Vágólapra másolva!
A magyar úszók egyetlen aranyérmet sem nyertek a dubaji rövidpályás világbajnokságon, ami a végül mindössze egy bronzig jutó Cseh László edzője, Turi György szerint nem mérvadó, mert a 25 méteres medencében nem derülhet ki, hogy ki milyen úszó. A Pekingben három ezüstérmet nyert Cseh azt mondja, 200 pillangón rátehetett volna a végén még egy tempót, mint Phelps az olimpián, mert akkor talán vb-címmel jöhetett volna haza.

A magyarok mindösszesen három érmet nyertek a vasárnap zárult dubaji rövidpályás úszó-világbajnokságon. Gyurta Dániel pénteken második lett 200 mellen, míg vasárnap az öccse, Gyurta Gergely 1500 gyorson nyert bronzérmet. Cseh László a két kedvenc számában, 200 és 400 vegyesen betlizett, végül 200 pillangón bronzérmet szerzett - úgy, hogy a győztes mindössze tizenegy századdal úszott jobb időt nála.

Kiss László szövetségi kapitány felemás érzésekkel értékelte a magyarok teljesítményét. "Ironikusan azt mondhatnám, hogy kiderült, nem kispályás csapat a miénk. Összességében azért nem lehetünk nagyon elégedetlenek, hiszen mind a kilenc versenyzőnk döntőbe került valamelyik számban, ami kitűnő teljesítmény" - mondta a kapitány, majd rátért a negatívumokra.

"Tény, az érmek tekintetében kicsit többet reméltünk, de úgy gondolom, egy világbajnokság az év végén nem igazán ideális, ha az eredeti időpontban, tavasszal rendezik, jobb állapotban érkezik mindenki ide. Otthon a feltételek nem igazán adottak ahhoz, hogy tökéletesen ráhangolódjunk a huszonötös medencére, hiszen egy teljes makrociklust megfelelő létesítmény híján nem tudunk rövidpályán végiggyakorolni, és arról most nem beszélek, hogy a műhelyekhez még nem jutott el például az idén használatos rajtgép, amin gyakorolni lehetne. Ez itt még fontosabb, mint az ötvenesben - a tanulságokat mindenesetre levonjuk, azaz jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni a rajtokra, a fordulóra és a célba érésre. Nálunk az edzők elsősorban az úszás technikáját igyekeznek a lehető legjobban tökéletesíteni, de látni kell, egyre több múlik az imént említett részleteken is" - magyarázta a bizonyítványt a kapitány, majd hozzátette: az olimpiákat továbbra is nagymedencében rendezik, azaz nincs miért aggódni. "Az egyre jobb fiatalokkal kiegészülve ütőképes csapatunk lesz Londonra" - tett ígéretet.

MTI Fotó: Kovács Anikó
"Az a baj, hogy nem mértem fel jól a falat"

"Azt hiszem, nem rontottam el semmit közben, a végén viszont talán még rátehettem volna egy tempót, mint Phelps Pekingben" - mondta Cseh László, aki 200 pillangón szinte egyszerre ért be a riválisaival, s az első helyezett dél-afrikai Le Clos mögött tizenegy, míg a második brazil Almeida mögött hat századdal lemaradva harmadik lett. "Nem tudom, talán belefért volna, talán nem - az a baj, hogy nem mértem fel jól a falat, talán túlzottan a kínaira koncentráltam közben, ő el is vitt egy kicsit magával. Az idővel elégedett vagyok, szerettem volna nyerni, sajnálom, hogy a végén nem jött ki jól a tempó" - árulta el Cseh László.

"Laci voltaképpen mindent úgy csinált, ahogy kértem tőle, ahogy elterveztük, rendkívül jól jött az első százon, de talán nem figyelt eléggé az ötös és a hatos pályára" - mondta Turi György, Cseh László edzője. "Én sem tudom, megérte-e volna rátenni egy tempót, szerintem nem, de ezen most már kár siránkozni, a sport ilyen, egyszer nyersz egy kicsivel, egyszer nem. Viszont annyit azért megjegyeznék, számomra a rövidpályás verseny annyira nem mérvadó, itt ugyanis nem derülhet ki, ki milyen úszó: egy hatalmas forduló, három-négy tempó, és máris jön a fal - az úszás alapvetően nem erről szól" - fűzte hozzá Turi.

"Elképesztően boldog vagyok, nem is tudom, mit mondjak, csodálatos érzés" - mondta Gyurta Gergely, aki az 1500 méteres gyorsúszásban harmadik lett. "Végig az olasz Colbertaldót figyeltem, aztán amikor éreztem, hogy van még bennem, akkor ritmust tudtam váltani, és ezerkétszáz méterig nagyon jó tempót mentem. Az utolsó háromszáz már durva volt, éreztem mindenemet, a dán hajrázott, az azért túlzás lett volna, hogy őt megelőzzem, úgyhogy nagyon-nagyon elégedett vagyok a bronzéremmel" - fogalmazott Gyurta Dániel 19 éves öccse.