Vágólapra másolva!
Dortmundban július 21. és 31. között rendezik meg a hagyományos Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. A 6 résztvevős, kétfordulós sakkviadalon címvédőként az ukrán Ruszlan Ponomarjov játszik, tizennyolcadik fellépésére készül az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik - rajtuk kívül az amerikai Hikaru Nakamura, a vietnami Le Quang Liem, a holland Anish Giri és a német Georg Meier kapott még meghívást. A torna időpontja ütközik a csapat-világbajnokság terminusával, Lékó Péter pedig a válogatott rendelkezésére áll a nagy érdeklődéssel várt viadalon.

Dortmund Vlagyimir Kramnyik kedvenc városa. Páratlan az orosz exvilágbajnok sikersorozata, vitrinjében kilenc dortmundi elsőségért járó trófea díszeleg. Tavaly először kapott meghívást a FIDE kieséses rendszerű világbajnoki rendszerének legfiatalabb bajnoka, a 2002-ben 19 évesen győztes ukrán Ruszlan Ponomarjov, idén címvédőként szerepel. Másodszor látunk szuperversenyen vietnami sakkozót. A 20 esztendős Le Quang Liem a moszkvai Aeroflot nyílt versenyen elért győzelmével vívta ki a jogot, hogy ismét játszhat.

Három újonc a mezőnyben. Az amerikai Hikaru Nakamurát, a holland Anish Girit és a német Georg Meiert először láthatjuk a dortmundi arénában.

A 39. Sparkassen Shess Meeting szuperverseny időpontja ütközik a kínai Ningbóban megrendezésre kerülő csapat-világbajnokság terminusával. Lékó Péter tizenháromszor játszott a dortmundi tornán, számos kiváló dobogós helyezés mellett háromszor ünnepelhetett győzelmet. 1999-ben 8 résztvevős tornán remekelt. 2002-ben, a világbajnok-jelölti tornán kiharcolta a kihívó jogát, 2004-ben, Brissagóban világbajnoki döntőt játszhatott Kramnyikkal.

Három éve nagyon okos versenyzéssel ért veretlenül elsőként célba. Lékó a válogatottban való szereplés mellett döntött, ez lesz a hosszabb versenyzési szünet után első fellépése. Az orosz csapat Ningbóban nélkülözi Kramnyikot, az olimpiai bajnok ukránok Ponomarjovot, az amerikaiak Nakamurát.

A hagyományokhoz híven már korábban megtartották a sorsolást, így a nagymesterek alaposan készülhetnek. A március 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján 2725-ös Élő-átlagú a torna, ez még változhat, hiszen két Élő-lista is addig publikálásra kerül. Tavaly már bevált, hogy a nagymesterek csak kijátszott állásokban remizhetnek, illetve a jól ismert kritériumok szerint: háromszori lépésismétlés, tükörkép, 50 lépéses szabály.

A résztvevők a rajtszámok sorrendjében:
1. Georg Meier (német, 2669)
2. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785)
3. Anish Giri (holland, 2690)
4. Hikaru nakamura (amerikai, 2774)
5. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2743)
6. Le Qang Liem (vietnami, 2689)