Vágólapra másolva!
A szegedi világbajnok Pekingben megszerezte első olimpiai aranyérmét. Azóta egy Eb-arannyal és egy világbajnoki ezüsttel gazdagodott gyűjteménye.

Névjegy
Vajda Attila honlapja
Született: 1983. 03. 17., Szeged
Magasság: 179 cm
Súly: 80 kg
Edzője: Vécsi Viktor
Klubja: Démász-Szeged

Olimpiai bajnok:
C1 1000 méter (2008)

Világbajnok:
C1 1000 méter (2007)

Európa-bajnok:
C1 1000 méter (2007, 2009)

Az athéni olimpia bronzérmese már kvalifikálta magát a pekingi játékokra. A szegedi kenus tehát gőzerővel készül a nyári olimpiára, edzőjével és társaival Ausztráliában edzőtáborozik. A Démász-Szeged olimpiai bronzérmes kenusát sokan tartják esélyesnek arra, hogy nyerjen kenu egyes ezer méteren - azért nem olyan egyszerű a helyzet, mint gondolnánk. Vajda és társai izgalmas időszak elé néznek. Hiába a tavalyi remek szereplés, világbajnoki arany Duisburgban, Eb-arany Pontevedrában, Vajda még nem szerezte meg az indulási jogot. Mivel csak a magyar csapat számára szerzett kvótát, a pekingi részvételt a válogatókon harcolhatja ki.

"Ha a szegedi Világkupán első leszek, akkor már biztos olimpiai induló vagyok. Nem lesz egyszerű feladat felkészülni, hiszen idén többször is csúcsformában kell versenyezni. Szerencsére eddig remekül sikerült minden, amit Vécsi Viktor edző előírt, azt elvégeztük" - fejtette ki Vajda. Attila pályafutása augusztusban, a pekingi olimpián teljesedett ki, miután egyesben aranyérmet szerzett ezer méteren.

Peking óta a nagy cél az 500-as távon való helytállás. Az első lépést már megtette a szegedi versenyző, hazai pályán rendkívül éles futamban Világkupát nyert 2009 júniusában - az 1000-es távon már egy nappal korábban megszerezte az aranyérmet. Június végén, az Európa-bajnokságon a hosszabbik távon ismét összejött a győzelem, 500-on viszont lemaradt a dobogóról.

Az 2009-es esztendő legkiemelkedőbb versenye, a kanadai világbajnokság nem sikerült jól számára: 500-on nem jutott döntőbe, 1000-en pedig nyolcadik lett. Csalódottságát egy új számban, a váltóban szerzett ezüstérem enyhítette.