Vágólapra másolva!
Inkább nyerek gyengébb idővel, minthogy remek idővel kikapjak - elemezte Európa-bajnoki győzelmét Cseh László, aki a margitszigeti úszó Európa-bajnokság harmadik napján 200 vegyesen diadalmaskodott, megszerezve az első magyar aranyérmet. Gyurta Dániel annak örült, hogy egy napon kétszer is 2:10-es időt úszott kisnadrágban, míg Hosszú Katinka Los Angeles-i edzőjét hiányolta.

Cseh László sorozatban harmadszor lett 200 vegyesen Európa-bajnok, összesítésben hét Eb-aranynál jár, s a magyar férfiak közül már csak a nyolcszoros győztes Darnyi Tamás előzi meg.

"Hatalmas taktikai csata volt Cseh és Markus Rogan között, az osztrák fiú még Lacinál is rutinosabb, s három évvel idősebb is" - elemezte a versenyt a magyar úszó edzője, Turi György. "Mindenki tudta, hogy Rogan kiváló formában van, össze kellett kapnunk egy kicsit a mellúszást, mert az kedden nem ment jól. Sikerült, Laci ráérzett a helyes technikára. Tudtam, ha nem fordul hátránnyal az utolsó ötvenre, akkor megnyeri gyorson. Az utolsó tíz méteren dőlt el az aranyérem sorsa, itt már nem az a Rogan volt, mint aki addig. A jóisten, a szív és a magyar közönség segített Lacin. Nem számoljuk az aranyakat, nem az a cél, hogy Darnyit, Egerszegit, Kovács Ágit megelőzzük, hanem hogy a másik egyéni számot, a négyszáz vegyest megnyerjük vasárnap. Addig még pihenni és edzeni is kell egy kicsit."

Maga a győztes némi iróniát is vitt gyorsértékelésébe: "Szorosabb volt az általam vártnál, a korábbi két Európa-bajnoki címemet nagyobb fölénnyel nyertem, rosszabb időt is úsztam az edzőm által kitűzöttnél, de hát mindegy is. Maradjunk annyiban, hogy inkább nyerek gyengébb idővel, minthogy remek idővel kikapjak" - mondta az [origo]-nak Cseh.

Akinek életcél Cseh legyőzése

A nagy ellenfél, Markus Rogan úgy véli, hiába nyerte pályafutása 29. érmét világversenyeken, egy dolog élteti: legyőzni Cseh Lászlót nagy medencében. "Igen, már milliószor legyőztem őt, de csak az álmaimban. A valóságban csupán kétszer, 2004-ben, Bécsben és tavaly, Isztambulban, mindkétszer a rövid pályás Eb-n. Gyilkos taktikát választott edzőjével, szinte öngyilkos módon megnyomta az első százat, és ezzel engem is kikészített. Mindegy, addig versenyzek, amíg le nem győzöm ötvenes medencében, addig nem hagyom abba."

A 200 m vegyesen Európa-csúcstartó Hosszú Katinka futamgyőztesként (2:11.84 p) vette az akadályt, s lett összesítésben másodikként döntős, ám még mindig kissé gondterhelt volt, nehezen emészti meg a négyszáz vegyes ezüstérmét, hiszen aranyra számított. "Minden a mellúszáson ment el, valami nem stimmel, és nagyon hiányzik a Los Angeles-i edzőm, Dave Salo, aki ki tudná javítani a hibáimat. Este interneten beszélgetünk, kielemezzük majd az úszásom videóját, s akkor csütörtökön nem lesz baj a kétszáz vegyes döntőjében" - reménykedett.

Gyurta soha nem gondolta volna

Az elődöntős magyarok közül alaposan kitett magáért a kontinensrekorder, 2009-es világbajnok Gyurta Dániel 200 m mellen, aki 2:10.11 perces idejével a legjobbként kvalifikálta magát a csütörtöki döntőbe.

"Ilyen még nem volt, hogy egy napon kétszer is kettő-tízzel kezdődő időt ússzak, kisnadrágban, nem szuperdresszben. Maradéktalanul elégedett vagyok, még maradt is bennem erő. Talán az athéni olimpián volt legutóbb ilyen élményem, de ott nagyon kellett küzdenem, hogy bejussak a döntőbe, most viszont nyugodtan figyelhettem magam mögött a mezőnyt. Persze holnap nagyon oda kell figyelnem, három olyan úszó is van a mezőnyben, aki veszélyes lehet. Hihetetlenül élvezem ezt az Eb-t, itt tanultam meg úszni a Margitszigeten, nem a Széchy, hanem a Hajós uszodában, hazai pálya ez, hazai víz. De nem is a víz a lényeg, hanem a közönség elementáris biztatása. Ez olyan pluszenergiákat szabadít fel bennem, amit nem is gondoltam volna."

Ugyancsak ott van a döntőben Molnár Ákos (2:12.08, 7. hely) is. "Vagy tíz évvel ezelőtt Széchy Tamás bácsi elvitt a válogatottal egy ausztráliai edzőtáborba, akkor azt mondta rám, nagy úszó lesz belőlem. Ez sokáig nem igazolódott be, úgy látszik, későn érő típus vagyok, most majdnem életem legjobbját úsztam, ráadásul nem a hosszú dresszben. Nagyon várom a döntőt, tovább akarok javítani teljesítményemen" - mondta a hatalmas termetű, 23 éves mellúszó.