Vágólapra másolva!
Váratlan bonyodalmak támadtak a sakkvilágbajnoki döntő rajtja körül. A címvédő indiai világbajnok Viswanathan Anand és az Indiai Sakkszövetség is kérte, hogy a szófiai világbajnoki döntő április 21-re tervezett megnyitóünnepségét és a sorsolást három nappal halasszák el. A világbajnok és stábja Frankfurtban várja, hogy feloldják a légtér zárlatát, és a bolgár fővárosba utazhasson. A nagy érdeklődéssel várt párharc előtt ismerkedjünk meg a sakkozás tizenötödik világbajnokának pályafutásának legfontosabb eredményeivel!

A címvédő indiai Viswanathan Anand és felesége április 15-én Madridból érkezett meg Frankfurtba, és másnapra volt helyfoglalása a szófiai járatra. Az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár azonban alaposan keresztülhúzta számításaikat. A világbajnok és az Indiai Sakkszövetség is levélben kérte a párharc rajtjának három nappal történő elhalasztását. A bolgár fővárosban teljes a bizonytalanság, zajlanak a megbeszélések a FIDE vezérkara és a rendezők között, egyelőre nincs döntés. A kihívó bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov már három hete hazaérkezett Spanyolországból, ahol több mint másfél évtizede él. Nem hárítja el a sajtó kitüntető érdeklődését. Jó formában érzi magát, sikeresnek minősítette felkészülését. Anand a nagy érdeklődéssel várt mérkőzés előtt még nem adott interjút.

A sakkozás tizenötödik világbajnoka, Viswanathan Anand 1969. december 11-én született Chennai-ban (Madras). Hatéves korában édesanyjától tanult meg sakkozni, már kora gyermekkorában kitűnt azzal, hogy hihetetlenül gyorsan játszotta a partijait. Anand 1987-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett, Vaszilij Ivancsukot fél ponttal előzte meg. 1988-ban lett nemzetközi nagymester, két évvel később a manilai világbajnoki zónaközi döntőről holtversenyes harmadikként jutott tovább. Világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Alekszej Drejev ellen nyert, a nyolc között Anatolj Karpovtól kapott ki, "villámkezű" Vishy kapkodva esélyes állásokat rontott el. Első szenzációs tornagyőzelmét 1991-92-ben Reggio Emiliában aratta, Garri Kaszparovot és Karpovot is legyőzve végzett az élen.

Anand másokhoz hasonlóan az 1993-95-ös világbajnoki ciklusban két vasat tartott a tűzben, a FIDE világbajnoki címért és a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) elsőségért is harcba szállt. A FIDE versenyében hazai pályán vérzett el az amerikai Gata Kamskyval szemben, a rájátszást 4-4 után elvesztette. Több siker koronázta szereplését a PCA ciklusban, 1995-ben New Yorkban a világbajnoki címért mérkőzött meg Garri Kaszparovval. Anand nyolc remi után vezetést szerzett, de Kaszparov zseniális játszmában egyenlített, majd többé nem lehetett megállítani az orosz fenomént. Kaszparov egyik szekundánsa ezen a meccsen Vlagyimir Kramnyik volt!

A "madrasi tigris" remekelt a FIDE 1997-ben, Groningenben megrendezett kieséses rendszerű világbajnokságán. Hat ellenfele, többek között Michael Adams legyőzésével került a döntőbe, ahol az előcsatározásoktól "megkímélt" Anatolij Karpovtól 3-3 után a rájátszásban, a rapid partikban kapott ki. Tilburgban győzött, Lékó Pétert fél ponttal előzte meg. 1999-ben Wijk aan Zee-ben fél ponttal maradt el a győztes Garri Kaszparov mögött, Linaresben Kramnyikkal osztotta a második helyet. Egy évvel később a Corus-tornán Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter társaságában lett holtversenyben második, majd a vb-re "bemelegítésként" Világkupát nyert, majd nagy álmát is valóra váltotta.

2001-ben FIDE világbajnoki címet szerzett

A FIDE világbajnokságán, Újdelhiben a legnehezebb pillanatokat a címvédő orosz Alekszandr Halifmannal szemben élte át. Anand éppen születésnapján került szinte reménytelen helyzetbe a rapid rájátszás során, de végül győztesként vághatta fel a születésnapi tortát. Michael Adams ellen nyert az elődöntőben. Következett a teheráni döntő, és a spanyol Alekszej Shirovval szemben "kiütéses" győzelmet aratva lett világbajnok. Wijk aan Zee-ben a győztes Garri Kaszparovjoz hasonlóan megőrizte veretlenségét, de fél ponttal megelőzte őt a győztes exvilágbajnok. Egy évvel később Moszkvában nem sikerült a címvédése, a rajtnál is bukdácsolt, az elődöntőben nem bírt az ukrán Vaszilij Ivancsukkal.

