Vágólapra másolva!
Mindhárom női csapathajó aranyérmes lett poznani kajak-kenu világbajnokságon vasárnap. Ötszáz méteren Szabó Gabriella és Kozák Danuta párosa, illetve a Janics Natasa, Csipes Tamara, Kovács Katalin és Benedek Dalma összeállítású négyes, kétszázon pedig a Kovács, Janics páros diadalmaskodott magabiztosan. Egyesben Janics ötszázon lemaradt a győzelemről, a rövidebbik távon azonban visszavágott ukrán riválisának és behúzta az aranyérmet.

Nem a legjobban keződött számunkra a vasárnapi verseny, az ötszázasok egyes döntőjét az ukránok olimpiai címvédője, az idén visszatért Inna Oszipenko-Radomszka nyerte, aki a pénteki előfutamban is megelőzte a magyar kajakost. A két versenyző az egész futam alatt fej-fej mellett haladt az élen, Radomszka azonban jobban bírta a hajrát, és ha csak centikkel is, de legyőzte a magyar csapat negyedik ezüstérmét szerző Janicsot.

Nem akadt viszont ellenfele Szabó Gabriella és Kozák Danuta párosának, amely fokozatosan elhúzva a mezőnytől, a végén hatalmas előnnyel védte meg címét az orosz és az osztrák egység előtt. "Az elején kicsit megijedtem, mert beragadtunk a rajtban, de aztán ötven métertől csak Gabira figyeltem, és a folytatásban meg is indult a hajó, már nem volt megállás a célig. Egyáltalán nem bánom, hogy az Eb után, ahol egyesben nyertem, most párosban indultam. Mindent beletettem ebbe a számba" - mondta az eredményhirdetést követően az MTI-nek Kozák.

Forrás: MTI

A másik női csapatversenyben nem számíthattunk ekkora fölényre, a németek ugyanis az Európa-bajnokságon legyőzték a magyar négyest, amelynek most Janics Natasa, Csipes Tamara, Kovács Katalin és Benedek Dalma összeállításban sikerült visszavágnia. A németek jobban kezdtek, 200 métertől azonban egyre jobban jött fel a magyar hajó, féltávnál pedig már tisztán vezetett. Az előnyt még sikerült növelni is a befutóig, így ezúttal - nem úgy, mint 2009-ben, amikor 4 ezredmásodperc volt a két hajó között - magabiztos magyar győzelem lett a vége, Janicsék 25 századot vertek a németekre.

Kovács Katalinnak ez volt a 28. világbajnoki aranyérme, amivel vébék legeredményesebb versenyzője lett, lehagyva a németek legendás versenyzőjét, Birgit Fischert.

"Amikor beértünk a célba, Dalma azt mondta: gratulálok a legeredményesebb női kajakosnak! Először nem is értettem, hogy miről beszél, csak később esett le" - mondta az MTI-nek a Domino Honvéd versenyzője. "Én tavaly is biztosnak éreztem a győzelmünket, most még inkább az volt. A lényeg, hogy sikerült megtalálnunk a négyesen belül azt a beülési sorrendet, amelyben mindenki jól tud teljesíteni, ennek köszönhető a siker."

Forrás: MTI

A férfi párosok döntője csak negyedszerre tudott szabályosan elrajtolni, Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor pedig nem viselte jól a nehézségeket, csak nyolcadikként értek célba, győztek a fehéroroszok a portugálokat megelőzve. Kenu egyesben Korisánszky Péter a hetedik helyen végzett.

Janics visszavágott 200 méteren

A délutáni programban Janics Natasa újra rajthoz állt, hogy az erősebb számában, 200 méteren ismét megmérkőzzön Radomszkával. Az ezen a távon mindeddig veretlen Janicsot ezúttal nem lehetett lehajrázni, végig vezetve nyerte a versenyt, ezúttal az ukrán lett a második.

Janics aztán az eredményhirdetést követően rohant vissza társához, Kovács Katalinhoz, akivel a tíz perccel később rajtoló párosversenyben szintén tavalyi győzelmük megismétlésére készültek. Később kiderült, a szűk időbeosztás nem okozott gondot, ugyanis a magyar duó hatalmas fölénnyel nyerte a számot.

"Nagyon örülök mindhárom aranyérmemnek, bár az 500 méter egyes ezüstje miatt kicsit csalódott vagyok" - mondta Janics, aki még a később sorra kerülő váltóban is szerephez jut. "Abban a döntőben nagyon küzdöttem a hínárokkal, az utolsó száz méteren kétszer is beléjük akadtam. Nagyon kihajtottam magam, meghaltam a végére, ezért is volt jó, hogy négyesben aztán a csajok nagyon tolták alám a hajót, szinte alig kellett eveznem. Kétszázon minden remekül ment, egyesben és párosban is nagyon jók voltunk."

A kenusoknál Kovács Gergely hetedik lett 200 méteren.

A világbajnokság zárószámában, a 4x200 méteres váltóban a női csapat a második helyen végzett, a küldöttség így összesen hat arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet szerzett Lengyelországban. A Janics Natasa, Hegyi Zomilla, Vad Ninetta, Paksy Tímea összeállítású négyes előfutamából másodikként jutott a hetes döntőbe, ahol aztán az első készszázon még vezetett, végül azonban nem bírt a németekkel.

A férfi kajakosoknál (Boros Gergely, Molnár Péter, Dudás Miklós, Gyertyános Gergely) és kenusoknál (Kovács Gergely, Bozsik Attila, Horváth Gábor, Nagy Péter) egyformán a negyedik helyen végeztek a magyarok a fináléban.