Vágólapra másolva!
Közel 40 órás fárasztó utazás után a címvédő Viswanathan Anand és felesége, Aruna megérkezett Szófiába, a sakkvilágbajnoki döntő színhelyére. A 40 esztendős világbajnok részt vesz a párharc szerdai ünnepélyes megnyitóján, de felesége reményét fejezte ki, hogy a szervezők elfogadják a halasztási kérelmüket. A FIDE elnökhelyettese, a görög Georgios Makropoulos, a mérkőzés ellenőre folytatja a megbeszéléseket a rendezőkkel és a két nagymester stábjával. Az eredeti program szerint április 23-án lenne a 12 játszmás világbajnoki döntő első partija.

A FIDE elnök-helyettese, Georgiosz Makropulosz hosszú interjúban fejtette ki, hogy mennyire megérti a váratlanul előállt problémákat. Jogosnak érzi a címvédő indiai Viswanathan Anand halasztási kérelmét, hiszen a világbajnok az előzetes megállapodások értelmében április 16-án tervezte érkezését. A mérkőzés kezdetéig lehetősége lett volna pihenésre, stábjával, szekundánsaival belakni a hotelt, felkészülni a rajtra. A mainzi sakkfesztivál igazgatója, a német Hans-Walter Schmitt Anand stábjának képviseletében április 15-én még sikeresen megérkezett Szófiába. Már nála az összes szobakulcs, láthatóan az utolsó pillanatig titkolni akarják a szekundánsok személyét.

Makropoulos elfogadja a szervezők érveit, hogy a halasztás újabb költségeket jelentene, hiszen mindent leszerveztek, a megnyitóünnepségre már régen elküldték a meghívókat, a médiával megállapodtak. Makropulosz találkozót kért a szervezőbizottság elnökétől, a bolgár miniszterelnök Bojko Boriszovtól. Reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodás születhet, amelyet a döntő mindkét résztvevője elfogad.

A FIDE vezérkara április 21. és 24. között Szófiában tartja meg második negyedévi ülését, de egyelőre többek között bizonytalan az elnök, Kirszan Iljumzsinov érkezése, ahogy a kontinentális elnököké is. Még nem érkezett meg a párharc főbíró-helyettese, az osztrák Werner Stubenvoll sem.
A világbajnoki kihívó, Veszelin Topalov már a hétvégén megérkezett Szófiába, és számtalan interjút adott. Úgy érzi, hogy jól felkészült a mérkőzésre, de nehéz ellenfél vár rá.

"Anand igazi bajnok, kiegyensúlyozott nyerőgép a sakk minden formájában, legyen az vakjáték, villámparti, klasszikus sakk. Nem géniusz, hanem sakkra született igazi tehetség. Képes gyorsan és hiba nélkül játszani, míg én lassan és jól játszom" - nyilatkozta a bolgár nagymester. Sokat tanult a 2006-os, Vlagyimir Kramnyik elleni döntőjéből. Pályafutása első hosszú mérkőzése volt és túlzottan is erőszakoskodott. Most a meccs előtt többet pihent, mert egy ilyen összecsapáson fontos okosan gazdálkodni az energiával.