A váratlan vereséget másfél éves hullámvölgy követte, nehezen tette túl magát a nagy csalódáson, de 2003-tól ismét szárnyalt. A szakírók is értékelték sikereit 1997 és 1998 után kétszer is, 2003-ban és 2004-ben az esztendő legjobbjává választották, Oscar-díjat kapott. Wijk aan Zee-ben duplázott, 2003-ban Polgár Judit, egy év múlva Lékó Péter előtt végzett az első helyen. Megnyerte a dortmundi szuperversenyt. Négy éve januárban Lékó mögött másodikként végzett Wijk aan Zee-ben, ezüstérmesként zárt Szófiában is, Veszelin Topalov előzte meg. Sorban nyerte a rapid versenyeket és a rapid párosmeccseket. A világranglistán akkor második indiai nagymestert sokan a 2005-ös argentin világbajnokság legnagyobb esélyesének tartották, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov elleni veresége azonban alaposan keresztülhúzta számításait. Gyorsan belátta, hogy a fantasztikus formában, nagyon eredményesen sakkozó Topalovot nem tudja megszorítani, végül holtversenyben Peter Szvidlerrel második lett.

Wijk aan Zee-ben ismét első, igaz Veszelin Topalovval osztotta a dicsőséget, ötödik győzelmét aratta a holland tengerparti városkában. Monacóban az orosz Alekszander Morozeviccsel holtversenyben lett első. Az áprilisi ranglistán átlépte a 2800-as álomhatárt. Szófiában harmadik, bár az első kör után még vezetett az M-tel viadalon. A torinói sakkolimpián gyengélkedett, 25 Élő-pontja bánta bakijait. A leoni rapid tornán a döntőben legyőzte Topalovot, Mainzban az azeri Tejmur Radzsabov ellen nyert meccset.

A 2007-es évet a Corus versenyen elért ötödik helyezésével kezdte, majd remek tornagyőzelmet ünnepelt a Linares/Morelia szuperversenyen. Arra kevesen gondoltak, hogy a 16 éves Magnus Carlsen elleni kettős nyerése kellett elsőségéhez. Az Amber-versenyen ezüstérmes Kramnyik mögött. Pályafutása során először, április 1-én átvette a vezetést a világranglistán. A dortmundi versenyt holtversenyben másodikként zárta, Leonban hatodszor diadalmaskodott, a döntőben ismét Topalovot győzte le. Siker koronázta mainzi szereplését, az örmény Levon Aronjan ellen nyert, ez már a hetedik elsősége volt a német városban.

Mexikóvárosban Viswanathan Anand megkoronázta pályafutását

A 37 éves indiai nagymester remek formában harcolta végig a 14 fordulós világbajnokságot. Felkészülése optimálisan jól sikerült, sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, megőrizte veretlenségét. Két partiban kellett nagyon vigyáznia, a harmadik fordulóban világossal a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal szemben, majd a 13. játéknapon az orosz Alekszander Griscsuk ellen volt szüksége hidegvérre, pontos védekezésre. Az élbolyban végzettek ellen 1-1-re hozta meccseit, az ötven százalékot nem teljesítőkkel szemben valamennyi mini-párosmérkőzéseit megnyerte. Ötödször választották meg az év legjobbjává. Hazájában királynak kijáró fogadtatássalköszöntötték.

A világbajnokság végeredménye:
1: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont
2-3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 8
4. Lékó Péter 7
5. Peter Szvidler (orosz) 6,5
6-7. Alekszander Morozevics (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 6
8. Alekszander Griscsuk (orosz) 5,5

Világbajnokként első igazi megmérettetése a Corus-tornán volt. A két tornagyőztest, az örmény Levon Aronjant és a norvég Magnus Carlsent már ünnepelték, közben a világranglistát holtversenyben vezető Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik még vívta óriási csatáját. Presztízscsata volt javából az indiai világbajnok és az orosz exvilágbajnok összecsapása, ráadásul Anand számára az esetleges nyerés Wijk aan Zee-i hatodik elsőségét jelentette volna. Nagyon bíztak elemzésükben, villámgyorsan lehúzták a megnyitást. Eljutottak a mexikói vb-n látott Szvidler-Kramnyik parti kritikus pozíciójához, és ezúttal Vlad leütötte az áldozatul kínált gyalogot. Vishy hosszas előkészítés után meghúzta a h5 lépést, nyitotta a h vonalat, de a szemre oly tetszetős állásban nem talált más esélyt, mint tisztet áldozni, ezzel megkönnyítette Kramnyik védekezését. A remek csata pontosztozkodással zárult, Anand holtversenyben harmadik lett, egy ponttal megelőzte a csak ötven százalékot elérő Kramnyikot.

Az indiai világbajnok megvédte elsőségét a Morelia/Linares tornán. Hatalmas rutinja érvényesült a 17 éves Magnus Carlsennel vívott versenyfutásában. Vishytől szokatlan volt nizzai gyengébb szereplése az Amber-tornán. Nem sikerült megszereznie hetedik leoni tornagyőzelmét. A 4 fős rapid viadalon a döntőben Vaszilij Ivancsuktól vereséget szenvedett, a sorsdöntő partiban már a 16. lépésben tisztet nézett el. Javított Mainzbanban, nyolcadszor bizonyította, hogy a rapid sakkozás koronázatlan királya. A négyes tornán Carlsennel játszotta a döntőt és győzte le ifjú riválisát 3-1-re. Anand a világbajnoki döntő főpróbájaként Bilbaóban, a Grand Slam-döntőn játszott, nyeretlenül utolsóként végzett a 6 fős mezőnyben. Eredményével elvesztette első helyét a világranglistán, ideiglenesen az ötödik helyre csúszott vissza, de egy hónap múlva kiderült, hogy nem hiába hozta az "áldozatot".

