Társoldalunk:

Nem engedték védekezni Gyárfást az úszószövetségről szóló sajtótájékoztatón

2011.03.08. 16:20

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke szerint mielőbb tisztázni kell a 2010-es budapesti úszó-Eb költségelszámolási hiányosságai miatt kialakult helyzetet, és ha kell, jogi lépések is következhetnek a Gyárfás Tamás vezette úszószövetség ellen. A fideszes képviselő sajtótájékoztatóján váratlanul megjelent Gyárfás is, aki azonban nem mondhatta el a maga álláspontját.

Bánki Erik utalt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által a tavalyi magyarországi Eb költségvetési támogatásának felhasználásáról végzett vizsgálat megállapításaira, amelyek szerint a MÚSZ harminc százalékkal nagyobb összegre - 1,17 milliárdra - tervezte a 2010-es úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi Eb költségvetését, ezáltal 350 millió forinttal túllépve a reális összeget.

A Kehi emellett azt is állította, hogy a szövetség az Eb-rendezésre központi forrásból kapott 400 milliós támogatásból 120 millióra nem lett volna jogosult, további 60 millió forintot jogszabályt sértő módon használt fel.

A fideszes bizottsági elnök leszögezte, hogy az úszószövetség új állami támogatásra addig nem számíthat, amíg nem számol el teljes mértékben.  "Mielőbb tisztázni kell a helyzetet, már megkértem Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost, hogy rendkívül gyorsan vizsgálja ki az ügyet, és a szükséges jogi lépéseket, ha kell, a feljelentést tegye meg."

Hozzátette, Borkai Zsolt MOB-elnökhöz is fordul, hogy "a Magyar Olimpiai Bizottságtól a sportolók, ha lehet, közvetlenül kapják meg a pénzüket, hogy a szövetségnek esélye se legyen a versenysport támogatására szánt összegeket másra elkölteni". 

Bánki Erik külön kitért Ruza József főtitkár és Gyárfás Tamás elnök szerepére, mondván, hogy a főtitkár már decemberben lemondott, most Gyárfáson a sor, hogy tisztázza magát.

A sajtótájékoztatón váratlanul megjelent Gyárfás Tamás szerette volna véleményét összegezni, de csak kérdéseket tehetett fel, mert - ahogyan a bizottsági elnök fogalmazott: - "ez nem a MÚSZ-elnök sajtótájékoztatója".

A Kehi-vizsgálat nyilvámosságra kerülése után Gyárfás az [origo]-nak azt mondta, hogy bár az eredeti előterjesztésükben 1,2 milliárdos rendezési költséggel számoltak, a szövetség későbbi tárgyalásai során kiderült, hogy olcsóbban is meg lehet rendezni az Eb-t. "A szigorú Kehi-megállapítások ismeretében felvetem, hogy ha 2006-hoz hasonlóan 1 milliárd 160 millió forint körüli összegbe került volna 2010-ben is az Eb-rendezés, akkor kellően helytálltunk? Így, úgymond, megtévesztettük az államot, mert nem engedtük felfelé srófolni az árat, hanem alkudtunk? Kevesebbe került az Eb, ez okozza az alapproblémát" - állította Gyárfás, aki elismerte, hogy a Danubius Szállodalánccal közbeszerzési eljárás nélkül kötött szerződést az úszószövetség. 

Bánki Erik kedden felhívta a figyelmet egy  levélre, amelyet Gyárfás Tamás küldött Czene Attila sportért felelős államtitkárnak, haladékot kérve egy 22 millió forintos, azonnal törlesztendő részlet kifizetésére. Az államtitkár erre nemet mondott.

"Érthetően keserűen olvastam Czene Attila államtitkár úrnak írt, március elsején keltezett levelem fogadtatását a Magyar Nemzet hasábjain - mondta Gyárfás Tamás az MTI-nek. "Nyilván jobban örültem volna, ha levelemre maga is nekem írt levélben válaszol, még ha abban kérésemet el is utasítja. Korábban bátorítást kaptam arra, hogy a Kehi-vizsgálat alapján a szövetség a mintegy 22,7 millió forint visszafizetésére 30 nap haladékot kérhet. Bánki Erik úr a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata alapján erre nincs lehetőség, sőt maga a kérés is etikátlan. A parlamenti sportbizottság elnöke azt igényli, hogy a sportág számoljon el további 100 millió forinttal, amit az államtól kapott. Az elnök urat valószínűleg megtévesztették, mert ezt az összeget az úszószövetségnek át sem utalták. Tekintettel arra, hogy az Európa-bajnokságot a tervezettnél jóval, mintegy 350 millió forinttal kevesebből sikerült megrendezni, a Kehi megállapítása szerint a MÚSZ-nak eleve kevesebb állami támogatás jár."

Az úszószövetség elnöke folytatta: "A Czene Attilához írt levélben a szövetség megkérdezte a sportért felelős államtitkárt, van-e lehetőség rá, hogy két, a közbeszerzésekkel kapcsolatos számla helyett, amelyeket a Kehi nem fogadott el, a MÚSZ más, a rendezéssel kapcsolatos számlákkal pótolja. Hangsúlyozni kell, nem hamis számlákat akartunk kicserélni. Nem tettünk ilyet, nem csaptunk be senkit, megkérdeztük, mit lehet, s mit nem" - reagált Gyárfás Tamás Bánki Eriknek a sajtótájékoztatón elhangzott, a számlacserét a minősíthetetlen kategóriába soroló megjegyzésére.

"Rendkívül sajnálom, hogy a hat magyar aranyat hozó budapesti Eb, amely az év sportági eseményei közül a legjobban rendezettnek járó elismerést érdemelte ki, ilyen minősítést kap. Hozzátenném még: a Kehi elnöke a vizsgálati anyag megküldését követően, a sajtót arról tájékoztatta, hogy további jogi lépések megtétele a tapasztalatok alapján nem áll szándékában. Nem gondoltam volna, hogy Czene Attilának írt kérelmem ilyen következményeket vonhat maga után."

Gyárfás Tamás végezetül elmondta, hogy még a nap folyamán intézkedett a felmerült, 22,7 milliós összeg átutalásáról, "ez által a MÚSZ-nak állami tartozása nincs".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK