Vágólapra másolva!
A FIDE Elnöki Tanácsának ülésén, a norvégiai Tromsö városában úgy döntöttek, hogy a 2011-ben megrendezésre kerülő sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzéseket az oroszországi Kazanyban rendezik meg. Korábbi döntését vizsgálta felül a vezérkar, a párharcok felét Bakuban játszották volna le. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az orosz helyszín miatt bojkottot helyezett kilátásba.

Már szinte lehetetlen követni, hogy a 2009-2011-es világbajnoki ciklust a FIDE vezérkara hányszor változtatta meg. Először világbajnok-jelölti versenyt terveztek, majd a párosmérkőzések mellett döntöttek. Azerbajdzsán azonnal jelezte, hogy kész megrendezni a meccseket, de Bakuban az örmény-azeri konfliktus miatt Levon Aronjan részvétele lehetetlen volt. A párharcok felét az oroszországi Kazanyban rendezték volna meg, de a helyszín miatt a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov tiltakozott és nyílt levelében bojkottal fenyegetőzött.

Az azeri rendezők Sahriyar Mamedgyarovot már résztvevőként jelölték, a norvégiai Tromsö városában meghozott döntés értelmében Kazanyban is játszhat.

A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Topalov nem fogadja el az orosz helyszínt, akkor a Grand Prix-versenysorozat harmadik helyezettje, az orosz Alekszandr Griscsuk helyettesítené.

Az elnök arra nem tért ki, hogy az eredeti párosítás változna-e Topalov visszalépésével. A bolgár nagymester a szófiai világbajnoki döntőt elvesztette Viswanathan Ananddal szemben, de a szabályzat szerint nem a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen, hanem ő lenne az 1-es rajtszámú a nyolcfős mezőnyben.

Az első forduló párosítása:
Veszelin Topalov (bolgár) - Gata Kamsky (amerikai)
Magnus Carlsen (norvég) - Tejmur Radzsabov (azeri)
Vlagyimir Kramnyik (orosz) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri)
Levon Aronjan (örmény) - Borisz Gelfand (izraeli)

A párviadalok során a döntőig négy-négyjátszmás meccset játszanak a nagymesterek, majd a döntőben hat partiban döntenék el, hogy 2012-ben ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A legjobb négy között az 1-4 és a 2-3 párharcok győztesei csapnak össze, majd a két győztes hat partiban küzd meg a világbajnoki kihívó jogáért.