A világbajnoki döntőn megvédte világbajnoki címét Vlagyimir Kramnyikkal szemben

Bonnban 6,5-4,5-ös győzelmével fejeződött be Vlagyimir Kramnyik elleni sakkvilágbajnoki döntője. A 12 játszmásra tervezett párharc 11. partijában az indiai világbajnok világossal 24 lépésben remizett, ami végső sikerét jelentette. A sakkozás 15. világbajnoka megvédte "trónusát", kihívója, a 14. világelső orosz exvilágbajnokkal szemben. A döntő előtt a szakírók egy része nagyobb esélyt szavazott Kramnyiknak, akinek nagyobb tapasztalata volt hasonló párharcokban. Anandot mindenki elsősorban tornajátékosnak tartotta, de Bonnban bizonyította, remekül felkészült a csatára.

Anand győzelme teljesen megérdemelt. Jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait. A partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntőnek bizonyult. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere eltévedhetett a bonyodalmakban. Az indiai sakkozótól nem volt idegen, hogy királya középen rekedt, érezte az állásban rejlő ellentámadási lehetőségeket. Könnyedén játszott, nem került időzavarba. A két világklasszis összecsapása mellett a segítők, a szekundánsok csapata is viaskodott. A nevek tekintetében Kramnyik stábja volt az erősebb, 5 évvel ezelőtti, brissagói kihívója Lékó Péter mellett az orosz Szergej Rublevszkij a francia Laurent Fressinet elemzéseire, ötleteire, tanácsaira támaszkodhatott, de orosz sakkozók egész csapata állt még készenlétben... Anandot honfitársa, Surya Shekhar Ganguly, a dán Peter Heine Nielsen, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a lengyel Radoslav Wojtaszek segítette a küzdelem során. Anand egy pillanatig sem tagadta, hogy a párbaj előtt Magnus Carlsennel is dolgozott együtt, akit a jövő nagy bajnokának tart.

A világbajnoki döntő végeredménye: Viswanathan Anand (indiai, 2783) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) 6,5-4,5 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen, 1 - 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)

Anand interjúiban számtalanszor kifejtette, hogy felkészüléskor a számítógépnek egyre nagyobb szerepe van, korábban táblán elemezték a játszmákat, most a programok segítségével is. Tíz évvel ezelőtt nagyon pesszimistán ítélte meg a sakk jövőjét. Úgy gondolta, hogy 2010 körül kimerülnek a lehetőségek. De belátta, hogy nem volt igaza, ahogy a programok egyes ajtókat becsuknak, úgy újabb ajtók nyílnak ki. Igazán látványos partikat már nem is játszhatnak a programok segítsége nélkül, már nem a romantikus világban élünk, soha nem léphettünk volna előre papírral és tollal.

Nagy szerepet tulajdonít az emócióknak, de azokat tudni kell kordában tartani, nem szabad semmiféle jelzést adni az ellenfélnek hiba esetén sem, mert ezzel megkönnyítheti a feladatát. A világbajnok kerüli a konfliktusokat, szereti maga körül a nyugodt légkört. Felesége, Aruna minden versenyére elkíséri, a bonni világbajnoki döntőn hivatalosan is a menedzsere volt. Pályafutása során az elmúlt három év a legsikeresebb volt, de a fiatalok nagyon előretörtek.

Anand világbajnoki címének megvédése után a hosszabb pihenést választotta, illetve társadalmi kötelezettségeinek tett eleget. Többek között felszólalt a Davosi Világgazdasági Fórumon, bemutató előadásokon vett részt. A hagyományos linaresi szuperversenyen játszott először, a második fordulóbeli, az örmény Levon Aronjan elleni nagy hibáján nem tudta túltenni magát, csak ötvenszázalékos eredményt ért el. Nizzában, az Amber-tornán Kramnyikkal végzett holtversenyben a második helyen, fél ponttal gyűjtöttek kevesebbet, mint a címét megvédő Aronjan. Májusban Bakuban szerepelt az Azerbajdzsán-Világválogatott rapid találkozón. Kérésére a FIDE 2010-re halasztotta a bolgár Veszelin Topalov elleni világbajnoki döntőjét.

Lékó & ... sakkfesztivál

Miskolcon a hagyományos Lékó & ... sakkfesztivál fénypontjaként Viswanathan Anandot köszönthettük. A sors, az eredmények úgy hozták, hogy a borsodi megyeszékhelyen mindig az a világklasszis Lékó Péter új ellenfele, aki éppen pályafutása csúcsán van. Így volt ez 2007-ben, amikor Vlagyimir Kramnyik látogatott el Miskolcra, két évvel később Viswanathan Anandot láthatták "élőben" a honi sakkrajongók és az internet segítségével öt kontinens sakkrajongói kísérhették figyelemmel a játszmákat és a párharcot kísérő rendezvényeket. A Miskolci Nemzeti Színházban Viswanathan Anand 5-3-ra győzött. Vishy a párharc során a második és az ötödik partit nyerte meg, a többi összecsapás pontosztozkodással ért véget. Meglepetésként könyvelhettük el, hogy a párharc során a Grünfeld védelem főszerepet játszott. Vishy 3 sötét játszmájából sajnos 2 pontot szerzett, míg Péternek nem vált be, a második partiban kikapott. Anand láthatóan örült végső sikerének, nem is tagadta, hogy májusban csak erre az összecsapásra készült.

Mainzben megszakadt Viswanathan Anand bámulatos sorozata, nyolc sikerrel, győzelemmel megívott párosmérkőzés, illetve a körverseny utáni döntő megnyerése után elvesztette rapid világbajnoki címét. A négyes körversenyen rossz rajt után nem tudott a döntőbe bejutni, nem ismétlődhetett meg az örmény Levon Aronjan elleni 2007-es álomdöntője. A végső győzelmet Aronjan szerezte meg.

Az indiai világbajnok a Moszkvában megrendezett Tal-emlékversenyen mérsékelt teljesítményt nyújtott. A zárónap, de a verseny egyik szenzációját jelentette, hogy világossal 25 lépésben vereséget szenvedett az örmény Levon Aronjantól, s csak holtversenyes negyedik helyen zárta szereplését. A villám-világbajnokságon a norvég Magnus Carlsen mögött 3 pontos hátránnyal végzett a második helyen.

A Corus 2010 szuperverseny volt Viswanathan Anand utolsó versenye a világbajnoki döntő előtt. Arra aligha gondoltunk, hogy a torna remikirálya lesz. Vlagyimir Kramnyikot remek partiban győzte le, de éppen a gyengékkel szemben bizonytalankodott. A "nyerővarikat" már bizonyára a szófiai világbajnoki döntőre tartogatta. Mindenesetre meglepő, hogy Kramnyik elleni 2008-as bonni győztes világbajnoki döntője óta nem tudott versenyt nyerni.

Anand legfontosabb tornagyőzelmei:
Wijk aan Zee 1989
Reggio Emilia 1991/92
Groningen PCA 1993
Dos Hermans, Amber (rapid), Biel 1997
Wijk aan Zee, Linares, Madrid, Tilburg 1998
FIDE Világkupa 2000
Merida, Mainz (rapid) 2001
Mainz (rapid) 2002
Wijk aan Zee, Mainz (rapid), Cap d'Agde (rapid) 2003
Wijk aan Zee, Dortmund, Mainz (rapid) 2004
Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid) 2005
Wijk aan Zee, Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid) 2006
Morelia/Linares, Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid) 2007
Mainz (rapid), Mexikóváros világbajnokság 2007
Morelia/Linares, Mainz (rapid) 2008


Viswanathan Anand és Veszelin Topalov a szófiai világbajnoki döntőig 87 játszmában mérte össze erejét. Első partijukat az 1993-as Las Palmas-i versenyen vívták, tavaly augusztusban Zürichben, a bajnokok rapidtornáján mérkőztek meg utoljára. Anand 23 győzelem mellett 14-szer szenvedett vereséget, ötvenszer osztoztak meg a ponton. A klasszikus gondolkodási idő melletti csatározásukat Anand győzelemmel kezdte, de Topalov 22,5-21,5-re vezet. Az indiai sakkozó 10-szer nyert, 11 játszmát elvesztett 23 döntetlen mellett.

Anand,V (2735) - Topalov,V (2750)
Szicíliai védelem [B85]
Dortmund, 1996

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.Hc3 a6 4.d4 cxd4 5.Hxd4 Hc6 6.Fe2 d6 7.0-0 Hf6 8.Fe3 Fe7 9.f4 0-0 10.a4 Vc7 11.Kh1 Be8

Viswanathan Anand szekundánsaival sokat elemezte a schveningeni-változatot az 1995-ös, Garri Kaszparovval játszott világbajnoki döntőre készülve.

12.Ff3 Ha5

A döntő 9.partijában Kaszparov 12...Fd7 13.Hb3 Ha5 14.Hxa5 Vxa5 15.Vd3 Bad8 16.Bfd1 Fc6 17.b4 Vc7 18.b5 Fd7 19.Bab1! axb5 20.Hxb5 folytatásban hátrányba került és el is vesztette a játszmát.

13.g4!

Kaszparov egy hónappal korábban a Dos Hermanas-i versenyen a 13.Fg1 Ff8 14.Ve1 Bb8 15.h3 Hd7 16.Fh2 Hc6 17.Bd1 Hxd4 18.Bxd4 b5 Har Zvi,B 19.axb5 axb5 20.e5 változatban előnybe került Veszelin Topalovval szemben.

13...Hd7 14.Fg2 Ff8 15.Ve1 b6

Világos terve 15...Hc4-re 16.Fc1 után b3 és Fb2 lett volna.

16.Bd1 Fb7 17.Vh4 Hc6 18.Hde2! Hb4 19.Bd2 Vd8 20.g5 f6

Világosra előnyös a 20...g6 21.Bf3 Bc8 22.Bh3 h5 23.Hg3 folytatás, mert h5-ön fenyegetne az áldozat. Számításba jött 20...h6!? 21.Hd4!? hxg5 22.fxg5 He5 23.Bdf2 változat.

