Vágólapra másolva!
A szibériai olajvárosban, Hanti-Manszijszkban szeptember 20. és október 3. között rendezik meg a 39. férfi- és a 24. nőisakk-olimpiát. Minden korábbi részvételi rekord megdől a sportág legrangosabb seregszemléjén, 157 ország küldte el nevezését. A 11 fordulós svájci rendszerű olimpia fantasztikus sakkcsemegét ígér, hiszen a legjobbak közül csak az indiai világbajnok Viswanathan Anand és a női világranglistán második Humpy Koneru hiányzik. Csapataink számára a legjobb hat közé jutás a cél.

A 39. sakkolimpián az előzetes nevezések alapján 159 férficsapat és 119 női együttes vesz részt, többek között 254 nemzetközi nagymester, 64 női nemzetközi nagymester, 163 nemzetközi mester, 90 női nemzetközi mester is sakkasztalhoz ül. Címvédőként az örmény férfi és a grúz női válogatott játszik.

A rajthoz állók nagy létszámához kevés a 11 forduló, a drezdai olimpia előtt az egyik legérthetetlenebb döntés volt a fordulók számának csökkentése, a párosítási szisztéma is megváltozott. A meccspontok határozzák meg a végső sorrendet, a holtversenyt az ún. olimpiai Bucholz-pontszám dönti el, ezért a párosításnak óriási jelentősége van.

Hanti-Manszijszkban a legerősebb összeállításában szerepel férfi válogatottunk. Lékó Péter, Almási Zoltán és Polgár Judit és tagja volt a bledi ezüstérmes csapatunknak, Berkes Ferenc negyedszer, Balogh Csaba harmadszor játszik. Legjobbjaink edzőtáborokkal, rendszeres versenyzéssel készültek, nagymestereink hangulata optimista.

Az új 850 szobás szállodában lakik majd válogatottunk, amely az utolsó pillanatban készült el. A rendezők által biztosított charter-járat Prágából csak szeptember 20-án hajnalban érkezik meg az olimpia színhelyére, 4 órás az időeltolódás, este már az ünnepélyes megnyitó, másnap az első forduló.

Lékó lesz az éltáblás a férfiaknál

Csapatunkban az éltáblán esztendős Lékó Péter játszik, aki hatodik sakkolimpiáján vesz részt, 1994-ben, Moszkvában debütált. Bled óta nagy utat tett meg. 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a 7-7 akkor a címvédő orosz nagymesternek kedvezett. Első számú sakkozónk 2005-ben San Luisban és 2007-ben is játszott a 8 fős, kétfordulós világbajnokságon. Argentínában ötödikként zárt, Mexikóban negyedik volt. Győzött a linaresi és a Corus-szuperversenyen, elsőként ünnepelték az I. Tal-emlékversenyen, harmadszor diadalmaskodott a dortmundi tornán. Drezdában remekelt, az éltáblán a legjobb egyéni eredményt érte el. Öt olimpiáján eddig 55 partit játszott, 17 győzelem mellett háromszor szenvedett vereséget.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Almási Zoltán 1994-tól kezdve valamennyi olimpián játszott. Nyolcszoros bajnokunk immár kilencedszer olimpiai válogatottunk tagja. A bledi sikerünk egyik nagy titka volt, hogy az első három táblán játszmát sem vesztettek nagymestereink, Almási 13 játszmájából úgy szerzett 9 pontot, hogy nyolcszor volt sötét. Két éljátékosunk távollétében Zoltán 1998-ban, 2004-ben és 2006-ban is éltáblás volt. Eddig 88 partit játszott, 29 győzelem mellett 13-szor kapott ki.

Polgár Judit 1988-ban, 12 évesen mutatkozott be sakkolimpián. Női válogatottunk második táblásaként fantasztikus eredményével, a 13 partiból gyűjtött 12,5 pontjával oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében. Két évvel később az aranyos lányok megvédték címüket, de többet már nem játszott együtt a csodacsapat, Polgár Zsuzsa, Judit, Zsófia és Mádl Ildikó.

