerült. Az egészet nem akarnám a lökdösődésre fogni."

Heidum Bernadett szerint az ellenfelek messze jártak a fair versenyzéstől: "A hollandok és az olaszok olyan széles terpeszben váltottak, ami messze van a fair play szellemétől, még ha a szabályok nem is rögzítik, miként kell tartani a lábakat. Épp azért bánt az, hogy a hollandokat nem tudtuk megfogni, mert végig úgy éreztem, erősebbek voltunk. Hogy ez nem jött ki, abban az is szerepet játszott, hogy például a közelharcban egyszer úgy elestem, hogy kicsorbult a korim, Kecónak (Keszler Andreának) kiabáltam, jöjjön, mert a csorba miatt már nem tudok megállni a balos korcsolyámon."

Huszár Erika ugyanakkor csalódott is, mert egyéniben 1000 méteren annak ellenére kizárták, hogy nem követett el szabálytalanságot: "A német lány is megmondta, nem értem hozzá, magától esett el. Sajnálom, hogy a bírók még arra sem voltak hajlandók, hogy visszanézzék az esetet. Mindegy, most a boldogság a fontos, örülünk a váltó eredményének, és én is azon a véleményen vagyok: ha valaki előtte azt mondja, ötödikek leszünk az olimpián, mindannyian rávágjuk: rendben!"

Telegdit lenyűgözték tanítványai

A magyar váltó teljesítménye még Telegdi Attila szövetségi kapitányt is lenyűgözte.

"Eredetileg azt vártuk, hogy a japánok lesznek előttünk, hál Istennek, nem így történt. Az elején jól el tudtunk jönni, talán túlontúl is jól, meglehet, egy kicsit jobban belekezdtünk a kelleténél, annyi előnye viszont volt ennek, hogy így nyugodtabban tudtak menni a lányok.

"Lenyűgöző, hogy a lányok még a legélesebb helyzetekben is tudtak koncentrálni és segíteni a másiknak. A váltásoknál azért történt annyi esés, mert rendre a hátulról érkezők lökték el a mi lökő embereinket, ám a lányok egy pillanatra sem adták fel, és még az esés pillanatában is a váltásra koncentráltak, bár a lábuk már nem volt a jégen, még mindig sikerült lendületet adni a saját embernek" - elemzett az edző. "Én megemelem a kalapom előttük: ezt vártam tőlük, és szerintem ők is ezt várták maguktól."

Huszár kizárása felháborította Telegdit: "Azt a döntést erősen megkérdőjelezem, amit Huszár Erikával kapcsolatosan hoztak, sőt, kijelenthetem: ez egy rossz döntést volt."

A kapitány elmondása szerint a vezetőbíró azzal érvelt neki, hogy mindkét kanyarbíró beírta a magyar korcsolyázó hibáját, ezért nem volt hajlandó visszanézni az esetet: "Persze, tudjuk, nagyon lelassítaná a versenyt, ha minden kérdéses futamot visszanéznének, hiszen akadnak edzők, akik akkor is felteszik a kezüket, ha tényleg nem történt semmi, így amennyiben minden ilyen alkalommal videóznának, nem lehetne befejezni egy eseményt. Erikánál viszont kizárás történt, amin egy olimpiai továbbjutás múlt. Márpedig ha egy versenyző négy vagy még több évet készül erre a szereplésre, akkor annyit talán megérdemelne, hogy megerősítés alapján hozzák meg a döntést."