Vágólapra másolva!
Sokkolta a sakkvilágot a hír, hogy a sakkolimpián tizedik helyen végzett francia válogatott kapitánya, Aranaud Houchard nemzetközi nagymester és a csapat tartalékja, a 19 éves Sebastien Feller súlyos csalást követett el. Az oroszországi partikat számítógépen elemezte egy nagymester Nancyban, a legjobb lépést sms-ben elküldte a francia csapatkapitánynak, aki rafinált módon mutatta meg Fellernek a lépést.

A Francia Sakkszövetség január végén jelezte: felmerült a gyanú, hogy a Hanti-Manszijszkban, a sakkolimpián résztvevő francia válogatott kapitánya, Arnaud Hauchard és a csapat ötödik játékosa, Sebastien Feller csalást követett el. A kapitány és a játékos olyan döbbenetes trükkel dolgozott össze, hogy a csapattársak semmit nem vettek észre - csak kicsit csodálkoztak, hogy milyen kitűnő teljesítményt nyújt Feller, különösen az angol David Howell elleni nyerése ragadtatta elismerésre a kollégáit.

Feller tartalékként a legjobb pontszerző volt, aranyérmet és pénzdíjat is kapott. A csalást a technika segítségével követték el, a számítógépes elemzőprogram lépéseit mobilon továbbította Cyril Marzolo nemzetközi mester, majd egy jól kidolgozott terv alapján a kapitány jelezte játékosa felé. A francia szövetség súlyos eltiltásokkal büntette meg a vétkeseket. A Nemzetközi Sakkszövetség egyelőre nem reagált a példátlan esetre.

Örökös eltiltás

A francia szövetség hosszas bizonyítási eljárás után hozta meg döntését a súlyos eltiltásokról, bár a nagymesterek tagadtak minden vádpontot, és fellebbezést is nyújtottak be - utóbbi miatt a sportetikát súlyosan sértő Sebastien Feller jelenleg is játszik az Aix-les-Bains-ben megkezdődött Európa-bajnokságon. Marzolo ötéves eltiltást kapott, Fellert játékjogát három évre vonták meg. Hauchard soha többet nem lehet a szövetség alkalmazottja.

Sokáig nem értették, hogy a kapitány miként tudta továbbítani a lépéseket, amelyeket számára Cyril Marzolo Nancyból küldött. Marzolo elemzőprogrammal nézte a játszmákat, majd SMS-eket küldött Arnaud Hauchard-nak, jelezve, hogy melyik az adott állásban a legjobb lépés. Az első két számjegy mindig 06 volt, majd következett a lépésszám. Az ötödik és hatodik számjegy jelezte, hogy melyik mezőről kell lépni, majd az érkezési mező két számjegye következett, végül két érdektelen szám.

A csapatkapitánynál két mobil volt, az egyik a sajátja, a másik Sebastien Felleré. Ezeken beszélhetett a bárnál, majd szükség esetén visszatért a versenyterembe. De hogyan továbbította a legjobb lépést Feller felé? Erre igazán ördögi trükköt találtak ki.

A sakkozókból lettek a mezők

A francia éltáblás, Vachier Lagrave ellenfele volt az A és 1, Laurennt Fressinet ellenfele a B és 2, Vladiszlav Tkacsijevé a C és 3, Felleré a D és 4. Feller maga az E és 5, Tkacsijev az F és 6, Fressinet a G és 7 és Vachier Lagrave a H és 8.

Houchard láthatóan nagy érdeklődéssel figyelte a játszmákat, meg-megállt az ellenfél egy-egy játékosa mögött, például Tkacsijev után Fressinet ellenfele mögött, így jelezte például, hogy C2-re kell lépni, és egy + 2600 Élő-pontos játékosnak már nem volt nehéz választás, hogy melyik tiszttel. Leírva döbbenetesnek tűnik, ahogy ezt megszervezték. Hauchard kétszáz sms-t kapott az olimpia ideje alatt Marzolótól, ezt cáfolhatatlanul kiderítették.

Kis dolog miatt buktak le

A Chessbase honlapján megjelent cikkből kiderül, hogy miként buktak le. Marzolónak egy fontos anyagot kellett a francia alelnöknek elvinnie, és egy pillanatra őrizetlenül hagyta mobilját, kiment a vécére. Jött az SMS Hanti-Manszjszkból, és Hauchard aggódott, hogy miért nem küldi már a lépést. Az alelnök asszony ezt az SMS-t rögzítette, majd három nap múlva vizsgálatot kezdeményezett. Marzolo védekezésének egyik pontja éppen az volt, hogy Joanna Pomian asszony jogtalanul nézte meg mobilját.

A francia és az egész nemzetközi sakkozást megcsúfoló csalás ugyanakkor számos kérdést vet fel. Senkinek nem tűnt fel, hogy a kapitány rendszeresen játékosaival szemben áll, hiszen a kapitányi etikett íratlan szabálya, hogy mindig a saját játékos mögül kell nézni a játszmát, elkerülve az esetleges szemkontaktust, vagy bármilyen jeladást? Senkinek nem tűnt fel, hogy a kapitány mennyit szorgoskodik a mobiljával, miközben a FIDE szabályai szerint mobilt be sem lehetne vinni a játékterembe?

Nyomukban vannak a detektorok?

Jól emlékezünk még az elisztai világbajnoki döntő történéseire, Veszelin Topalov vádaskodásaira, hogy Vlagyimir Kramnyik túlzottan sokszor látogatta a parti során a mellékhelyiséget. A 2007-es Corus-tornán sokan Topalov menedzserét, Szilvio Danajlovot vádolták azzal, hogy meg nem engedett segítséget nyújtott, de már a 2005-ös San Luis-i vébén is gyanakodtak a vetélytársak.

A modern technika elrontja gyönyörű játékunkat? Ha valaki erősebben játszik, megtalálja a legjobb lépéseket, akkor már gyanakodni fogunk? A megoldást a 2001-es kieséses rendszerű vb idején bevetett szigor jelentheti: a játékosokat detektorral vizsgálták, amikor visszatértek a versenyterembe.

Verőczi Zsuzsa