Vágólapra másolva!
Szilágyi Áron a magyar vívóhagyományok méltó folytatója, fiatal kora ellenére már szinte mindent megnyert, amit kardozó nyerhet, a nagy álma az olimpiai bajnoki cím.

Szilágyi Áron
Születési idő: 1990. január 14.
Születési hely: Budapest
Pályafutás kezdete: 1999
Fegyvernem: kard
Edzője: Gerevich György
Családi állapot: nőtlen

Sikerei felnőtt versenyeken:
Világbajnok csapatban (2007)
Világkupa-győztes csapatban (2009 - Budapest, 2009 - Moszkva)
Világkupa-ezüstérmes csapatban (2009)
Világkupa-bronzérmes (2008)
Világkupa-ezüstérmes csapatban (2008)

Juniorként:
U23-as Európa-bajnok (2009)
Világkupa-győztes (2009, 2007. január, 2007. február, 2006)
Vb-ezüstérmes (2009)
Eb-ezüstérmes csapatban (2008)
Eb-ezüstéermes (2007)
Eb-győztes csapatban (2006)

Szilágyi Áron 1990 januárjában született, még csak idén érettségizik a Fazekas Mihály gimnáziumban, mégis máris számos sportsikerrel büszkélkedhet.

Áron gyermekkorában futballozott, karatézott, teniszezett és tollasozott is, de egyiket sem hosszabb ideig. Kilenc éves korában egy tornaórán Gerevich György megismertette vele a vívás alapjait - azóta már edző-tanítvány viszonyban állnak egymással.

A sikerek alapját a vívásban a gyorsaság, a jó állóképesség és az örökké csiszolandó technika képezi - de erős idegrendszerrel születni és önfegyelmet gyakorolni sem árt - summázható a fiatal kardozó ars poétikája.

A Vasas kardozója tizenhat évesen már Európa-bajnokságot és Világkupát nyert, persze akkor még csak a juniorok mezőnyében. Egy évvel később viszont már a felnőtt csapattal szerez aranyérmet a szentpétervári duplaszorzós világbajnokságon. Az ekkor mindössze 17 éves Szilágyi Lengyel Balázs váratlan megbetegedése után került be a csapatba, mellyel Dél-Korea, a házigazda, Ukrajna és végül Franciaország legyőzésével megnyerte a tornát.

Szilágyi Áron nagy pillanata az elődöntő utolsó előtti párjában jött el, mikor vesztett állásból 8-3-ra legyőzte az ötödik egyéni vb-aranyát éppen a tornán megszerző, négyszeres olimpiai bajnok Sztanyiszlav Pozdnyakovot.

Az oroszországi versenytől kezdve a "Segíthetek? MOL Tehetségtámogató program" kedvezményezettje rendszeres tagja a felnőtt válogatottnak, miközben a juniorok közt is folytatja a nemesfém-halmozást.

Pekingben nem jött össze a bravúr, amiért részben az Egyesült Államok a felelős. Egyéniben Keeth Smart állította meg Szilágyi Áront a nyolcaddöntőben, míg a csapat az amerikaiaktól kapott ki a negyeddöntőben, s lett végül hetedik. Nem véletlen tehát, hogy Szilágyi álma aranyérmet szerezni az ötkarikás játékokon.

Az olimpia óta a Vasas vívója a junior kardcsapattal szerzett egy Eb-ezüstérmet, idén februárban pedig a budapesti és a moszkvai Világkupa-versenyt is megnyerte a felnőtt csapattal. Márciusban csak tizedik lett a tuniszi Vk-versenyen, ám utána jött a csodálatos
újraindítás, az olasz Miraccolo és az orosz Resetnyikov legyőzésével áprilisban Szilágyi első lett debreceni U23-as Eb-n.

Áron szüleivel és két testvérével a Budapesttől északkeletre lévő Hévízgyörkön él, természetesen mikor nem utazik épp a soros világverseny miatt.