Judit 1994-ben a férfi válogatottba igazolt át és hatodszor a csapat tagja. Bledben remekelt, 12 partiból 8,5 pontot szerzett. Első gyermekének születése után 2005-ben Wijk aan Zee-ben tért vissza a sakktáblához, többek között Kramnyik társaságában lett holtversenyben negyedik. Második gyermekének születését követően az Essent-tornán remekelt, holtversenyben lett első az azeri Sahriyar Mamedgyarovval. Kétgyermekes családanyaként kevés versenyen játszik, reméljük, hogy sakkéhsége értékes pontokban mutatkozik meg. Férfi válogatottunkban eddig ötször játszott, 59 játszmát vívott, 22 nyerés és 12 vereség a számláján, de utóbbiakból nyolcat 94-ben és 96-ban szenvedett el.

Háromszoros bajnokunk, Berkes Ferenc a 2004-es calviai olimpián esett át a tűzkeresztségen, 12 partijából 7 pontot szerzett, Torinóban 11 játszmából 7,5-tel jeleskedett, két éve is válogatottunk biztos pontja volt, veretlenül 9 partiból 6,5 pontot gyűjtött, összesen 13 nyerés és 3 vereség a mérlege 16 döntetlen mellett.

Balogh Csaba Torinóban újoncként 10 játszmájából 7 ponttal, veretlenül tette le névjegyét, két éve gyengén játszott, nyeretlen maradt, hétszer kapott lehetőséget, 3 pontja messze elmaradt a várakozástól. A két olimpián 17 partijából négyet nyert meg, 12-szer remizett 1 vereség mellett.
Orosz-ukrán versengést várunk.

Az eddigi olimpiákon férfi válogatottunk három olimpiai aranyérmet szerzett, 1927-ben Londonban, 1928-ban Hágában és 1978-ban Buenos Airesben nyerték el sakkozóink a Hamilton Russel aranyserleget. 1930-ban Hamburgban, 1937-ben Stockholmban, 1970-ben Siegenben, 1972-ben Szkopjéban, 1980-ban Máltán, 2002-ben Bledben ezüstérmet, 1956-ban Moszkvában, 1966-ban Havannában pedig bronzérmet szerzett együttesünk. Az érmek rangsorában a negyedikek vagyunk.

A legeredményesebb a szovjet válogatott 18 aranyéremmel, 1978-ban másodikak voltak. Az orosz együttes 6-szor nyert, Calviában ezüstösek Ukrajna mögött. Az Egyesült Államok sakkozói 5 elsőséget szereztek, 5 ezüst és 8 bronzérem még a gyűjteményükben. A jugoszlávok egy olimpiai bajnok cím mellett még 6-6 érmet gyűjtöttek, az örmények az utolsó két olimpián aranyérmesek lettek, a megelőző két viadalon bronzérmesek voltak. A lengyelek, a németek, az ukránok egy-egy aranyéremmel büszkélkedhetnek további dobogós helyezések mellett.

Bledben válogatottunk 22 éves szünet után szerzett ismét érmet, szenzációs sikerként a későbbi győztes orosz csapatot is legyőzve végzett a második helyen Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter összeállításban. Hat éve Calviában tartalékos együttessel szerepeltünk, Polgár Judit első gyermekének adott életet, Lékó Péter világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a csapat az olimpiák történetében messze a legrosszabb helyezést érte el, csak 31. lett.

A torinói sakkolimpia előtt nagyon bíztunk abban, hogy válogatottunk ismét a legerősebb összeállításában játszhat, és éremesélyesként rajtolhat. Sajnos másként alakultak az események. Polgár Judit második gyermekét várta, és Lékó Péter sem állt a csapat rendelkezésére. A rossz előjelek ellenére szép magyar sikerrel fejeződött be a meglepetések olimpiája. A 13 forduló során volt okunk az örömre, néha bánkódtunk, hol a mennyekben jártunk, hol a pokol tornácán éreztük magunkat. Minden jó, ha vége jó, Torinóban megszerettük a svájci rendszert, hiszen a remek hajrával együttesünk a maximumot érte el az ötödik helyezéssel.

