Vágólapra másolva!
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos továbbra is aggályosnak tartja a Magyar Úszó Szövetség működését, ezért vizsgálatot indít ellene.

Budai Gyula szerda reggel találkozott Gyárfás Tamással, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökével, hogy egyeztessenek a 2010-es budapesti úszó Európa-bajnokság pénzügyi elszámolásával kapcsolatos kormányzati kifogásokról. Budai az [origo] megkeresésére nem kívánt beszélni a találkozó eredményéről, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője viszont az MTI-nek azt mondta: az elszámoltatási kormánybiztos a Gyárfás Tamással való találkozó után is aggályosnak tartja az úszószövetség működését a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése alapján, ezért vizsgálat indul az ügyben.

A Kehi február elején jelezte, hogy szabálytalanságokat állapított meg a MÚSZ-nál a tavalyi, margitszigeti Európa-bajnokság költségvetési támogatásának felhasználását illetően. A Kehi szerint a MÚSZ harminc százalékkal nagyobb összegre - 1,17 milliárdra - tervezte az esemény költségvetését, ezáltal 350 millió forinttal túllépte a reális összeget, a központi forrásból kapott 400 milliós támogatásból 120 millióra nem lett volna jogosult, további 60 millió forintot pedig jogszabályt sértő módon használt fel.

Gyárfás Tamás szerint ugyanakkor a szövetség eleve meg sem kapta a rajta számon kért összeget, és számításai szerint a múlt héten visszafizetett 22,7 millió forinttal a MÚSZ valamennyi tartozását rendezte az állam felé.