Vágólapra másolva!
Marosi Ádám a combhajlító izma húzódására panaszkodott, Kasza Róbert az első négy lövését elrontotta, ennek ellenére mindketten bejutottak az öttusa-vb pénteki döntőjébe. Tibolya Péternek nem jött össze bravúr, Németh Róbert magyar idő szerint este versenyez.

Az A csoport két magyarja közül a címvédő Marosi Ádám bejutott a pénteki döntőbe, az egyéni induló Tibolya Péter viszont kiesett.

Mindketten rosszul kezdték a vívást, nyolc asszót követően egyformán két győzelemmel és hat vereséggel álltak, innen kellett megkezdeniük a felzárkózást. Ez Marosinak sikerült is, ő a végére egészen belejött, és 16/11-gyel, 904 ponttal holtversenyben a negyedik helyen fejezte be az első számot. Tibolya - akinek pedig a vívás erőssége - nem találta a ritmust, s bár időnként úgy tűnt, hogy elkaphatja a fonalat, újabb vereségekkel 11/16-tal, 744 ponttal jött le a pástról.

Az úszásban Marosi 2:01.66 perccel (1340 pont) harmadik lett, ezzel összesítésben felzárkózott a kétszeres olimpiai bajnok Andrej Mojszejev mögé a második helyre. Tibolya 2:12.82-vel (1208) csapott a célba a 200 méter végén, ez a 22. legjobb eredmény volt, két szám után pedig - kettőt rontva vívás utáni pozícióján - a 23. helyen állt.

A kombinált szám előtt, a bemelegítésnél Marosi arra panaszkodott, hogy a vívás során egy kitörésnél meghúzódott a combhajlító izma a jobb lábában, és alig tud futni. A célba érkezést követően az állapotát firtató kérdésre úgy reagált: "egész jó volt, ahhoz képest". Továbbjutását nem fenyegette veszély, végig az élbolyban hagyta el a lőállást, s nem kellett különösebben megerőltetnie magát - szerencsére - a biztos döntős szereplésért (11:51.91 perc/2156 pont/18. idő), negyedikként zárta a napot.

Tibolya környékén gyorsan futottak

Tibolya a majdnem lehetetlennel próbálkozott, és nem is járt messze attól, hogy bekerüljön az első 12 közé. Az első és az utolsó sorozata jó volt, a középső kevésbé, de a harmadik ezer méterre indulva halvány reménye még volt. Aztán kiderült, hogy a környékén futók is gyorsak, végül a 15. pozícióban ért be, mögötte a csapatversenybe is nevezett Mojszejev. Utóbb kiderült, Tibolya a legjobb volt a lövészetes futásban (11:13.08/2308, 1.), de most ez is kevésnek bizonyult. A vigasztalásra, hogy nem sokon múlott, úgy reagált: "ez éppen ugyanaz, mintha sokon múlott volna".

Kasza négyet rontott zsinórban, de továbbjutott

A B csoportba sorolt Kasza úszással kezdett, 2:05.22 perc (1300 pont) alatt teljesítette a kétszáz métert, ezzel hatodik volt a második szám előtt. A vívásban gyengébben indult, jó darabig "mínuszban" állt, azaz több vereség szerepelt a neve mellett, mint győzelem.

Aztán szépen összeszedte magát, és 15/12-vel (872 pont) holtversenyben kilencedikként fejezte be ezt a szakaszt. A lövészetes futásnak - az időközben eleredt esőben - tizedikként vághatott neki. Két sorozat után stabilan őrizte helyét az élcsoportban, az 5-8. helyen futott, mögötte azonban felzárkóztak azok, akik még megpróbáltak bekerülni az első 12 közé.

Aztán hirtelen izgalmassá vált a verseny, Kasza ugyanis az utolsó sorozatánál az első négy kísérletét elrontotta. Szerencsére következett öt pontos lövés, így a nagy első csoportban mehetett tovább, de messziről nem látszott, hogy hányan vannak előtte és hányan közvetlenül mögötte. Végül a tizedik helyen futott a célba (11:33.77 perc/2228 pont/7. idő).

"Az első rontott lövésnél azt mondtam magamnak, nem baj, a másodiknál azt, hogy nincs gond, a harmadiknál azt, hogy most már jó lenne eltalálni a táblát, a negyediknél pedig azt hittem, elromlott a gép, de azért tovább lőttem" - elevenítette fel a történteket nem sokkal a futás után. "Amikor kimentem az állásból úgy láttam, jó helyen állok, aztán menet közben a pálya mellett számolt az egyik osztrák, és rám mutatva tizenegyet mondott, mögöttem pedig ketten jöttek. Akkor nagyon belehúztam."

A harmadik csapattag, a C csoportban szereplő Németh Róbert magyar idő szerint 19 óra körül fejezi be a versenyét.