Vágólapra másolva!
Julia Szapunova révén ukrán sikerrel ért véget vasárnap a tiszaújvárosi 14. TVK ITU triatlon Világkupa női versenye, az olimpiai távú viadal 65 tagú mezőnyében a legjobb magyar a nyolcadik helyen végzett Kovács Zsófia (GYÖTRI-Gyöngyös) lett. A férfiaknál a brazil Reinaldo Colucci diadalmaskodott, Rendes Csaba tizennyolcadik lett.

A két körből álló, összesen 1500 méteres úszást a sajószögedi Tolnai-tóban rendezték meg. Ezt a résztávot az amerikai Sara McLarty nyerte meg a budaörsi színekben versenyző Vanek Margit előtt. A 42,6 km-es kerékpározás végén még mindig az amerikai haladt elől, de a második depózásnál mért másfél perces előnye a 10 km-es futás felére elfogyott. A 41 tagú üldöző csoportot a brit Jodie Swallow és a brazil Carla Moreno húzta, de szorosan ott volt a nyomukban Kovács Zsófia is. Az utolsó, mindent eldöntő métereken Szapunova ellenállhatatlan hajrába kezdett, és szoros befutó után megelőzte a sokáig vezető Swallow-t. A bronzérmet a brazil Carla Moreno vihette haza.

A gyöngyösi színeket képviselő Kovács nyolcadik lett, megismételve a debreceni olimpikon Szabó Zita tavalyi helyezését.

"Közepesen sikerült az úszás. A kerékpáron +utaztam+, felváltva vezettünk, tudtunk pihenni. A futás jól indult, de a táv felétől nem sikerült tartani a tempót az első néggyel, elkészültem az erőmmel. Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok a nyolcadik hellyel, az érte járó sok ranglista pont pedig az olimpiai kvalifikációban fontos lehet számomra" - nyilatkozta Kovács Zsófia.

A versenyt megtekintette Szabó Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a NUPI igazgatója és Lányi András, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, a szeptemberi budapesti világbajnoki sorozat döntőjét szervező bizottság elnöke is.
Eredmények:
nők (1500 m úszás, 42,6 km kerékpározás, 10 km futás, 65 induló):

1. Julia Szapunova (ukrán) 2:01:00 ó
2. Jodie Swallow (brit) 2:01:02
3. Carla Moreno (brazil) 2:01:10
...8. Kovács Zsófia 2:01:40
...14. Tóth Zsófia (TVK-Mali TK) 2:02:35
...21. Szalay Szandra (ORTRI) 2:03:17
...23. Vanek Margit (Budaörsi TKE) 2:03:24
...53. Horváth Gréta (Kaposvári AC) 2:08:14.