21.Hd4!

A huszár visszatér a centrumba,hiszen új célpont az e6 gyalog.

21...fxg5

Már nem könnyű sötét állása. 21...Hc6-ra 22.gxf6! Vxf6 (22...Hxf6 23.e5 Hd5 24.Vxd8 Hxd8 25.Hxd5 Fxd5 26.Fxd5 exd5 27.Hf3 világos előnyével.) 23.Vxf6 Hxf6 24.e5! Hg4 25.Fg1 d5 26.Hxd5 Hxd4 27.Hxb6 Fxg2+ 28.Bxg2 Bad8 29.Fxd4 Hxh2 30.Kxh2 Bxd4 31.c3 Bd3 32.Hc4 végjátékban világosnak érvényesítenie kell gyalogelőnyét.

22.fxg5 Hc6 23.Bdf2! Bc8 24.Hce2! Hc5 25.Hxc6 Fxc6 26.Hd4 Fd7

Topalov nem fogadta el az áldozatul felkínált gyalogot. 26...Fxa4-re 27.Bf3 e5 (27...Bc7 28.b4! Hb7 (28...Hd7 29.Fh3 He5 30.Fxe6+; 28...e5 29.bxc5 exd4 30.cxb6 Bxc2 31.Vf4 Ve7 32.Fh3) 29.Hxe6! Bxe6 30.g6!) 28.Bh3 h6 29.Vh5! következett volna.

Forrás: [origo]

27.e5! dxe5 28.Hf3 Fc6

A legjobb védekezés 28...Vc7! 29.g6 h6 30.Hg5 Fc6 31.Vh3 lett volna. Világosra előnyös 28...Fd6 29.Bd1 Hb7 30.Bfd2 Fc6 31.Hxe5 Fxg2+ 32.Kxg2 Vc7 33.g6 h6 34.Hf7 Vc6+ 35.Kg1 változat.

29.Hxe5 Fxg2+ 30.Bxg2 Bc7

Anand fonalas nyerést elemez 30...Fe7-re 31.Hg4! Vd5 (31...Kh8-ra 32.Hf6 Fxf6 (32...gxf6 33.g6) 33.gxf6 gxf6 (33...g6 34.Fg5) 34.Bxf6 a támadás nyer.) 32.Hf6+ Fxf6 33.gxf6 Bc7 34.a5! bxa5 35.f7+ Bxf7 36.Bxf7 Kxf7 37.Vf2+ tisztet nyer. 30...Vd5-re 31.g6 h6 32.Fxh6! gxh6 (32...Vxe5 33.Fc1 matthoz vezet.) 33.Hg4 Hd7 34.g7 a nyerés.

31.Hg4! Kh8

Már nincs sötétnek védelme. 31...e5-re 32.Hf6+ gxf6 33.gxf6+ Kh8 34.Vg4 Vd5 35.f7 nyer. 31...Vd5-re 32.Hf6+ gxf6 33.gxf6+ Fg7 34.Fh6 nyer.

32.Vh3! Vd5 33.g6 h6 34.Fxh6!

Világos válogathatott a nyerések között, Anand a leggyorsabbat választotta.

34...gxh6 35.g7+! Fxg7

Fonalas a matt 35...Bxg7-re 36.Bxf8+ Bxf8 37.Vxh6+ Kg8 38.Hf6+ Bxf6 39.Vxg7-tel.

36.Hxh6 Vxg2+ 37.Vxg2 Fxh6 38.Vg6 és sötét feladta, 38... Bg8-ra 39.Vxh6+ Bh7 40.Vf6+ Bhg7 41.Vh4+ Bh7 42.Vd4+ Bhg7 43.Bf7 lett volna a nyerés útja.

Topalov,V (2700) - Anand,V (2781)
Caro-Kann védelem [B12]
Linares, 1999

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Ff5 4.Hc3 e6 5.g4 Fg6 6.Hge2 He7 7.Hf4 c5 8.h4 cxd4 9.Hb5 Hec6 10.h5 Fe4 11.f3

A küzdő felek az elméleti ösvényen haladtak, de Viswanathan Anandnak érdekes újítás volt a tarsolyában.

11...a6!

Korábban kötelezőnek vélték a 11...Fxf3 12.Vxf3 Hxe5 változatot, sötét három gyalogot kap a tisztért. 13.Vg3 Hbc6 14.Hd3 Hxd3+ 15.Fxd3 e5 16.0-0 Fc5 17.h6 (17.Bf5!?) 17...g6 18.Vf2 Vd7 19.Kh1 a6 20.Hc3 Bf8 21.Ha4 Fa7 következett 1997-ben a Lautier-Karpov rapidpartiban.

12.Hd6+

Sötétre előnyös 12.fxe4?! axb5 13.exd5 exd5 14.Fg2 (14.Kf2?! Hxe5 15.Fxb5+ Hbc6 16.Vxd4 Fd6 17.h6 0-0 18.Fxc6 Vf6) 14...Fb4+ 15.Kf2 (15.Fd2 Fxd2+ 16.Vxd2 0-0) 15...Hd7 16.Hxd5 Fc5 változat, a világos király helyzete nem éppen rózsás.