Váratlan, de teljesen megérdemelt volt 144 csapat versenyében az örmények olimpiai bajnoki címe, veretlenül, a hajrában két taktikus 2-2-vel értek célba. Az olimpia első félidejében a 12. helyre rangsorolt kínai csapat csak látcsővel figyelte az élen állókat, aztán beindult a henger, szenzációként hatott a második helyük. Sokat erősödött az amerikai csapat Gata Kamskyval, a hajrában jött fel az izraeli gárda. Az első helyre rangsorolt orosz válogatott hatodik helyezése óriási meglepetés volt. Vlagyimir Kramnyik hosszas betegsége után sikerrel tért vissza, de csapattársai alulmúlták a várakozást, szinte hihetetlen, hogy az 52 partiból tízet vesztettek el!

Két éve Drezdában a sakkolimpiák történetének talán legizgalmasabb utolsó fordulójára került sor. Többen pályáztak az olimpiai bajnok címre, a dobogós helyezésekre. Alaposan kidolgozott taktikával játszott a címvédő örmény válogatott, olyan megnyitásokat választottak a kínaiak ellen, ahol nem fenyegette nagymestereiket a vereség veszélye, de ellenfeleiknek túlzott kockázatokat kellett volna vállalniuk a nyerésért. Három döntetlen mellett a negyedik táblán dőlt el a küzdelem, a sakkozás kilencedik világbajnokának, Tigran Petroszjannak a névrokona szerezte meg az olimpiai bajnoki címet jelentő győzelmet.

Ezüstérmes a remekül hajrázó izraeli csapat lett, az amerikaiak ismét bronzérmesek. Az ukránok nagyot botlottak a zárónapon, leszorultak a dobogóról is. Az első helyre rangsorolt orosz csapat Torinóhoz hasonlóan nagy csalódást okozott, az ötödik helyen végzett. Válogatottunk az orosz együttessel egyforma meccsponttal, de gyengébb ún. olimpiai Bucholz-pontszámmal végül a nyolcadik helyen zárta szereplését. A négy táblán folyó vetélkedésen már csak egy tartalékot lehetett nevezni.


Toronymagas esélyes hazai pályán az orosz válogatott. Éltáblásuk, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik még a tavalyi Tal-emlékverseny után kérte társait, hogy mindent tegyenek meg, hogy nyolc év után ismét aranyérmesek legyenek, versenyprogramjukat, felkészülésüket rendeljék alá a kitűzött célnak. A csapatban újonc Szergej Karjakin, aki 2004-ben, 14 évesen tagja volt az aranyérmes ukrán válogatottnak.

Az ukránoknál ismét játszik Ruszlan Ponomarjov, a nagy öreg, Vaszilij Ivancsuk az éltáblán. A végső sorrendbe nem számít be a második orosz válogatott eredménye, de alaposan bekavarhat a végeredménybe, s nem lebecsülendő a harmadik együttesük sem.

Ahogy Lékó Péter fogalmazott: "A három orosz válogatott részvétele olyan, mintha a labdarúgó-vb-n három brazil együttes játszana". Nagy motivációval játszhatnak a kínaiak. A címvédő örmények holtversenyben a mieinkkel ötödikek, de kétszer már csodát műveltek, két éve a kilencedik helyről rajtoltak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A tavaly Európa-bajnokságot nyert azeri csapatból hiányzik Vugar Gasimov, aki komoly konfliktusba került szövetségével az asztrahányi GP-n történtek miatt, ahol vele szemben nyíltan Tejmur Radzsabovot favorizálták. A hivatalos közleményben Gasimov kizárását a bursai vb-n történtekkel magyarázzák, ahol a kapitánnyal, a grúz Zurab Azmaiparasvilivel nem értett szót, nem fogadta meg a kapitányi tanácsokat, utasításokat.

Sokat jelenthet a bolgároknak, ha Veszelin Topalov eredményesen szerepel az éltáblán. Hikaru Nakamura a vezérevezős az amerikai ötösben. Kiegyensúlyozott a francia csapat, bár hiányzik egyik legjobbjuk, Etienne Bacrot. Rutinos nagymesterek alkotják az izraeli együttest. A világranglistát vezető Magnus Carlsen a norvégok éltáblása, és az egyik frontemberük a sportdiplomáciában, hogy négy év múlva Tromsö rendezhessen sakkolimpiát.

