Vágólapra másolva!
Egyszerre átok és áldás rajtunk a magyar női kajakos mezőny ereje - mondja Janics Natasa, aki a címvédő Kovács Katalint és a friss Európa-bajnok Kozák Danutát is elütötte attól, hogy 500 méteren rajthoz álljanak a világbajnokságon. Kovács az [origo]-nak úgy nyilatkozott, idén nem igazán lelte örömét a kajakozásban, ha pedig csak egy kicsit is rosszabb napot fog ki, már esélye sincs rá, hogy győzzön a Janics szerint olimpiai döntővel felérő magyarországi versenyeken.

A kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin 2009-ben remekelt a dartmouthi világbajnokságon: öt érmet nyert, abból négy arany volt, melyek közül három is olimpiai számban született. Valamennyi 500 méteres számban győzni tudott, és az 1000 méter aranyérmét is bezsebelte egyesben. Ehhez képest 2010-ben mintha egy másik versenyző ült volna hajóba, megközelítőleg sem jöttek az előző szezon eredményei. 500 méteren nem indulhatott a trasonai Európa-bajnokságon, 1000 méteren pedig nem állhatott dobogóra.

"Nem ez pályafutásom legjobb szezonja, az biztos" - erősíti meg az [origo] kérdésére Kovács. "Minden sportoló pályafutásában vannak ilyen hullámvölgyek, úgy látszik, nekem ez most jött el. Idén pont az hiányzott, amiért annyi éven át jól ment a versenyzés: nem leltem igazán örömömet a kajakozásban. Nem úgy ültem be a hajóba, mint máskor, így nem is jöttek a megszokott vagy elvárt jó eredmények."

Oda a korábbi sikertáv

Korábban az olimpiai számok közül 500 méteren egyértelmű volt, hogy Kovács képviseli Magyarországot a világversenyeken, idén azonban változott a kép. A válogatón Kozák Danuta győzött, aki utána az Európa-bajnokságot is megnyerte, majd a második válogatón is megelőzte a szám négyszeres világbajnokát, ahogy Janics Natasa is.

"A női kajakos mezőny elképesztően erős Magyarországon. Közhelynek tűnhet, de valóban apróságokon múlik, hogy ki indulhat egy Eb-n vagy vébén" - magyarázza hazai trónfosztását Kovács. "Az országos bajnokságon ebben a számban szinte világbajnoki erősségű mezőny van. Janics Natasát, Kozák Danutát, Benedek Dalmát, Csipes Tamarát kell legyőzni ahhoz, hogy az ember megkapja az 500 egyest. Ha csak egy kicsit is rosszabb napot fogok ki egy ilyen versenyen, már nincs esélyem, hogy győzzek."

Mostani eredményeivel nem indulhatna egyesben az olimpián

Így egyesben maradt az 1000 méter, kérdés, hogy minden idők legeredményesebb magyar kajakosának mennyire nehéz ezt feldolgozni, hiszen a 200 méter (ahol Janics világszinten is egyeduralkodó) és az 500 méter egyes is olimpiai szám, csak pont az 1000 méter nem. "Elégedett vagyok a helyzetemmel, örülök ennek a lehetőségnek. Az 1000 egyes ugyanis hihetetlenül nehéz, de nagyon jó versenyzőt farag az emberből. Van ugyanis a számnak egy olyan velejárója, hogy vagy nagyon jól megy, ilyenkor meg sem érzem, hogy eveztem egy nagyon jó pályát, vagy borzasztó szenvedés az egész. Ilyenben is volt már részem. Ugyanakkor az egyes mindennek az alapja, a jó csapathajóhoz is jó egyes menők kellenek."

Idén ez minden korábbinál inkább érvényes, a négyes hajókat ugyanis a válogatón elért egyes eredmények alapján állítják össze. A keddi szétlövésen kiderült, hogy az 500 méteren Kozák Danutát legyőző Janics indulhat ezen a távon a világbajnokságon, ami viszont azt jelenti, hogy a Kovács-Janics páros helyett a Szabó Gabriella-Kozák Danuta kettős állhat rajthoz 500 méteren. Kovács pedig a négyes hajóba ülhet be Janiccsal, Benedek Dalmával és Csipes Tamarával.

Forrás: MTI

500 méteren Kozák Danuta és Szabó Gabriella léphet a Kovács-Janics kettős örökébe

"Sokat gondolkodtam a szétlövés előtti egy-két napban, hogy mit is szeretnék jobban, milyen eredmény szülessen. Mindkét változat mellett szóltak érvek. Egy kicsit persze sajnálom az 500 párost Natasával, mert már az Eb-n és a válogatókon is jól mentünk, ugyanakkor erre az új négyesre is kíváncsi vagyok. Szerintem egy nagyon ütőképes, jó csapat ült most össze ebben a hajóban, amelyik nagy eredményekre lehet képes" - mondja Kovács arról, hogy mit lát az eredmények pozitív oldalának.

"Az sem jó, ha állóvíz van"

A nagy eredményekhez nem árt, ha a vízen és szárazföldön is megfelelő a csapat hangulata. Ez nem volt mindig így, az emlékezetes Fábiánné kontra Kovács-Janics időszakban elég puskaporos volt a levegő a női válogatott körül. Kovács szerint mára ebből csak a jótékony hatású feszültség maradt meg.

"Most jó a hangulat a válogatottnál, nincs gond, mindenki beszél mindenkivel. Ugyanakkor az sem jó, ha állóvíz van egy csapat körül, kellenek bizonyos feszültségek, amik előreviszik a csapattagokat, fokozzák a teljesítményt. Edzésen is óriási a rivalizálás, néha valósággal izzik a levegő körülöttünk, de amikor kiszállunk a hajóból, akkor ezt meg tudjuk beszélni, mert mindenki számára világos, hogy ami a vízen történt, az azért volt, mert mindannyian jobbak akarunk lenni a másiknál" - állítja Kovács.

Janics: Nem vertem meg senkit

Janics Natasa az országos válogatón kétszer is maga mögé utasította a hazai mezőnyt az 500 méteres távon, így karrierje során először indulhat ezen a távon világbajnokságon. Megverte Kovács Katalint és a friss Európa-bajnok Kozák Danutát is, bár szerinte ez a megfogalmazás helytelen. "A válogatókon nem vertem meg senkit, egyszerűen csak sikerült győznöm" - mondja. "A magyar női kajakos mezőny ereje egyszerre átok és áldás rajtunk. Óriási nehézséget jelent, hogy aki a legjobb akar lenni, annak minden hazai versenyen csúcsformában kell versenyeznie, mert egy-egy országos bajnokság vagy válogató szinte felér egy olimpiai döntővel. Ugyanakkor éppen ez a kulcsa annak, hogy, aki közülünk a legjobb, az jó eséllyel a világon is a legjobb. Úgy néz ki, hogy a pillanatnyi forma alapján most rajtam a sor."

Párostársára visszatérve még hozzáteszi, amit Kovács is elmondott korábban: "Azt éreztem a páros hajóban, hogy az utóbbi időben megint muzsikál a párosunk, Kati megint egyre jobb formában van, és bízom benne, hogy a legjobb teljesítményt majd a lengyelországi világbajnokságon adja ki magából."

"Örülünk a másik sikerének, a saját rovásunkra is"

Két igazi világklasszis esetében nem lenne meglepő, ha ez a kiélezett egyéni rivalizálás előbb-utóbb kikezdené a csapategységet, Janics szerint azonban ennek semmi jele nincs. "Katival kimondottan baráti a viszonyunk, mindent átbeszélünk, az edzéseket, a versenyeket, a taktikát, a kudarcokat, a sikereket. Profik vagyunk mindketten, tudjuk, hogy mit miért csinálunk, és mindkettőnknek ugyanaz a célunk: minél több aranyérmet nyerni. Ennek ellenére tudunk örülni a másik sikereinek, akár egyesben, a magunk rovására is, mert az azt jelenti, hogy minél jobbak vagyunk egyesben, annál sikeresebb lesz a csapathajó is."

Forrás: MTI

A csapathajó sikeréhez jó egyesmenők és egy kis feszültség kell

Azok után, hogy Athénban megnyerte az 500 méter egyest, a világversenyeken sorra lemaradt erről a számról, és már-már úgy lett lassan elkönyvelve, mint akinek egyesben maradt a 200 méter. Janics azonban egyáltalán nem veszi jó néven, ha lebecsülik ezt a számot.

"Nem értem a kétszázzal kapcsolatban azt, hogy 'csak'. Számomra nincs értékbeli különbség az egyes számok vagy egységek között. Például tőlem senki nem kérdezi meg, hogy a három olimpiai aranyérmem közül melyiket nyertem egyesben és melyiket párosban. Ugyannyit érnek, és ez így van a 200 és az 500 egyessel is. Utóbbira is minden évben készültem, csak éppen a rendkívül erős hazai mezőnyben minden évben akadt valaki, aki gyorsabb volt nálam. Most viszont fordult a kocka, én nyertem meg a válogatót, és nagyon remélem, hogy Poznanban sikerül megszereznem az első vb-aranyamat ebben a számban."

A háromszoros olimpiai bajnok kajakosnak nem csak az eredményei, hanem a magánélete is állandó témát adott az utóbbi időben a sajtónak. Előbb az eljegyzéséről és az esküvőjéről cikkeztek, majd a válása volt címlapsztori. A teljesítményén ugyanakkor ez nem látszott meg: három aranyérmet nyert a trasonai Európa-bajnokságon.

"A magánéleti és érzelmi kérdésekről soha nem nyilatkozom, de azt hiszem, hogy a tények helyettem is beszélnek. Az eredményeim azt mutatják, hogy a magánéletemben bekövetkezett változások nem hátráltattak, inkább jó hatással volt rám, hogy rendeződtek ezek a kérdések" - mondja.

A magyar vb-indulók a női kajakosoknál
200 méter:
K1 - Janics Natasa
K2 - Kovács Katalin, Janics
váltó: Janics, Paksy Tímea, Hegyi Zomilla, Vad Ninetta

500 méter:
K1 - Janics
K2 - Kozák Danuta, Szabó Gabriella
K4 - Janics, Kovács, Csipes Tamara, Benedek Dalma

1000 méter:
K1 - Kovács
K2 - Szabó, Csipes

5000 méter:
K1 - Folláth Vivien