Társoldalunk:

Spanyol politikusokat bírálnak a Contador-ügy miatt

2011.02.16. 13:30

Pat McQuaid, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a doppingügybe keveredett, s végül felmentett Alberto Contadort az eljárás során nyíltan támogatták a spanyol politikusok.

A legnevesebb közülük Jose Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök volt, aki még a helyi sportági szövetség, a RFEC keddi felmentő ítélete előtt kijelentette: nincs jogi alapja annak, hogy a versenyzőt eltiltsák.

"A sportnak magának kell irányítania magát, és az a szerencsés, ha ezt hagyják" - fogalmazott McQuaid. "Nem hiszem, hogy a politikusoknak, akik nem ismerik az ügy részleteit, bármilyen formában bele kellene avatkozniuk az eljárásba. Megnyilatkozásaik csupán politikai megnyilvánulások."

Az elnök hozzátette: a spanyol politikusok viselkedése országuk megítélésének sem tesz jót. "Azt mutatja, hogy mindent elkövetnek sportolóikért, függetlenül attól, hogy azok mit is követtek el."

Az RFEC kedden mentette fel a doppingvád alól a háromszoros Tour de France-győztes Contadort, miután január 26-án még egy évre szóló eltiltást helyezett kilátásba. A 28 éves kerekes szervezetében tavalyi Tour-sikere alkalmával klenbuterol nyomaira bukkantak, ő azzal védekezett, hogy egy elfogyasztott fertőzött hús miatt lett pozitív a tesztje.

Amennyiben az UCI vagy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem fogadja el a mostani döntést, fellebbezhet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). McQuaid egyelőre nem közölte, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel, de amint mondta, már tárgyalnak a keddi döntésről a WADA-val.

Közben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke azt mondta, hogy a két szervezetnek mindenképpen meg kellene támadnia a spanyolok döntését. "Nagyon remélem, hogy az UCI és a WADA fellebbez a CAS-nál, és végképp tisztázza ezt az ügyet" - fogalmazott a német sportdiplomata.


Felemás sajtóreakciókat váltott ki Alberto Contador felmentésének a híre.

Spanyolország:
El País:
"Contador újra nyeregben. A felmentő ítélet után a Tour-bajnok kerékpározik."
   
El Mundo:
"Jogos Contador felmentése. Nem lehet doppingeltiltással sújtani azt, aki nem doppingolt."

Marca:
"Az RFEC a felmentéssel történelmi döntést hozott."
   
As:
"Az RFEC eredetileg egyéves eltiltást szorgalmazott, de később megváltoztatta álláspontját, és a felmentés mellett döntött. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök beavatkozott az eljárásba, amikor korábban kijelentette: nincs jogi alapja annak, hogy a versenyzőt eltiltsák."
   
Olaszország:
La Gazzetta dello Sport:
"Botrány! Contadort jogtalanul mentették fel. A doppingellenes harc így elhiteltelenedik. Spanyolországnak más fogalmai vannak a doppingról. A spanyol igazságszolgáltatás szabályai szerint a tavaly májusban az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) által doppingolás miatt eltiltott Alejandro Valverde is tovább versenyezhetne. Köszönetet kell mondanunk a CONI-nak, az UCI-nak és a nemzetközi Sportdöntőbíróságnak (CAS). Az első játszmát Contador nyerte, de a meccsnek még nincs vége."
   
La Repubblica:
"Spanyolország felmentette Contadort, Zapatero tekintélye nyert."
   
Belgium:
"A spanyol szövetség tisztára mosta Contadort. Kerékpárban kétféle mérce létezik. Az olasz Alessandro Colóra, aki szintén klenbuterollal bukott le, egyéves eltiltást sóztak. Most azt gondolhatja magában: bárcsak spanyolnak születtem volna!"

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK