Vágólapra másolva!
Három Grand Slamet nyert idén a junioroknál, a felnőttek között is begyűjtött két egyéni tornagyőzelmet, és már alig várja a tizennyolcadik születésnapját, hogy annyi versenyre nevezhessen be, amennyire csak akar. Babos Tímea kisgyerekkora óta tudatosan építi a teniszkarrierjét, az sem zavarja, ha két nap alatt Budapest érintésével Mexikóban és Japánban is játszania kell, Temesvári Andreával pedig már a sikerek utáni esetleges visszaesés feldolgozására is készül.  

- Múlt vasárnap Elica Kosztova legyőzésével megnyerte a 25 ezer dollár összdíjazású felnőtt tornát Ausztráliában. Mondhatjuk, hogy ezzel a legnagyobb felnőtt sikerét érte el?
- Azért ez nem az első 25 ezer dolláros verseny, amit megnyertem, vagy ahol döntőt játszottam, nagy különbség nincs köztük. Annyiban valóban más volt az ausztráliai siker, hogy ezen a versenyen olyan ellenfeleket is megvertem, akik komolyabban számítanak a felnőtt mezőnyben.

- Tavaly Júliusban magyar teniszezőnőként rekordmagasságban kezdett a felnőtt világranglistán. Aztán idén októberben ismét arról beszélt, hogy véget ért a junior-korszaka. Mi történt közben több mint egy évig?
- A nemzetközi szövetség megszabja, hogy adott életkorban mennyi felnőtt versenyen lehet indulni. Tavaly csak tizenhárom, idén tizenöt versenyre nevezhettem be. Ez nagyon kevés egy versenyzőnek, mert minél több tétmeccset kell játszani, pláne, hogy felnőttként nem mindig jutok olyan messzire, mint a junior mezőnyben. Sokan nem játszanak eleget juniorban, ami szerintem hiba, mert így lehet beleszokni a sok versenybe, hogy hétről hétre teljesíteni kell. Én nem akartam elkövetni ezt a hibát.

- Jövőre viszont végleg besorol a felnőttekhez?
- Május tizedikéig, a tizennyolcadik születésnapomig még korlátozva van a versenyek száma, onnan kinyílnak a kapuk. Addig nyolc versenyen indulhatok, az nem túl sok, jól be kell osztani. Bár még egy évet játszhatnék juniorként, szeretnék egyre inkább a felnőtt mezőnyben teniszezni.

- Az idei Australian Opent már a felnőtteknél kezdi?
- Két hét múlva derül ki. Attól függ, milyen mezőny jön össze: tavalyelőtt például nem kaphattam volna szabadkártyát, de tavaly igen.

- Sopronban született, többnyire ott is élt eddig, októberben viszont Budapestre költözött, és az MTK-ban készül. Kialakult már az új életritmusa?
- Amikor edzek, akkor Pesten vagyok, de Sopron mindig is az igazi otthonom marad. Igazából még nincs kialakult menetrend, mert csak három hete van ez a felállás, ebben az időszakban is nagyrészt Ausztráliában játszottam, ahol három tornán is részt vettem.

- Megszokható egyáltalán az állandó utazással járó életforma?
- Korábban másfél évig Angliában edzettem, keveset voltam Sopronban, úgyhogy ez az életforma nem új a számomra. Sőt, most még könnyebb is, mert Pestről akármikor haza tudok menni, nem kell repülőjegyet vennem. Ezen kívül most teszem le a jogsit, innentől kezdve még egyszerűbb lesz hazamennem, ha úgy alakul. De mivel előbb az ausztrál turné, aztán a közelgő ünnepek jöttek, jönnek közbe, így még nem tisztult le, hogyan működik ez a rendszer. Ez a tempó különben nem újdonság a családnak és nekem sem, a nővérem is teniszezett, édesapám (Babos Csaba - a szerk.) pedig az edzőm. Mivel ez a munkám, amit szeretek, még élvezem is az utazásokat.

