Vágólapra másolva!
A kínai kikötővárosban, Ningbóban július 15. és 25. között rendezik meg tíz csapat részvételével a VIII. sakkcsapat-világbajnokságot. Válogatottunk a Hanti-Manszijszkban elért negyedik helyezésével harcolta ki a részvételi jogot. 2001 óta először vehetünk ismét részt a rangos csapatversenyen, a körmérkőzéses lebonyolításnak köszönhetően nagymestereink a világ legjobbjaival mérkőzhetnek meg. 1985-ben ezüstérmes volt csapatunk, négy év múlva negyedik, 2001-ben ötödik. Korábban négyévente rendezték meg a vb-t, a legújabb szabályzat szerint 2011-től kétévente lesz a viadal.

A Kínai Sakkszövetség elküldte a csapat-világbajnokságra szóló meghívókat. A vb-t a New Century Grand Hotelben rendezik meg. A rendezők az 5-5 csapattag és a kapitány számára is egyágyas szobát biztosítanak teljes ellátással. A tíz együttes versenyében címvédőként az orosz csapat játszik.

A részvételre jogosult válogatottak:
Oroszország (címvédő)
Ukrajna, Izrael és Magyarország (a Hanti-Manszijszkban megrendezett olimpiáról)
Azerbajdzsán (a 2009-es Európa-bajnokság győztese)
India
Egyesült Államok
Egyiptom
Kína (rendező ország)
Örményország (a FIDE elnöke jelölte a kétszeres olimpiai bajnok együttest)

A kilencfordulós, négytáblás körversenyen az olimpiai pontszámítást alkalmazzák, a győzelemért 2, a győzelemért 1 pont jár. A játékidő 90-90 perc az eső negyven lépésre, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, az első lépéstől kezdve még lépésenként 30-30 másodperc extraidő.

A Kínai Sakkszövetség már kijelölte az öt nagymestert, akik hazai pályán érmes helyezésben reménykednek: Wang Yue, Wang Hao, Li Chao, Yu Yangyi és Ding Liren játszik.

Megnevezte csapatát az örmények kapitánya, Arshak Petroszjan is. Együttesének nagy erősítést jelent, hogy a korábban szlovák színekben játszó Szergej Movszeszjan hazatért, Levon Aronjan után a második táblán szerepel majd. Vlagyimir Akopjan, Gabriel Szargiszjan és az idei bajnok Robert Hovhanniszjan van még az együttesben. Az oroszok kapitánya, Jevgenyij Barejev nem számíthat a dortmundi szuperversenyen játszó exvilágbajnokra, Vlagyimir Kramnyikra. Biztos csapattag Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin és Jan Nepomnjacsij, az újdonsült Európa-bajnok Vlagyimir Potkin, Peter Szvidler, Nyikta Vitjugov, Jevgenyij Tomasevszkij pályázik meg a válogatottságra.

Az amerikaiak nem számíthatnak a Dortmundban játszó Hikaru Nakamurára, és nagy kérdés, hogy a világbajnok Viswanathan Anand szerepel-e hazája válogatottjában. Tavaly nagy vitát váltott ki és élesen kritizálták Anandot, hogy lemondta a sakkolimpián való részvételt.

Válogatottunk összeállítása aligha okoz majd meglepetést, a sakkolimpián nagy sikerrel szerepelt ötös, Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Berkes Ferenc és Balogh Csaba játékát valószínűsíthetjük. Végleges döntés a május 7-én megtartandó választó közgyűlés után várható.