Vágólapra másolva!
A lengyel Krzysztof Wlodarczyk szerezte meg az Erdei Zsolt által leadott és emiatt betöltetlen cirkálósúlyú világbajnoki címét a WBC-nél, miután kiütéssel verte a korábban Erdei által is legyőzött olasz Giacobbe Fragomenit. Amir Khan nagyon sima meccsen védte meg a kisváltósúlyú világbajnoki címét, miután a 11. menetben a mérkőzésvezető leléptette Paul Malignaggit, a könnyűsúlyú Michael Katsidis pedig kiütéssel fosztotta meg veretlenségétől Kevin Mitchellt.

A lengyelországi Lodzban rendezték meg a WBC cirkálósúlyú világbajnoki címmérkőzését, amelyen a hazai pálya előnyét élvező Krzysztof Wlodarczyk és a korábbi bajnok Giacobbe Fragomeni csapott össze (a két öklöző tavaly májusban egyszer már találkozott egymással, de a római mérkőzés - sok utólagos vitát generálva - döntetlennel zárult).

Az összecsapás az előzetesen várt forgatókönyv szerint kezdődött: az általában folyamatosan előre mozgó és ellenfeleit nyomás alatt tartó, tipikus pressure fighterként ismert olasz Fragomeni lépett fel kezdeményezőként, amit a magasabb és hosszabb karú lengyel bunyós folyamatos mozgással és szórványos elsőkezes egyenesekkel próbált kompenzálni.

A találkozó első felében Wlodarczyk főként arra koncentrált, hogy elkerülje ellenfele veszélyes támadásait, és relatíve kevés energiát fordított a kontra- illetve megelőző akciókra. Az összecsapás aztán a 6. menetben vett fordulatot, miután az említett felvonás végén Fragomeni padlóra került egy fejre mért ütés következtében. A szünet jókor jött olasz szempontból, és úgy tűnt, az Erdei által legyőzött milánói bunyós ki tudja heverni a leütés okozta traumát, de Wlodarczyk a 8. etapban ismét elkapta riválisát, és az újabb Fragomeni-padlózás egyben a mérkőzés végét is jelentette. A világbajnoki címet begyűjtő Wlodarczyk ezzel a győzelemmel 2006 novembere után újra világbajnoknak vallhatja magát, és immár 43 győzelmet jegyez közel 10 éve indult profi pályafutása alatt.

Bántóan egyoldalú mérkőzésen védte meg WBA kisváltósúlyú világbajnoki címét Amir Khan. A 23 éves angol bunyós a New York-i Madison Square Gardenben csapott össze a korábbi IBF bajnok Paulie Malignaggival, és a Freddie Roach által felkészített, remek napot kifogó Khan gyakorlatilag esélyt sem adott riválisának, és sorra nyerte a meneteket. A nagy verés végül a 11. menetig tartott, amikor is Steve Smoger mérkőzésvezető leléptette az epizódszerepre kényszerű Malignaggit. Khan ezzel a magabiztos győzelemmel letette névjegyét az Egyesült Államokban is, és másodízben védte meg világbajnoki övét.

Kiváló hangulatban, több mint 20 ezer néző előtt, a West Ham United labdarúgócsapat londoni stadionjában felállított szorítóban került sor a Michael Katsidis-Kevin Mitchell ideiglenes WBO könnyűsúlyú világbajnoki mérkőzésre. A találkozót az agresszív, támadó stílusáról és kemény fejéről ismert ausztrál Katsidis kezdte jobban, és már a nyitó menetben tudtára adta az angol kihívónak, hogy nincs szándékában vesztesként távozni a szigetországból.

A második 3 percben némileg magára talált a technikásabb Mitchell, de a 3. felvonásban váratlanul eldőlt a mérkőzés: Katsidis előbb egy kemény bombával megrogyasztotta Mitchellt, aki ahelyett, hogy fogással, vagy elmozgással próbálta volna átvészelni a kritikus pillanatokat visszatámadott, és felvéve az elé dobott kesztyűt leállt verekedni. Az ausztrál bunyós a felkínált ziccert kihasználta, és lefiniselte szédelgő riválisát, akit Dave Parris mérkőzésvezető 1 perccel a menet végét jelző gong előtt léptetett le. A 29 éves Katsidis ezzel a bravúros győzelemmel első ízben védte meg tavaly szeptemberben megszerzett címét, Mitchell pedig 31 sikerrel megvívott hivatásos találkozót követően veszítette el veretlenségét.

www.profiboksz.hu