Vágólapra másolva!
Két vancouveri ezüstje után már biztosnak tűnik, hogy nem szerez aranyat Julia Mancuso, és nem tudja megvédeni olimpiai bajnoki címét műlesiklásban. Az időjárás, a versenyrendezők és Lindsey Vonn babráltak ki vele. Igaz, utóbbi nem önszántából.

Szerdán rossz látási viszonyok között, óriási ködben kezdődött el a nők óriásműlesikló versenye. A címvédő, torinói bajnok Julia Mancuso 18-as számmal rajtolt közvetlenül Lindsey Vonn után. Mivel a rossz időjárás miatt a rendezők szerették volna meggyorsítani a lebonyolítást, nem várták meg, hogy egy-egy induló célba érjen, hanem egyperces követési időkkel rajtoltatták a versenyzőket.

Lindsey Vonn bukott és még a pályán volt, amikor Mancuso már elindult, ám csupán 50 másodperc múlva állították meg a pálya közepén, ahonnan lecsúszott a célba. Onnan motoros szánon felvitték a starthoz, ám nem engedték indulni, mert nem volt nála a rajtengedélye, amit valaki lent a célban elvett tőle.

Végül csak 31. versenyzőként rajtolhatott el, addigra pedig már nem tudott a versenyre koncentrálni, ráadásul az enyhe idő miatt a hó is megolvadt. A lelassult pályán mindössze a 18. időt érte el, másfél másodperccel elmaradva a második futam előtt az élen álló osztrák Elizabeth Görgltől.

"Egészen hihetetlen, ami történt, ilyennek nem szabadna előfordulnia egy olimpián" - nyilatkozta Mancuso feldúltan, miután kisírta magát. "Annyi mindent lehetett volna tenni, ha például egyből szólnak, amikor látták, hogy Lindsey elesett, akkor 10 másodperc után megállhattam volna, és szépen visszamehettem volna a rajthoz. Na de 50 másodperc után! Ez olyan, mintha atlétikában valakinek 400 méter lefutása után szólnak, hogy újra kell rajtolnia."

Atle Skaardal versenyigazgató viszont nem tudta átérezni Mancuso fájdalmát, szerinte minden szempontból helyesen jártak el a versenybírók. "Nem látom okát, miért kellett volna az első futamot is elhalasztani" - mondta kevéssel azután, hogy a második futamot egy nappal későbbre halasztották. Mancuso esetéről csak annyit mondott, hogy az amerikait nem lehetett korábban megállítani.

Mancuso mellett a lesiklásban győztes, kiesése előtt a legjobb részidőt produkáló Vonn is rosszul érezte magát. "Nagyon sajnálom, tudom, hogy Julia nagyon csalódott, s talán rám is mérges, de elhihetik, hogy nem akartam elesni" - mondta Vonn, aki a bukásánál eltörte a kisujját.