- Nem furcsa, hogy sokaknak húszévesen fogalmuk sincs, mit akarnak kezdeni az életben, ön viszont már tizenévesen munkájának nevezi a teniszt, és tudatosan épít egy karriert?
- Voltak pillanatok, főleg sérülések és rosszabb eredmények idején, amikor úgy gondoltam, leteszem az ütőt, elegem van. De mindig jött a labdaéhség, meg a tenisszel járó utazások, ami hamar visszacsábított a pályára. Megéri csinálni, mert kevés embernek adatik meg mindez: máris rengeteg országban jártam, sok mindent láttam.

Forrás: AFP
A szingapúri ifjúsági olimpián bronzérmet szerzett

- És a szervezete hogyan alkalmazkodik a sok utazáshoz?
- Nincs ezzel problémám, ilyen szempontból szerencsés alkat vagyok. Hazajöttem, este kilencig fent voltam és csak akkor zuhantam ágyba a huszonöt órás út után. Meg kell szokni már tizenéves korban, talán ezért sosem volt problémám ezzel. Volt, amikor egyik nap Mexikóban, két nap múlva Japánban játszottam, és csak Pesten keresztül repülhettem egyik helyszínről a másikra.

- Ezek után hogyan ment a játék Japánban?
- Junior Fed-kupa-döntőm volt Mexikóban, ott egy meccset vesztettem, majd A kategóriás junior meccseket játszottam Oszakában, ahol döntőbe jutottam egyesben, párosban pedig győztem.

- Októberben Temesvári Andrea lett az edzője, milyen vele a munka, miben tud a legjobban segíteni?
- Andi a mentorom lett, nem az új edzőm. Átadja a tapasztalatait, elvégre minden idők legjobb magyar női teniszezője volt. Elsősorban abban tud segíteni, hogy elkerüljem azokat a hibákat, amiket ő elkövetett. Örülök, hogy egy nő is van a csapatban, nekem is könnyebb, jobban szót értek vele, mint a férfiakkal. Az edző Barátosi Levente lett, emellett édesapám továbbra is segít. A legjobb edzők mind ugyanazt mondják, mindig figyelik az eseményeket, a versenyzőket és jó meglátásaik vannak. Nekem nagyjából ugyanazt mondta apa, Levente, Andi és az angliai edzőm is, ilyen vonatkozásban tehát nincs jelentős változás.

- Nem tervezi, hogy visszamegy külföldre teniszezni?
- Erre nincs feltétlenül szükség. A legfontosabb, hogy milyen az edző és a háttér, nálam most mindkettő rendben van, ilyen esetben pedig mindegy, hol készül az ember.

- A nagy sikerek közben odafigyel-e Szávay Ágnes példájára? Nagyon jó eredményekkel kezdett, aztán a közvélemény szinte sértve érezte magát, mert visszaesett. Mit tenne hasonló helyzetben?
- Nyilván ezért is segít nekem az Andi, aki talán még jobban is átélte ezeket, mint Ági. Még nagyobb neveknél is előfordul ilyen, mint ahogy Ana Ivanovic is megfeledkezett kicsit a teniszről, inkább azzal foglalkozott, hol lépjen fel, ezért nem tudta fenntartani a jó eredményeket.

- Az amerikai Sloane Stephensszel szinte verhetetlen párost alkottak idén a junioroknál, az Australian Open kivételével minden Grand Slamet megnyertek. Elképzelhető, hogy a felnőtteknél is együtt maradnak?
- Persze, már beszéltünk is erről, ha kapna szabadkártyát a US Openre, szívesen indulnánk együtt. Ez nem csak munkaviszony, jó barátok is vagyunk. Két hosszabb távú párospartnerem volt eddig, mindkettővel nagyon sikeresen szerepeltünk.

- Miért van, hogy a magyarok gyakran jobbak párosban? Temesvári és Taróczy is párosban nyert Grand Slamet, az utóbbi években Szávaynak is jobb eredményei vannak ott.
- Andi egyéniben hetedik volt a világranglistán, Ági 13., Balázs is eléggé elöl volt, azaz mindenki ért el kiemelkedő eredményeket egyéniben is. Nekem azért megy jobban, mert tanulom a párost is, számomra ez játék, jobban élvezem, mint akik inkább csak az egyénire koncentrálnak.

