Társoldalunk:

Pars még mindig reménykedhet az olimpiai ezüstben

2010.06.11. 12:04

Újabb doppingvizsgálatot szeretne elvégeztetni a fehérorosz kalapácsvetők ügyében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), amely nem fogadja el a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki döntését. A CAS határozata szerint a pozitív mintát produkált atléták visszakapják a 2008-as pekingi olimpián szerzett ezüst- és bronzérmüket, s Pars Krisztián marad negyedik.

Thomas Bach, a NOB alelnöke pénteken bejelentette, hogy a levett vér- és vizeletmintákat több mint nyolc évig tárolják úgy, hogy azokon bármikor elvégezhetőek a tesztek.

"A bizonyítékok ezért a birtokunkban vannak" - fogalmazott a sportvezető. "Azt szeretnénk, ha a CAS döntését felülvizsgálnák, ezért megtesszük a technikailag szükséges lépéseket, s újabb tesztet végeztetünk el egy akkreditált laborban."

A CAS helyt adott a Pekingben második Vagyim Gyevjatovszkij és a harmadik Ivan Tyihon fellebbezésének, így az eredetileg negyedik Pars Krisztián nem lépett elő ezüstérmessé. A sportdöntőbíróság azzal indokolta a döntést, hogy a pekingi tesztek laboratóriumi elemzése során szabálytalanság történt, s leírásában "szokatlanul összetett doppingesetnek" nevezte az ügyet.

A NOB 2008 decemberében fosztotta meg érmeiktől a fehérorosz atlétákat, mert a vizsgálatok során az általuk adott minták A és B próbája is a megengedettnél magasabb tesztoszteronszintet mutatott ki.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára örömmel fogadta a NOB döntésének hírét: "Amekkorát csalódtam tegnap a sportban és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, annyira megnyugtató, hogy a NOB az egyetlen és legkézenfekvőbb választ adta a nemzetközi Sportdöntőbíróság hibás döntésére" - mondta Gyulai Márton. "Orvosi szempontból nem tudom, hogy mennyire változhat meg két év alatt egy doppingminta összetétele, de bízom abban, hogy azt a hibát, amelyet a pekingi labor elkövetett, nem követi el még egyszer a NOB. Különben könnyen hitünket veszthetjük a nemzetközi olimpiai mozgalomban és a tiszta sportban."

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is csalódottan reagált pénteken a CAS csütörtöki döntésére, és egyben jelezte: teljes körű jelentést kér a teszteket végző laboroktól és elemzi, értékeli a történteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK