Vágólapra másolva!
Már a második hetét tölti Vécsi Viktor edző kenus csapata a horvátországi Rogotinban, a Neretva folyó torkolatánál. Az olimpiai bajnok Vajda Attila és társai nem először járnak itt, jól ismert terepen edzőtáboroznak, a különbség csupán annyi, hogy ezúttal zordabb az időjárás a megszokottnál.

"Le a kalappal a fiúk előtt, hiszen az elmúlt közel két hétben szakadó esőben sikerült végigcsinálniuk az edzéseket" - mondta Vécsi Viktor a horvátországi történésekről.

Rogotinban - ahogyan Európa több pontján - sem túl jó az időjárás mostanság: az eddigi 10-12 fokot 4-6 fokos lehűlés követte, a Neretva folyó megáradt, így meglehetősen örvényes vízen kell elvégeznie a kenus csoportnak a tréningeket.

"Azért megtaláljuk a jó lehetőségeket" - mesélte az edző. "Korábban már sikerült megfelelően feltérképeznünk ezt a helyszínt, így mindenre találunk megoldást."

A szegedi kenusok Sarudi Pállal és Vasbányai Henrikkel kiegészülve egy hatszobás házban laknak. "A külvilágtól meglehetősen elzárt helyen vagyunk. Rogotin egy 300 lelket számláló falucska, még önkormányzata sincsen, vagyis most mi vagyunk a helyi látványosság. De az itteniek szeretettel fogadnak bennünket, jó a hangulat a csapaton belül, és bőséges, ízletes ételt kapunk a helyi vendéglőben, ami ugyebár a sportolóknál kulcsfontosságú kérdés."

Vajda Attiláék Horvátországban róják a kilométereket, s trénerük némi résztávozással, időméréssel töri meg ezt a monotóniát. "Noha tavaly óta a kétszáz méter már az olimpiai programon szerepel, nem igazán változtattam az edzésmunkán" - magyarázta Vécsi Viktor. "A sprinter Horváth Gábor, aki most tesztelte le az új hajóját, ugyanazt az edzést végzi, mint az ezres Vajda Attila. Majd a versenyek előtt egy hónappal elkezdjük a specializálódást is."

A Vécsi-csoport még két hetet tartózkodik Horvátországban, ahol az edzések közötti időt pihenéssel, kártyázással, filmnézéssel vagy focival töltik a versenyzők.

"Csak azt tudom mondani, minden a legnagyobb rendben van nálunk" - mondta a tréner. "Vajda Attila is túljutott a téli betegesebb időszakon, nagyon jó súlyban van, és nagy akarattal, elszántsággal végzi az edzéseket. Ennél több most nem is kell."