12...Fxd6 13.exd6 g5!

Anand lestoppolta a világos királyszárnyi gyalogokat, és a huszárt is rosszabb mezőre küldte.

14.Hh3

Nem ment 14.fxe4, mert 14...gxf4 15.exd5 Va5+! (15...exd5 16.Fxf4) 16.Kf2 Vxd5 következne.

14...h6 15.fxe4 dxe4 16.Fg2 f5 17.0-0

Forrás: [origo]

17...0-0!

Nem mindennapi a sötét gyalogszerkezet.

18.c3?

Veszelin Topalov a szokásos optimizmusával játssza az állást. Eszébe sem jutott, hogy békésebb vizekre kellett volna eveznie: 18.gxf5 exf5 19.Fxe4 (19.Fxg5 hxg5 20.Fxe4 Vxd6!) 19...fxe4 20.Fxg5! (20.Bxf8+ Vxf8!) 20...Bxf1+ 21.Vxf1 hxg5 22.Vf5 Vd7 (22...Vf8) 23.Vxe4 (23.Vg6+ Vg7 24.Ve8+ Vf8) 23...Vxh3 24.Vg6+ Kh8 fonalas változatban.

18...Vxd6 19.gxf5 exf5 20.Vb3+ Kh8 21.Fxe4

A bolgár nagymester visszaáldozta a tisztet. 21.Vxb7 Hd7 22.Vb3 Hde5 sötétre előnyös. 21.cxd4 Hxd4 22.Vc3 Hbc6 után is sötét vígan nézhetett volna a jövőbe. 21.Va3!? Vxa3 22.bxa3 Kg8 23.cxd4 Hxd4 24.Bb1 b5 25.Fe3 Hbc6 utáni pozíció is sötétnek igen kellemes.

21...fxe4 22.Bxf8+ Vxf8 23.Ve6!

Topalov a sötét vezérszárny fejletlenségét próbálja kihasználni.

23...Hd7!

Remek terv. 23...e3? 24.Fxe3 Vg7 25.Bf1 Hd7 26.Bf7 után bajban lett volna sötét.

24.Vxd7

Sötét támadása átütött volna a 24.Fxg5 hxg5 25.Vxd7 (25.Bf1 Ve7 26.Vxe7 Hxe7 27.cxd4 Bg8 28.Bf7 Bg7) 25...Bd8! 26.Ve6 (26.Vg4 Ve7 27.cxd4 Hxd4 28.Be1 Be8) 26...Be8 27.Vg6 (27.Vd7 He5 28.Vxd4 Vf3 29.Hf2 Vg3+ 30.Kh1 e3 31.He4 Vh3+ 32.Kg1 Vg4+ 33.Kh1 Vxh5+) 27...He5 folytatásban.

24...Bd8 25.Vg4

Mindkét nagymesternek alaposan kellett számolnia. 25.Vxb7 Vd6! 26.Kg2 Vf6! (Még jobb, mint a szintén kecsegtető 26...e3!? 27.cxd4 (27.Vxa6 g4!) 27...g4! 28.Hg5! (28.Fxe3 gxh3+ 29.Kxh3 Ve6+ 30.Kh2 Vxe3 31.Vxc6 Vf4+ 32.Kh1 Bg8) 28...hxg5 29.Fxe3 Vd5+ (29...Bb8 30.Vf7 Bxb2+ 31.Kf1 g3) 30.Kg1 Vf3 31.Be1 (31.Fxg5 Hxd4!; 31.Vb3 Vg3+ 32.Kh1 Vh3+ 33.Kg1 g3 34.Vc2 g2 35.Be1 Vh1+ 36.Kf2 Bf8+ 37.Ke2 Bf1 38.Vc3 He7 39.d5+ Kh7 40.h6 Hf5 41.Vc7+ Kxh6 42.Vc6+ Kh5 43.Ve8+ Kh4 és sötét nyer.) 31...Vg3+ 32.Kf1 Vh3+ 33.Ke2 (33.Kg1 g3!) 33...Vf3+! 34.Kd2 Hxd4 nyer.) 27.cxd4 Vf3+ 28.Kh2 He5 29.Vc7 Hg4+ 30.Kg1 Vd1+ 31.Kg2 Bf8 nyer.

25...e3 26.b3

Anand nem minősítette hibának. Nyerőeséllyel vezeti le a 26.cxd4 Bxd4 27.Ve2 (27.Ve6 Bd1+ 28.Kh2 Hd4 29.Ve5+ Kg8 30.Vd5+ Vf7 31.Vxf7+ Kxf7 32.Fxe3! Bxa1 33.Fxd4 Bxa2 csekély menekülési eséllyel.) 27...Vf5 28.Vxe3 (28.Fxe3 Bg4+ 29.Kh2 (29.Kh1 Bh4) 29...Ve5+ 30.Kh1 Bg3! 31.Vf1 Ve6!! 32.Hg1 Ve8!) 28...Bg4+ 29.Kh2 He5 30.Vb6! (30.Hg1 Be4! 31.Vc3 Bh4+ 32.Kg2 Bg4+ 33.Kh1 Ve4+) 30...Hf3+ 31.Kh1 Vd5! A kulcslépés. 32.Vxh6+ Kg8 33.Vg6+ Kf8 34.Vf6+ Ke8 35.Vh8+ Kd7 36.Vh7+ Kc8 37.Vc2+ Kb8 38.Vb3 Bc4! 39.Ff4+ gxf4 40.Hxf4 Ve4 folytatást.