Forrás: AFP
Stephens és Babos párosa verhetetlen volt idén

- A Fed-kupa-csapat új kapitánya, Keller László helyett több válogatott játékos (Szávay, Arn Gréta, Czink Melinda) szívesebben fogadta volna Marosi Katalint. Fed-kupa csapattagként ebben a kérdésben önnek nem kellett véleményt mondania?
- Ez nem az én dolgom, nekem csak annyi a lényeges, hogy játsszak. Körülöttem mindenki jobban bele van vonva ebbe a kérdésbe, mint én, ezért nem is szeretnék beszélni róla.

- Eddig nem volt súlyosabb sérülése. Ez elsősorban alkati kérdés, vagy orvosi háttér is kell hozzá?
- Mindennek a kemény edzés az alapja, nyolcéves korom óta kondizom, úszom, futok folyamatosan. A jó állóképességért teszek is, ami rengeteget segít. Sérülésem a balszerencse miatt volt eddig, mert egy boka kifordulásával senki nem tudna semmit kezdeni. Az orvosi háttérnek is fontos szerepe van, folyamatosan járok fizioterapeutához, aki vizsgálja a testem visszajelzéseit.

- Hosszabb távon mire juthat felnőttként? Gondolkodott már a teljes pályafutásáról, vagy mindig csak rövid távra tervez?
- Vannak közeli és távoli tervek is, utóbbi a huszadik-harmincadik körüli helyezés a világranglistán, valamint a legjobb nyolcba jutni egy Grand Slam-tornán, aminek már nagyon örülnék. Közelebbi terv, hogy még többet javuljon a játékom és jobban tornásszam fel a ranglistás helyem. Egyelőre be kell kerülnöm a GS-tornák selejtezős helyeire, aztán a főtáblára kerülés a cél, amihez egy jó évre lesz szükségem szerintem.

- Hogyan összegezné az idei évet?
- Év elején lesérültem, ezzel együtt nyolc között voltam az Ausztrál Openen. Tavasszal kifordult a bokám, kellett két hónap, míg felépültem, de utána a három Grand Slam-gőzelemmel remekül sikerült az év. Felnőttként a 750. hely körül kezdtem a világranglistán, és a 260. körül fogom befejezni az évet. Panaszra nem lehet okom, a legfontosabb mégis, hogy folyamatosan javult a játékom, a kondícióm és a figyelmem.

- Mivel telik a téli szünet? Hogyan tartja magát formában?
- Most a héten rendesen járok kondizni, bár nem fogok teniszütőt. Úszni és kardioedzésre is járok, hétfőtől pedig már Pesten edzek huszonharmadikáig. A karácsony a pihenésé, de a két ünnep között ismét edzések lesznek, mivel ez az alapozás időszaka. Nem lehet abbahagyni az edzéseket, ilyenkor meg, mikor jól megy a játék, pedig pláne nem: így lehet ugyanis rögzíteni a megfelelő mozdulatokat.

Babos Tímea
Született: 1993. 05. 10., Sopron
Csapata: Soproni VSE, majd MTK
Edzője: Babos Csaba, Barátosi Levente
1999-ben kezdett sportolni
Legjobb egyéni eredményei: Európa-bajnok, wimbledoni elődöntős

2010-ben
US Open junior: párosban bajnok
Ifjúsági olimpia: párosban bronzérem
Wimbledon junior: egyéniben negyeddöntős, párosban bajnok
Roland Garros junior: bajnok párosban
Wokingi és bendigói 25 ezer dolláros WTA-verseny: bajnok egyéniben és párosban

Tizenhatszoros korosztályos magyar bajnok
Felnőtt magyar bajnok
Háromszoros Európa-bajnok
Jelenleg egyesben 320., párosban 263. a felnőtt világranglistán