Vágólapra másolva!
A Japánt pénteken sújtó, és sok ezer ember halálát okozó földrengés és szökőár miatt a nemzetközi szövetség (ISU) hétfőn elhalasztotta a Tokióban március 21. és 27. között tervezett műkorcsolya-világbajnokságot. Az ISU közlése szerint csak később döntenek a vb új időpontjáról, vagy esetleges törléséről.

Ugyancsak elhalasztották a hétvégi nagojai női maratont, amely az augusztusi világbajnokság válogatója lett volna, de nem rendeztek baseball-bajnokikat sem.

Szintén elhalasztották a japán labdarúgó-bajnokság valamennyi márciusi mérkőzését, amelyeket várhatóan júliusban lehet majd bepótolni. Emiatt kétségessé vált a futballválogatott szereplése a nyári Copa Américán.

A Japán Labdarúgó Szövetség főtitkára, Tasima Kozo azonban úgy véli, a világnak jelezni kell, nem állt meg az élet teljesen az országban.

"Van még két hetünk, hogy felkészüljünk az előzetesen tervezett barátságos futballmérkőzésekre. Az emberek csak a CNN-t látják, nekünk kell értesítenünk őket arról, hogy Tokió működik, a város rendben van, a rend helyreállt" - mondta.

Japán a tervek szerint március 25-én a fővároshoz közeli Sizuka-stadionban fogadná Montenegrót, négy nappal később pedig Tokióban játszana Új-Zélanddal.

Pénteken a szigetország északkeleti partvidékét a Japánban valaha mért legnagyobb erejű, a Richter-skála szerint 9-es földrengés rázta meg, amelynek epicentruma 240 km-re volt a fővárostól.