Vágólapra másolva!
Mohamed Aida és Kreiss Fanny a legjobb 16 között fejezte be egyéni szereplését párizsi vívó-világbajnokság női tőr versenyében. Mindkettőjüket olasz vívó állította meg a negyeddöntő előtt. Szekeres Pál ezüst- Dani Gyöngyi pedig bronzérmet szerzett a kerekesszékes vívók tőrversenyében.

Mohamed Elisa Di Franciscával asszózott, de csak 1-1-ig tudta tartani a lépést ellenfelével, azután egyre nőtt a különbség, először 1-5-ig, majd 2-9-ig. A legszorosabb állás ezt követően 5-9 volt, végül nyolc tussal győzött az olasz.

"Rosszul választottam meg a távolságot, egy kicsit közelebb kellett volna mennem Di Franciscához. Nem azt csinálta, amire számítottam. Az emlék, amely vele kapcsolatban élt bennem, más vívásra utalt. A közben eltelt két évben változott a stílusa" - fogalmazott Mohamed, aki szülés miatt jó időre kiesett a nemzetközi vívásból.

Kreissnek harmadjára a lehető legerősebb ellenfél jutott az egyéniben ötszörös világbajnok, háromszoros olimpiai aranyérmes Valentina Vezzali személyében. Ehhez képest a második három perc közepén egészen jól állt, vezetett. Az első szünet után 2-4-ről 5-4-re fordított, Vezzali mindjárt reklamált is egy tusért, azután viszont az olasz nagyon belelendült, és pillanatok alatt 10-5-re elhúzott. Innen pedig már nem volt visszaút, héttusnyi különbség lett a végére.

"Nagyon türelmesen kell vívni Vezzalival, és azt hiszem, én 5-5 környékén ezt egy kicsit elfelejtettem. Amikor pedig már vezet, nagyon nehéz ellene bármit is csinálni. Előzőleg az volt a célom, hogy azért én is adjak neki tusokat, ehhez képest egészen jó volt az asszó. Ami pedig a 16 közé kerülést illeti, azzal nagyon is elégedett vagyok. Előre aláírtam volna" - értékelt Kreiss.

Knapek Edina az első fordulóban kiesett. Kínai ellenfelével szemben nem találta a ritmust, 3-8-nál és 5-9-nél reménytelennek tűnt a helyzete, aztán valahogy mégis visszakapaszkodott, és 2 másodperccel a vége előtt már 8-9 állt a táblán. Az utolsó akcióban ment előre, igyekezett újabb tust adni, de a vívóidő lejártakor ő kapott egyet.

"Legalább tizenötször szúrtam mellé, nagyon el vagyok keseredve, mert dupla edzéseket vállaltam, hogy itt lehessek - mondta sírva vesztes asszója után Knapek Edina, aki az Európa-bajnokságon megsérült. - Az utolsó akciónál is kétszer mellé szúrtam, és csak azután talált el ő. Nem rossz vívó, de ismertem őt, tudtam, hogyan lehet legyőzni, meg sem fordult a fejemben, hogy kikaphatok. Úgy éreztem, hogy nincs igazán a kezemben a tőr."

Varga Gabriella szintén az első körben búcsúzott, őt Kreiss Fanny győzte le 15-8-ra. Mohamed 15., Kreiss 16., Varga Gabriella 33., Knapek Edina pedig 46. lett.

Végül a legjobb 16 között Mohamed Aidát legyőző olasz Elisa Di Francisca nyerte a versenyt. A nyolcaddöntőben Kreiss Fannyt búcsúztató, egyéniben ötszörös világbajnok, háromszoros olimpiai aranyérmes Valentina Vezzali ezúttal harmadik lett, miután az elődöntőben kikapott egy harmadik olasztól, Arianna Errigótól.

eredmények, a 64 között:
Mohamed Aida - Annie-Claude Therrien (kanadai) 15-2
Csen Csin-jen (kínai) - Knapek Edina 10-8
Kreiss Fanny - Varga Gabriella 15-8

a 32 között:
Mohamed - Inna Deriglazova (orosz) 13-12
Kreiss - Nzingha Prescod (amerikai) 10-9

a 16 között:
Elisa Di Francisca (olasz) - Mohamed 15-7
Valentina Vezzali (olasz) - Kreiss 15-8

negyedöntő:
Nam Hjun Hi (dél-koreai) - Corinne Maitrejean (francia) 15-5
Di Francisca - Jeon Hi Szuk (dél-koreai) 15-10
Arianna Errigo (olasz) - Ajda Sanajeva (orosz) 15-10
Vezzali - Sylwia Gruchala (lengyel) 8-7

elődöntő:
Di Francisca - Nam 15-12
Errigo - Vezzali 15-10

döntő:
Di Francisca - Errigo 15-11

A három, főtáblára jutott magyar férfi tőröző közül Bíró Péter egy asszót megnyert, aztán kikapott, Berjozkin Anton és Gátai Róbert pedig az első fordulóban vereséget szenvedett.

Bíró összeszedett, jó vívással verte az első körben az ukrán Klod Juneszt úgy, hogy gyakorlatilag végig ő irányított. Még a vége felé is, 13-12-nél, amikor kiéleződött némileg a küzdelem, szép akciókkal adott újabb tusokat. A következő fordulóban viszont nem bírt a nála magasabban jegyzett amerikai Miles Chamley-Watsonnal. Vezetett ugyan az asszó elején 5-2-re, de ettől kezdve már az történt a páston, amit ellenfele elgondolt.

Berjozkin és Gátai mindjárt kezdésnek erős ellenfelet kapott, különösen utóbbinak volt nehéz dolga a korábbi világbajnok, tavaly bronzérmes Peter Joppich ellen. Nem is tudta borítani a papírformát, a német tőröző simán nyert. Akárcsak Berjozkin ellen dél-koreai riválisa. Bíró 27., Berjozkin 52., Gátai 61., a főtábláról lemaradt Szabados Gábor pedig 92. lett.

A német Peter Joppich negyedszer nyert egyéniben világbajnoki aranyérmet férfi tőrvívásban. A döntőben a kínai Lej Senget győzte le.

eredmények, a 64 között:
Bíró Péter - Klod Junesz (ukrán) 15-12
Heo Jun (dél-koreai) - Berjozkin Anton 15-2
Peter Joppich (német) - Gátai Róbert 15-5

a 32 között:
Miles Chamley-Watson (amerikai) - Bíró 15-8

döntő:
Joppich - Lej 15-11

Magyar érmek kerekesszékes tőrvívásban >>>