Az indiai sajtó nagy része értetlenül kommentálja, hogy a világbajnok Viswanathan Anand és a női világranglistán második Humpy Koneru nem játszik a sakkolimpián. A Times of India többször is kereste Anandot, hogy magyarázza meg távolmaradását, de kísérleteik kudarcot vallottak.
Anand utoljára a torinói olimpián állt a válogatott rendelkezésére, a szófiai szuperverseny fáradtságával gyengén játszott, 25 Élő-pontot is vesztett. Az indiai együttes a januári csapat-világbajnokságon az orosz és az amerikai válogatott mögött nagy meglepetésre bronzérmet szerzett, megelőzte a jóval esélyesebb azeri és örmény csapatokat.

A rajtlista élcsoportja a legjobb négy sakkozó Élő-pontszám átlagával:
Oroszország A (2755):
Kramnyik (2780), Griscsuk (2760), Karjakin (2747), Szvidler (2731), Malahov (2725)
Ukrajna (2737): Ivancsuk (2754), Eljanov (2761), Ponomarjov (2749), Efimenko (2683), Mojszejenko (2658)
Oroszország B (2704): Alekszejev (2691), Nepomnjacsij (2706), Vitjugov (2709),Tomasevszkij (2701), Morozevics (2700)
Kína (2703): Wang Hao (2724), Wang Yue (2732), Bu Xiangzhi (2695), Zhou Jianchao (2660), Li Chao (2633)
Magyarország (2698): Lékó Péter (2724), Almási Zoltán (2707), Polgár Judit (2682), Berkes Ferenc (2678), Balogh Csaba (2608)
Örményország (2698): Aronjan (2783), Akopjan (2691), Szargiszjan (2677), Paszhikjan (2639), Grigorjan (2579)
Azerbajdzsán (2694): Mamedgyarov (2756), Radzsabov (2748), Mamedov (2660), Guszejnov (2611), Safarli (2607)
Bulgária (2693): Topalov (2803), Cseparinov (2661), Georgijev (2685), Delcsev (2623), Berbatov (2461
Egyesült Államok (2681): Nakamura (2733), Kamsky (2705), Oniscsuk (2688), Shulman (2636), Hess (2588)
Franciaország (2681): Tkacsijev (2632), Vachier-Lagrave (2721), Fressinet (2718), Feller (2649), Edouard (2636)
Izrael (2676): Gelfand (2751), Szutovszkij (2665), Szmirin (2657), Rodhstein (2632), Mikhalevski (2610)
Anglia (2673): Adams (2728), Short (2690), McShane (2657), Howell (2616), Jones (2576)
Oroszország C (2665): Jakovenko (2726), Motiljev (2694), Rublevszkij (2683), Kobanov (2500), Pridorozsnij (2556)
Hollandia (2665): Van Wely (2679), Smeets (2669), L'Ami (2624), Giri (2677), Stellwagen (2635)
Lengyelország (2662): Wojtaszek (2711), Socko (2657), Macieja (2651), Miton (2629), Bartel (2599)
Spanyolország (2658): Shirov (2749), Vallejo Pons (2697), Salgado (2595), Magem Badals (2589), Alsina (2523)
... Csehország (2656), India (2645), Grúzia (2637), Románia (2633), Oroszország "C" (2616), Kuba (2614), Szerbia (2609), Brazília (2608)

Harminchárom + 2700 Élő-pontos nagymester játszik:
Magnus Carlsen (norvég, 2826, 1)
Veszelin Topalov (bolgár, 2803, 1)
Levon Aronjan (örmény, 2783, 1)
Vlagyimir Kramyik (orosz, 2780, 1)
Pavel Eljanov (ukrán, 2761, 2)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2760, 2)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2756, 1)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2754, 1)
Borisz Gelfand (izraeli, 2751, 1)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2749, 3)
Alekszej Shirov (spanyol, 2749, 1)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2748, 2)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2733, 1)
Wang Yue (kínai, 2732, 2)
Peter Szvidler (orosz, 2731, 3)
Michael Adams (angol, 2728, 1)
Dmitrij Jakovenko (orosz3, 2726, 1)
Vlagyimir Malahov (orosz, 2725, 5)
Lékó Péter (magyar, 2724, 1)
Wang Hao (kínai, 2724, 1)
Szergej Movszeszjan (szlovák, 2723, 1)
David Navara (cseh, 2722, 1)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2721, 2)
Laurent Fressinet (francia, 2718, 3)
Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2711, 1)
Baadur Zsobava (grúz, 2710, 1)
Nyikita Vitjugov (orosz2, 2709, 2)
Almási Zoltán (magyar, 2707, 2)
Jan Nepomnjacsij (orosz2, 2706, 2)
Gata Kamsky (amerikai, 2705, 2)
Jevgenyij Tomasevszkij (orosz2, 2701, 4)
Fabiano Caruana (olasz, 2700, 1)
Alekszandr Morozevics (orosz2, 2700, 5)

Nők: utoljára 1994-ben nyertünk érmet

Női válogatottunk a sakktörténelem során két olimpiai aranyéremmel dicsekedhet, 1988-ban Szalonikiben és 1990-ben Újvidéken lett aranyérmes a csapatunk. A három Polgár-nővér mellett mindkét együttesnek tagja volt Mádl Ildikó, aki tizenharmadik sakkolimpiáján szerepel.
Utoljára az 1994-es moszkvai olimpián szerzett érmet, válogatottunk második volt a grúzok mögött. Ildikó tagja volt az 1986-ban Dubajban ezüstérmes együttesnek is. Női sakkozásunk még további öt érmet szerzett: 1969-ben Lublinban, 1978-ban Buenos Airesben, 1980-ban Máltán lettünk ezüstérmesek, 1972-ben Szkopjéban és 1982-ben Luzernben a harmadik helyen végzett a válogatott.

A rangsorban válogatottunk ezzel férficsapatunkhoz hasonlóan a negyedik legerősebb sakknemzet. A szovjetek 11 aranyérmet szereztek és kétszer ezüstöt csapatunk mögött. A grúzok négy elsőség mellett még 1-1 ezüst, illetve bronzérmet. Kína 3 aranyérem mellett 1 ezüst és 4 bronzérmet, Az ukránok Torinóban diadalmaskodtak, és két ezüstérem még a gyűjteményükben. Izrael 1976-ban győzött.

Torinóban női válogatottunk sorozatban a harmadik olimpián végzett az első hatban, Bledben ötödikek, Calviában hatodikak voltak, az olasz városban egyetlen Bucholz-pontszámon múlt a negyedik helyezés. Óriási erősítést jelentett a világklasszis Hoang Thanh Trang játéka, remek szereplése. Igazi vezérként veretlenül játszotta végig az olimpiát.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az olasz városban meglepetésre, de teljesen megérdemelten az ukrán válogatott lett az aranyérmes. Az oroszok toronymagas favoritok voltak, de nem tudták a papírformát igazolni. Elvesztették a rangadót az ukránok ellen, s ez megpecsételte sorsukat. Elégedettek lehettek a címvédő kínaiak, hiszen új csapattal jöttek, különösen a 12 éves Hou Yifan eredménye volt káprázatos. Három olimpiai aranyérem után most be kellett érniük a bronzéremmel, de aligha bánkódtak emiatt.

Drezdában a női sakkozás legendájának, Maja Csiburdanidzének a vezetésével a grúz válogatott negyedszer lett aranyérmes. Öt meccset nyertek sorozatban, és riválisaik botlásai is segítettek a bravúros elsőség megszerzésében. Csiburdanidze pályafutása során kilencedik (!) aranyérmét szerezte meg, a szovjet válogatottal ötször volt első és 1996 után, 12 év elteltével grúz színekben negyedszer vehette át a csillogó érmet. A címvédő ukránoknak be kellett érniük az ezüstéremmel. A 2004-es ezüstérem után bronzérmesek az amerikaiak. Az első helyre rangsorolt orosz válogatott nem került dobogóra! A sokáig vezető kínai együttes nem tudott megbirkózni a hajrá rendkívüli izgalmaival. Női csapatunk nagy csalódást okozott a 14. helyezésével. Először játszottak négy táblán a női csapatok is.

Az orosz női válogatott a favorit

Éltáblásunktól, Hoang Thanh Trangtól a torinói teljesítményéhez hasonló szereplést várunk, férfi nagymesteri normát is jelentett 13 partiból a 9,5 pontja. Drezdában is állta a sarat, 11-ből 7 pontot szerzett, az utolsó fordulóban botlott csak. A 24 partiból 10-szer nyert, 13-szor remizett 1 vereség mellett.

Kétszeres olimpiai bajnoknőnk Mádl Ildikó két éve csapatunk motorja volt, 11 játszmájából 8 pontot gyűjtött. 12 olimpiáján összesen 130 partit játszott, 55-ször győzött, 20-szor szenvedett vereséget 55 döntetlen mellett. Vajda Szidónia ötödször olimpikon. Bledben mutatkozott be a magyar válogatottban. Calviában remekelt, Drezdában parádésan kezdett, majd hihetetlen négyes vesztőszériával zárta szereplését, húsz nyerés, tíz vereség és 14 döntetlen az eddigi mérlege. Kétszeres bajnokunk, Rudolf Anna két éve debütált, 9 játszmából 5 pontot szerzett, jó kezdés után visszaesett a teljesítménye. Gara Tícia újonc olimpiai válogattunkban.

Az orosz szakvezetés azt várja válogatottjuktól, hogy a világbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk vezetésével megszerzik női sakkozásuk első aranyérmét. A Koszinceva-nővérek nagyot léptek előre. Három aranyérem után negyedszer is a dobogó legfelsőbb fokáról álmodoznak a kínaiak. Az ukránok kiegyensúlyozott együttese éremesélyes. Az exvilágbajnoknő Maja Csiburdanidze nélkül játszanak a címvédő grúzok. A nagy négyes után igen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok.

A rajtlista élcsoportja a legjobb négy Élő-pontszám átlagával:
Oroszország A (2538):
Kosztenjuk (2524), Koszinceva,T (2573), Koszinceva,N (2565), Galljamova (2482), Gunyina (2491)
Kína (2500): Hou Ji-fan (2578), Ju Wenjun (2516), Zhao Xue (2469), Huang Qian (2436), Wang Yu (2394)
Ukrajna (2493): Lahno (2539), Zsukova (2499), Usenyina (2466), Gaponenko (2469), Muzicsuk,M (2464)
Grúzia (2472): Dzagnidze (2534), Javahasvili (2451), Hurcidze (2435), Hotenasvili (2464), Melia (2439)
Oroszország B (2421): Pogonyina (2465), Szavina (2404), Giria (2414), Kaslinszkaja (2358)
Egyesült Államok (2419): Zatonszkih (2480), Krush (2490), Foisor,S (2293), Baginszkajte (2328), Abrahamjan (2352)
Örményország (2401): Danieljan (2466), Mkrtchian (2484), Galojan (2373), Aginjan (2282), Haratvan (2039)
India (2400): Harika (2515), Tania (2382), Karavade (2365), Meenakshi (2336), Mohota (2332)
Magyarország (2398): Hoang (2482), Mádl (2397), Vajda (2342), Rudolf (2366), Gara,T (2348)
Lengyelország (2386): Socko (2486), Zawadzka (2410), Majdan (2333), Dworakowska (2315), Kadziolka (2295)
Bulgária (2382): Sztefanova (2551), Voiska (2314), Dzsingarova (2368), Nikolova (2295), Videnova (2283)
Franciaország (2375): Sebag (2499), Milliet (2388), Guichard (2293), Collas (2320), Maisuradze (2273)
Szlovénia (2358): Muzicsuk (2535), Krivec (2309), Kaps (2300), Rozic (2289), Bajt (2204)
Románia (2352): Foisor,C (2395), Cosma (2360), Voicu (2313), L'Ami (2339), Bulmaga (2267)
... Szlovákia (2349), Németország (2344), Szerbia (2337), Kuba (2333), Hollandia (2330), Csehország (2313), Görögország (2306)

Tíz + 2500 Élő-pontos a résztvevők között:
Hou Ji-fan (kínai, 2578, 1)
Tatjana Koszinceva (orosz1, 2573, 2)
Nagyezsda Koszinceva (orosz1, 2565, 3)
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2551, 1)
Katyerina Lahno (ukrán, 2539, 1)
Anna Muzicsuk (szlovén, 2535, 1)
Nana Dzagnidze (grúz, 2634, 1)
Alekszandra Kosztenjuk (orosz1, 2524,1)
Ju Wenjun (kínai, 2516, 2)
Harika Dronovalli (indiai, 2515, 1)

Kedden indulnak a sakkórák Hanti-Manszijszkban

Hanti-Manszijszkban szeptember 20-án este 20 órakor tartják a kapitányok értekezletét, 21.30-kor az ünnepélyes megnyitót. Szeptember 21-én helyi idő szerint 15 órakor indulnak a sakkórák, nálunk ez 11 órát jelent. Az ötödik és a tízedik forduló után pihenőnapot kapnak a sakkozók. Az utolsó játéknapon, október 3-án 11 órakor kezdődnek a küzdelmek. Az első 40 lépésre 90 perc gondolkodási idejük van a játékosoknak, majd 30 perc a parti befejezéséig, és az első lépéstől kezdve még 30 másodperc. A szabályzat értelmében a 30. lépésig csak bírói engedéllyel lehet remizni. A sakkolimpián szuperszámítógép is kommentál majd. A BlueGene számítógép saját algoritmusa bázisán fog kiválasztani az egyidejűleg játszódó több mint 600 partiból húszat és ezeket az interneten fogja közvetíteni az érdeklődők számára. A partikat a komputer egyszerre három nyelven fogja kommentálni.

A sakkolimpia idején tartja a Nemzetközi Sakkszövetség 79. Kongresszusát. Hanti-Manszijszkban a sakkdiplomáciában is dúlnak majd a csatározások, hiszen a küldöttek megválasztják a FIDE új (régi?) elnökét, a vezérkart, a kontinentális szövetségek vezetőit. Az elnöki tisztre két jelölt van, a regnáló orosz Kirszan Iljumzsinov, a Kalmük Autonóm Köztársaság októberig hivatalban levő elnöke, aki 1995 óta a Nemzetközi Sakkszövetség első embere. Kihívója a sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov. Mindkét elnökjelölt már a korai diplomáciai tárgyalások során is próbált szavazatokat gyűjteni, felváltva látogatták meg a tagországokat, és nyilatkozataikban, sajtóközleményeikben nem kímélték egymást. A Magyar Sakkszövetség elnökségének tagja, FIDE-delegátusunk, Rajcsányi Péter az Európai Sakkszövetség elnöki posztjára pályázó török Ali Nihat Yazici csapatának tagja, alelnöknek jelölték.

Hanti-Manszijszk

A fenyőerdőkkel, gyakran mocsaras tajgával borított Nyugat-szibériai-alföld közepén, a két nagy szibériai víziút: az Ob és az Irtis összefolyásához közel fekszik. Az Irtis torkolatától kb. 18 km-re, a folyó jobb partján terül el. Távolsága Moszkvától légvonalban 2760 km, Tyumenytől országúton 930 km. Teljes területe 33 776 ha, ebből csaknem 12 000 ha az erdős-bokros terület.

A hanti és a manysi népről elnevezett város 2007-ben ünnepelte fennállásának 425. évfordulóját. Ebből az alkalomból látványos ünnepségeket rendeztek, melyen többek között harci játékkal elevenítették fel a hantik legyőzésének történetét. 2008. június végén két jelentős nemzetközi rendezvény színhelye volt a város. Itt tartották az Európai Unió és Oroszország vezetőinek csúcstalálkozóját, és Hanti-Manszijszkban rendezték meg a Finnugor Népek V. Világkongresszusát.

A sportlétesítmények közül kiemelkedik a nemzetközi szintű biatlonversenyek rendezésére kialakított, 15 000 nézőt befogadó Biatlon Centrum; a 10 000 nézőt befogadó atlétikai stadion és a 2000 személyes nézőtérrel rendelkező fedett Jégpalota. Háromszor, 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben a városban rendezték meg a sakkozók Világkupáját, a 2006-os FIDE Kongresszuson szavazták meg a küldöttek, hogy 2010-ben Hanti-Manszijszkban legyen a 39. sakkolimpia.


Verőci Zsuzsa