Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán megerősítette, hogy nem vehet részt a 2012-es nyári játékokon LaShawn Merritt. A férfi 400 m-es síkfutás doppingvétség miatt eltiltott amerikai címvédője - Kiss Balázshoz és Szepesi Nikoletthez hasonlóan - a NOB 2008 nyarán hozott doppingszabálya miatt nem indulhat Londonban.

A fiatal sprintert tavaly büntette 21 hónapra az Amerikai Választott Bíróságok Szervezete (AAA), miután korábban háromszor is tiltott potencianövelőt találtak a mintájában a doppingellenőrök.

Merrittet - továbbá Kisst, Szepesit és még világszerte 30-40 másik sportolót - a NOB azon szabálya akadályozza meg a londoni szereplésben, amely szerint minden olyan sportoló, aki doppingvétség miatt hathónapos, vagy annál hosszabb idejű eltiltást kap, nem vehet részt az eltiltását követő olimpián.

A 24 éves atléta abban bízott, hogy az AAA az októberi ítélethirdetése előtt jelezte, a NOB szabályai ellentétesek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexével, s mivel a NOB aláírta a kódexet, nem tilthatja el az olimpiai szerepléstől Merrittet.

"A szabály érvényben van" - nyilatkozta Thomas Bach, a NOB alelnöke szerdán. "A NOB-nak jogában áll meghatározni az olimpiai szereplés feltételeit. Ez nem büntetés, hanem egy a feltételek közül."

Kiss Balázs kötöttfogású birkózó-világbajnokot és Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes úszót egyformán egy évre tiltották el. Kisst tavaly azután büntette a nemzetközi sportági szövetség (FILA), hogy egy doppingellenőrzés során táplálék-kiegészítővel szervezetébe jutott, tiltott anyagot mutattak ki a leadott mintájában. A 30 éves birkózó büntetése március 18-án jár le. Szepesit azután marasztalták el, hogy egyszer már visszavonult, s pályafutásának újrakezdését elfelejtette időben (a szabályok szerint kilenc hónappal a tervezett visszatérés előtt) bejelenteni - ez pedig doppingvétségnek minősült a nemzetközi szövetségnél, a FINA-nál.