26...He5 27.Ve4 Vf6! 28.Kg2?

Topalov kihagyta a jobb 28.Fa3 Hf3+! (28...dxc3!? 29.Bf1 (29.Vxe3 Bd3 30.Vc5 Bg3+ 31.Kh2 Bxh3+!) 29...Ve6 30.Bf5 (30.Fb4 c2 31.Fc3 Bd1 32.Fxe5+ Kg8) 30...Bd5! 31.Kf1 (31.Fb4!) 31...Vc6 32.Bf8+ Kg7 33.Hxg5 Bd1+ 34.Ke2 Bd2+ 35.Kxe3 Vb6+ 36.Kf4 hxg5+ 37.Kxe5 és döntetlen.) 29.Kg2 Hh4+ (29...Hd2 30.Vg6 Vxg6 31.hxg6 d3 32.Fc1 Hxb3 33.axb3 d2 34.Fxd2 Bxd2+ 35.Kf3 Bd3 remit ígér.) 30.Kg1 dxc3 31.Bf1 Vc6 32.Vxc6 bxc6 33.Bf8+ Bxf8 34.Fxf8 c2 35.Fa3 Hf5 36.Fb2+ Kg8 37.Kg2 Kf7 38.Hg1 Hd4 39.Fc1 Ke6 40.Fxe3 Kd5 remi.

Forrás: [origo]

28...e2! 29.Fxg5!

A legjobb esély. 29.Vxe2-re 29...d3! 30.Vf2 Vc6+ 31.Kg3 Ve6! 32.Hg1 Vg4+ 33.Kh2 Vxh5+ 34.Kg2 d2! nyer. 29.Fd2-re 29... Bf8! 30.Vxd4 (30.cxd4 Vf1+ 31.Kh2 Hf3+ 32.Kg3 Vxa1; 30.Vxe2 Vc6+) 30...Bd8! 31.Ve3 Bxd2 nyer. 29.Fb2-re 29... Bf8 30.Vxe2 Vc6+ 31.Kg1 Hf3+ 32.Kh1 dxc3 33.Fa3 Be8 34.Vg2 Be4! 35.Vg3 (35.Bd1 Hh4 36.Bd8+ Kg7 37.Bd7+ Vxd7 38.Vxe4 Vxh3+) 35...Hd4 36.Kh2 Be2+ 37.Hf2 Hf5 nyer.

29...hxg5 30.cxd4 Vc6 31.d5 Vxd5 32.Vxd5 Bxd5 33.Be1 Bd2 34.Kf2! Bxa2 35.Bxe2?!

Megkönnyíti sötét nyerését, bár 35.Ke3! Hf7 36.Bxe2 (36.Hf2 Kg7 37.Bxe2 Bxe2+ 38.Kxe2 Kh6) 36...Bxe2+ 37.Kxe2 Kg7 38.Kf3 Kh6 39.Kg4 a5 40.Hf2 b5 41.He4 a4 42.bxa4 bxa4 43.Hc3 a3 is nyert volna.

35...Hd3+ 36.Ke3 Bxe2+ 37.Kxe2 g4!

Fontos közbeiktatás.

38.Hg5 Hc1+ 39.Ke3 Hxb3 40.h6 a5 41.Kf4 Hd4! 42.Kxg4 a4 43.Kh5 Hc6 és világos feladta. Anand elkerülte az utolsó trükköt 43...a3?? 44.Kg6! után világos nyert volna. Sötét simán nyerne a 44.Kg6 He5+ 45.Kf5 a3! 46.Kxe5 a2 folytatásban.

Topalov,V (2804) - Anand,V (2803)
Spanyol megnyitás [C88]
Szófia 2006

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.h3 Fb7 9.d3 Be8 10.c3 h6 11.Hbd2 Ff8 12.a3 d6 13.Fa2 Hb8

A Breyer-változatból ismert manőver, megnyitja a c gyalog előtti utat.

14.b4

Az adatbázis alapján ez új terv. 14.Hh4 d5 15.Vf3 c6 16.b4 Hbd7 17.Hb3 Bc8 18.Hf5 Fa8 19.Fe3 Kh7 20.Hc5 Hxc5 21.Fxc5 g6 22.Hg3 Fxc5 23.bxc5 Kg7 24.d4 Vc7 után sötét fokozatosan kiegyenlített az 1999-ben játszott Topalov-Adams partiban.

14...c5 15.Hb3 Hc6 16.B b1 Fc8 17.Fe3 Fe6 18.Vc2 B c8 19.Vb2

Topalov lebecsülte a c5-c4 lépés erejét. Számításba jött 19.bxc5 dxc5 20.Hxc5 Fxa2 21.Vxa2 Fxc5 22.Fxc5 Vxd3 folytatás.

