Vágólapra másolva!
Dortmundban július 15. és 25. között rendezik meg a hagyományos Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. A 20-as kategóriájú, 2731-es Élő-pontátlagú, 6 résztvevős, kétfordulós viadalon címvédőként Vlagyimir Kramnyik játszik, aki tizenhetedik fellépésére készül. Lékó Péter háromszoros győztesként tizenharmadszor szerepel kedvenc városában. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov, az ukrán Ruszlan Ponomarjov, a német Arkadij Naiditsch és a vietnami Quang Liem Le játszik még a 39. viadalon. Először alkalmazzák az ún. szófiai szabályt, csak kijátszott állásokban lehet remizni!

Dortmund Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter kedvenc városa. Páratlan az orosz exvilágbajnok sikersorozata, vitrinjében kilenc dortmundi elsőségért járó trófea díszeleg. Lékó számos kiváló dobogós helyezés mellett háromszor ünnepelhetett győzelmet, 1999-ben 8 résztvevős tornán remekelt. 2002-ben, a világbajnok-jelölti tornán kiharcolta a kihívó jogát, 2004-ben, Brissagóban világbajnoki döntőt játszhatott Kramnyikkal. Két éve nagyon okos versenyzéssel ért veretlenül elsőként célba.

Harmadszor a dortmundi arénában az azeriek honi rangsorában első Sahriyar Mamedgyarov. Először kapott meghívást a FIDE kieséses rendszerű világbajnoki rendszerének legfiatalabb bajnoka, a 2002-ben 19 évesen győztes ukrán Ruszlan Ponomarjov. A németek legjobbja, Arkadij Naiditsch elvezi a hazai pálya előnyét. Az egykori rigai tehetség családjával Dortmundban él. Nagy szenzációt jelentett 2005-ben elért elsősége, ahogy 2008-ban Kramnyik elleni győzelme. Az orosz exvilágbajnokot a kedvenc orosz huszárjátékban meglepő bástyaáldozatos újítással lepte meg.

Először látunk szuperversenyen vietnami sakkozót. A 19 esztendős Quang Liem Le a moszkvai Aeroflot nyílt versenyen elért, nagy meglepetést keltő győzelmével vívta ki a jogot, hogy megmérkőzhessen a sakkvilág szupersztárjaival. "Sötét ló" a mezőnyben, de partijait hihetetlen gyorsasággal játssza, megnyitáselméleti felkészültsége a legjobbakéval is vetekszik.

A hagyományokhoz híven már korábban megtartották a sorsolást, így a nagymesterek alaposan készülhettek. Az esztendő negyedik szuperversenye 20-as kategóriájú, 2731-es Élő-átlagú. Kétfordulós a torna, ezért az első körben a 4. és az 5. fordulót felcserélik, hogy elkerüljék a háromszori színismétlést. Az első fordulót július 15-én játsszák, az utolsót pedig július 25-én. Július 20-án szabadnap lesz a viadalon. A nagymesterek két-két órai gondolkodás idővel gazdálkodhatnak az első 40 lépésre, majd 1-1 óra áll rendelkezésükre a következő 20 húzásra, végül 15-15 perc a parti befejezéséig és 30-30 másodperc lépésenként. A torna hivatalos honlapja: http://www.sparkassen-chess-meeting.de/, élő közvetítés lesz a playchess.com oldalon is. Újítás, hogy a nagymesterek csak kijátszott állásokban remizhetnek, illetve a jól ismert kritériumok szerint: háromszori lépésismétlés, tükörkép, 50 lépéses szabály.

A résztvevők a rajtszámok sorrendjében:
1. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2734)
2. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2790)
3. Arkadij Naiditsch (német, 2684)
4. Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2761)
5. Qang Liem Le (vietnami, 2681)
6. Lékó Péter (magyar, 2734)

Az első forduló párosítása:
Ponomarjov - Lékó
Kramnyik - Quang Liem Le
Naiditsch - Mamedgyarov

Lékó Péter további sorsolása:
2. ford.: Lékó - Mamedgyarov
3. ford.: Kramnyik - Lékó
4. ford.: Naiditsch - Lékó
5. ford.: Lékó - Le
6. ford.: Lékó - Ponomarjov
7. ford.: Mamedgyarov - Lékó
8. ford.: Lékó - Kramnyik
9. ford.: Le- Lékó
10. ford.: Lékó - Naiditsch

A torna előtt idézzük fel a legfontosabb dortmundi viadalok krónikáját. Vlagyimir Kramnyik 1995-ben az első helyért Anatolij Karpovval vívott külön versenyt, végül a 20 éves Vlagyimir 7 pontot gyűjtve fél ponttal megelőzte "veterán" honfitársát. Lékó az ukrán Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben a harmadik helyen végzett. Egy évvel később Kramnyik a tornagyőzelemért Viswanathan Ananddal csatázott, végül holtverseny után az orosz nagymestert hirdették ki győztesként. 1997-ben egy ponttal előzte meg Anandot, 1998-ban hárman osztoztak a dicsőségen, Kramnyik, az angol Michael Adams és az orosz Peter Szvidler triójából ismét Vlagyimir emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.

A következő verseny már 19-es kategóriájú volt, a nyolc résztvevő küzdelmében Lékó Péter diadalmaskodott, pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el. Fél ponttal előzte meg Kramnyikot, egy ponttal teljesített többet, mint Karpov, Anand és Adams, három győzelem díszelgett a neve mellett. 2000-ben kilenc nagymester (2752-es átlaggal) és a Deep Junior program versengett, utóbbi Péter balszerencséjére. Nagymesterünk nyerőesélyes állást rontott vesztésre, a két holtversenyes győztes, a 6 pontot szerző Kramnyik és Anand mögött holtversenyben harmadik lett. Ismét az orosz sakkozóé az első hely, bár veretlenségét nem tudta megőrizni, az angol Adams legyőzte, de Anandot fantasztikus partiban kényszerítette kapitulációra.

Kilenc éve rendezték meg először hat résztvevővel, két fordulóval a szuperversenyt, s a sakkrajongók igazi csúcstalálkozót kísérhettek fokozott figyelemmel. Kramnyik ezúttal a bolgár Veszelin Topalovval versengett, veretlen maradt, egyszer riválisát is legyőzte, 6,5 pontot gyűjtött, hatodik dortmundi tornagyőzelmét ünnepelhette. Topalov aligha kesergett, hiszen holtversenyes első helye nagy feltűnést keltett. Lékó Péter megőrizte veretlenségét, de csak egyszer tudott nyerni, harmadik lett. A torna nagy szenzációjaként Anand nyeretlenül végzett az utolsó helyen, négy játszmát is vesztett.

2002-ben a Dortmunder Sparkassen az Einstein-csoport világbajnok-jelölti versenyét szponzorálta, amely Lékó Péter fényes diadalát hozta. A csoportmérkőzések során kezdetben még döcögött Péter játéka, csoportjából másodikként jutott tovább. Szárnyalásában többé már nem lehetett megállítani, az elődöntőben Shirov ellen remekelt, majd a döntőben Topalov elleni diadalával végső győztesként, Vlagyimir Kramnyik kihívójaként ünnepelhettük. 2003-ban a torna óriási szenzációjaként az Aeroflot nyílt verseny megnyerésével a dortmundi részvételt kiharcoló Viorel Bologan, a szupernagymesterek között újoncnak számító moldáviai sakkozó győzött, egy ponttal előzte meg a veretlenségét megőrző Kramnyikot, és a kétszer is kapitulációra kényszerülő Anandot. A világbajnoki döntő körüli huzavona rányomta bélyegét Lékó játékára, több esélyes állást is időzavarban elrontva nyeretlen maradt.

Hat éve a meghívott nyolc résztvevőt két négyes csoportra osztották, majd az első két helyezettek jutottak az elődöntőbe. Lékó a világbajnoki döntő előtt utoljára mérkőzött meg Kramnyikkal, egy csoportban játszottak, a rapid rájátszásban biztosították továbbjutásukat. Az elődöntőben Péter Anandtól szenvedett hosszabbításban vereséget, kettőt remiztek a klasszikus időkontroll szerint, kettőt rapidban, majd a két snelljátszma hozta meg Anand számára a továbbjutást. A döntőben Anand és Kramnyik először kétszer megosztozott a ponton, de a rapid meccset "villámkezű Vishy" 1,5-0,5-re megnyerte, és először emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A bronzos mérkőzésen a két Péter csapott össze, Szvidler volt a szerencsésebb a rapid kapkodásban, 2,5-1,5-re nyert.

2005-ben a 10 résztvevős versenyen nagy meglepetés született. Az egykori rigai csodagyerek, a hokival is kacérkodó, fizikailag tökéletesen felkészült, a nehéz állásokban is jól küzdő Arkadij Naiditsch nevétől volt hangos a sakkvilág. A 19 éves német nagymester félpontos előnnyel megnyerte a 33. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. Messze a legalacsonyabb Élő-pontszámmal rajtolt, de megleckéztette az egymásra figyelő, az argentínai világbajnokság előtt tartaléklángon játszó szupersztárokat.

Négy éve hetedszer lett a dortmundi szuperverseny győztese Vlagyimir Kramnyik. Az orosz világbajnok a torna utolsó fordulójában a félpontos előnnyel sakkasztalhoz ülő Lékó Pétert győzte le a világos bábukat vezetve. Lékó a vereséggel az angol Michael Adams és az izraeli Borisz Gelfand társaságában holtversenyben harmadikként zárta szereplését. Az orosz Peter Szvidler honfitársához hasonlóan 4,5 pontot szerzett, de rosszabb Berger-Sonneborn értékeléssel másodiknak hirdették ki.

2007-ben 20-as kategóriájú volt a viadal, Kramnyik, Anand, Lékó és Gelfand a mexikói világbajnokságra történő felkészülés jegyében játszott. Három újonc is bemutatkozott, a 16 éves Magnus Carlsen mellett az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Jevgenyij Alekszejev. Sok remi született, Kramnyik egypontos előnnyel ért célba, Péter holtversenyben másodikként zárta szereplését.

2008-ban Lékó Pétert harmadszor ünnepelték tornagyőztesként. Okos versenyzéssel, esélyeit jól kihasználva, remek megnyitáselméleti felkészültségét érvényesítve ért elsőként célba. A hétfordulós tornán négyszer vezette a sötét bábukat. Két nagy riválisával szemben, a címvédő nyolcszoros dortmundi tornagyőztes Vlagyimir Kramnyik és az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen is sötéttel játszott. A legfontosabb pillanatban az éllovas német Jan Gustafssonra mért vereséget, és vette át a vezetést. A jó szerepléshez nagyon kellett a második játéknapon az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni nyerése, amivel visszavágott a linaresi tornán elszenvedett kettős vereségért.

Tavaly a 20-as kategóriájú, 2744-es Élő-átlagú vaidal az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzelmével ért véget. Kramnyik kilencedszer diadalmaskodott kedvenc városában, veretlenül ért célba. Másfél évet kellett várnia tornagyőzelemre, utoljára 2007 novemberében a Tal-emlékversenyen aratott fényes diadalt. A tavalyi bonni világbajnoki döntő elvesztése után kislányának születése miatt sorban mondta le meghívásait, csak rapidtornákon szerepelt. A "sakkéhség" megtette hatását, a verseny tempója, a sok remi nagyon jól megfelelt stratégiájának. Fölös kockázatot nem vállalt, de a nagy rivális, a versenyben akkor félpontos előnnyel vezető 18 éves norvég Magnus Carlsen ellen remekül megérezte az esélyt, gyalogot áldozott, elkerülte az örökös sakkot. Számítása bevált, a 16 évvel fiatalabb ellenfél türelmetlen volt, nagyot hibázott.

Kramnyik átvette a vezetést, honfitársa, Dmitrij Jakovenko ellen jól védekezett, sőt egy pillanatban nyerést hagyott ki, de a remivel is megőrizte előnyét. Az utolsó fordulóban megcsillogtatta remek megnyitási felkészültségét. A német Arkadij Naiditsch a érz 2008-as tornán érzékeny vereséget mért az orosz exvilágbajnokra, Kramnyik kettős győzelemmel vágott vissza.

A címvédőként rajthoz állt Lékó Péter holtversenyben végzett a második helyen, jobb Berger-Sonneborn pontszáma miatt az ezüstérmesnek járó trófeát vehette át. Lékó megőrizte veretlenségét, a francia Etienne Bacrot elleni győzelme örvendetes volt, az utolsó fordulóban kecsegtető pozíciót rontott el holtversenyes társa, az orosz Dmitrij Jakovenko ellen. Carlsen jó kezdéssel a 8. fordulóig vezetett, de rutintalansága a szófiai versenyhez hasonlóan megfosztotta a tornagyőzelemtől. A tornán játszott 30 játszmából 8 végződött döntéssel, hétszer nyertek a világossal játszók.

A verseny végeredménye: 1. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2759) 6,5, 2-4. Lékó Péter (2756), Magnus Carlsen (norvég, 2772) és Dmitrij Jakovenko (orosz, 2760) 5,5, 5. Etienne Bacrot (francia, 2721) 4, 6. Arkadij Naiditsch (német, 2697) 3 pont.