Vágólapra másolva!
A szófiai sakkvilágbajnoki döntő után a chesspro.ru internetes honlap tudósítója, Jurij Vasziljev a mérkőzés lefolyásáról, kritikus pillanatairól kérdezte a címét megvédő indiai Viswanathan Anandot.  A sakkozás régi-új királya nem tekintette volna magát egyértelmű favoritnak, ha rapid rájátszás döntötte volna el a világbajnoki cím sorsát. "Amikor az utolsó partiban meghúztam a Ve8-at, már tudtam, hogy megnyerem a partit és ezzel a meccset"  - nyilatkozta Vishy Anand, aki dicsérte a döntő szervezését.

Viswanathan Anand több okból is beleegyezett abba, hogy a világbajnoki döntőt Szófiában játsszák le. A bolgár főváros a legjobb ajánlattal pályázott, a legmagasabb díjalappal. Korábban háromszor már játszott az M-tel szuperversenyen, a publikum mindig sportszerűen drukkolt, biztos volt abban, hogy a mérkőzés atmoszférája normális lesz. A meccsel kapcsolatos technikai kérdések megoldását a FIDE magára vállalta.

Anand elmondta, hogy a légtérzár miatti 40 órás utazást megpróbálták viccesen felfogni. A kényelmes kisbuszban volt egy asztal is, szekundánsai mágneses sakkal folytatták a mérkőzésen létrejöhető változatok elemzését. A mérkőzés során komoly gondjaik voltak a sötéttel vívott partikban. Nem jöttek létre olyan állások, amelyeket szeretett volna elérni. A negyedik játszmáig világossal problémákat tudott okozni ellenfelének, de a későbbiek során már nem tudott előnyt elérni. Szekundánsainak sokat kellett dolgozniuk, hogy javításokat találjanak, megküzdjenek a problémákkal.
Az ún. elisztai végjátékot többször is megjátszották (a szláv védelemben a futó g6-on). Anand azt hitte, hogy Topalov más ötlettel is próbálkozik majd, de ismételten visszatért a végjátékhoz, amely igen nehéz sötét számára. Nyitásai hasonlítottak Kramnyik által kedveltekhez, kivéve a Grünfeld védelmet.

"Veszelin általában a meccsein cserélte a nyitásokat. De ezúttal más volt a hozzáállása. Meglepett, hogy két elvesztett katalán megnyitás után sem cserélt. Kramnyik elleni meccsén másként reagált. A felkészülésünk a várt különböző megnyitásokra fölöslegesnek bizonyult."

Anand nem tagadta, hogy voltak a mérkőzésnek kritikus pontjai. A legnehezebb a 8. és a 9. parti sikertelensége volt. "El lehet veszteni egy játszmát durva hibával, ahogy ez a nyolcadikban történt, lehetséges nem megnyerni teljesen nyert állást, ahogy ez a 9. partiban történt. De egymást követően, a mérkőzés vége felé, ezt a dupla kudarcot nehéz volt elviselni. Ez volt természetesen a meccs legnehezebb pillanata."

Az utolsó, a döntő játszmában egyáltalán nem titkoltan remire játszott, de világos kockáztatott és ez büntetést kapott. Elmaradt a rapid rájátszás.

Forrás: [origo]

"A rapid játékban jó eredményeim vannak, de ezeket elsősorban versenyeken értem el. Nem gondolom, hogy amikor akkora lett volna a tét, favorit lettem volna. Négy játszmát egymás után játszani ilyen tét mellett. De azt nem mondhatom, hogy féltem volna. Lesz, ami lesz. Ha rapidot kell játszani, akkor rapidot játszunk. Amikor a 12. partiban 29...e5-öt húztam, már éreztem, hogy jobban állok. Amikor leütött f5-re, megértettem, hogy túlzottan kockáztat, de még voltak kétségeim. Amikor megtaláltam a Ve8 lépést, már tudtam, hogy megnyerem a játszmát és a meccset. Nagyon nehéz mérkőzés volt. Különösen azért volt nehéz, mert első olyan meccsem volt, amely az utolsó játszmáig tartott. Garri Kaszparovval 1995-ben vívott döntőmön minden rosszul alakult. Egy ponttal vezettem, de sorozatban négy partit vesztettem. Ezzel ellentétesen Kramnyikkal szemben minden másképp volt, számomra alakult túlságosan is sikeresen. Kramnyik rövid idő alatt három játszmát is vesztett. Itt mind a 12 partit játszani kellett, mindegyik nagyon megerőltető volt, sok energiát emésztett fel. Tudtam, hogy Topalov nagy küzdő, hogy a végsőkig játszik. Ezért nagy veszélyben voltam, de ő is. Minden esélyt ki kellett használni, és minél kevesebb esélyt adni ellenfelemnek."

Anand a legtöbb esélyt a kihívó jogáért Magnus Carlsennek, Vlagyimir Kramnyiknak és Levon Aronjannak adja. Új versenyek, új élmények várnak rá. Eddig a világbajnoki döntőre koncentrált, versenyprogramját ezután állítja össze. Nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy játszik-e az indiai válogatottban a Hanti-Manszijszkban megrendezendő sakkolimpián, majd a moszkvai Tal-emlékversenyen.