19...c4 20.dxc4 Fxc4 21.Hbd2 Fxa2 22.Vxa2 d5 23.Bbd1 d4 24.cxd4 exd4 25.Hb3

Topalovot veszélyérzete cserbenhagyta, másképp 25.Ff4-gyel folytatta volna.

25...Hxe4 26.Fxd4 Hxd4 27.Bxd4

Forrás: [origo]

27...Hg5!

Alighanem ezt a közbeiktatott lépést elnézte a bolgár világbajnok.

28.He5

Reménytelen világos pozíciója a 28.Bxd8 Hxf3+ 29.gxf3 Bxe1+ 30.Kg2 Bxd8 változatban is.

28...Hxh3+! 29.gxh3
Gyalogelőny mellett még a világos király is célpont a 29.Kf1 Vg5 30.Hf3 Bxe1+ 31.Hxe1 Hf4 utáni állásban.

29...Vg5+ 30.Kh2 Vf5! 31.Bde4

A bolgár világelsőre leselkedő veszélyeket jól szemlélteti a 31.Hd3 Bxe1 32.Hxe1 Bc3 33.Bg4 Ve5+ 34.Bg3 Fd6 35.Hg2 Vg5 változat.

31...Bxe5 32.Bxe5 Fd6 33.Hc5

A világos királyállás gyengesége miatt a bolgár "királynak" már nincs védelme, 33.Vb2-re 33... Bc2! nyert volna.

33...Fxe5+ 34.Kg2 B c6 35.Vb3 B g6+ 36.Kf1 Fg3 és világos feladta

Anand,V (2799) - Topalov,V (2780)
Szicíliai védelem [B90]
Corus 2008 szuperverseny

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3 e5 7.Hb3 Fe6 8.f3 h5 9.Hd5

A 2007-es leoni rapidverseny döntőjében Anandék 9.Vd2 Hbd7 10.a4 Fe7 11.Fe2 Hb6 12.0-0 d5 13.a5 d4 14.axb6 dxe3 15.Vxe3 Hd7 16.Ha4-gyel varázsoltak bonyodalmakat a táblára, s végül Vishy jött jobban ki a csetepatéból.

9...Fxd5 10.exd5 Hbd7 11.Vd2 g6 12.0-0-0

A 2005-ös dortmundi szuperversenyen Anand világossal másként játszott Kramnyik ellen: 12.Ha5 Vc7 13.Fe2 Fg7 14.0-0-0 Bc8 15.Kb1 0-0 16.Bc1 e4 17.f4 Hc5 18.Hb3 Ha4 19.c3 Bfe8 20.Bhf1 Hb6 21.c4 Hg4 22.f5 Hxe3 23.Vxe3 Hd7 24.g4 után támadáshoz jutott, és meg is nyerte a játszmát.

12...Hb6

A bolgár exvilágbajnok azonnal a d5 gyalogot támadja. 12...Bc8 13.Kb1 Fg7 14.c4 0-0 15.Fe2 Be8 16.Bc1 b6 17.Bhf1 Hc5 18.Hxc5 bxc5 19.Fg5 Bb8 20.Bc2 e4! után sötét szép ellenjátékhoz jutott egy Kínában játszott partiban. A stábok természetesen minden fontos partit követnek, elemzik az új ötleteket.

13.Va5 Fh6 14.Fxh6 Bxh6 15.Kb1 Bc8 16.Vb4 Kf8

Topalov gyorsan belátta, hogy a d5 gyalog tabu! 16...Hfxd5 17.Bxd5 Hxd5 18.Vd2 Hf4 19.g3 Vg5 20.gxf4 Vxf4 21.Vd5 pozícióban világos két könnyűtisztje van a bástyáért és jobban áll.

17.c4 Kg7 18.g3 Bh8 19.Bc1 Vc7 20.Fh3 Bce8 21.Bhd1 Be7 22.a3 Bd8 23.Hd2 Hbd7

A Rybka program szerint 23...e4 24.Be1 Bde8 25.fxe4 Hxe4 26.Hxe4 Bxe4 27.Vc3+ Kg8 28.Bxe4 Bxe4 29.c5 Vxc5 30.Vxc5 dxc5 31.Bxc5 Hc4 32.Fc8 Hd6 után sötét tartotta volna az egált.

24.Vc3 a5 25.Fxd7 Hxd7 26.f4 Hf6 27.Bf1 b6 28.h3 Vd7?! 29.f5 Bf8 30.Ve3 e4 31.g4 hxg4 32.hxg4 Be5

Forrás: [origo]

33.Bf4! Vd8

Jobb lett volna a 33...Bh8 34.g5 Hh5 35.f6+ Kh7 36.Bh4 Bhe8 37.Hxe4 Vf5 38.Be1 utáni állást játszani, de világos előnyéhez nem fér kétség.

34.g5 Hh5 35.f6+ Kg8 36.Bxe4 Bfe8 37.Ka2 a4 38.Bc3 Vc7 39.Vd4 Vc5 40.Vxc5 és Topalov feladta a reménytelen küzdelmet.