Társoldalunk:

Jó eséllyel harcolnak az olimpiai kvótákért a pingpongozók

2011.04.27. 12:49

Tóth Krisztina, Póta Georgina és Lovas Petra is olimpiai kvótát érő helyen áll jelenleg a női asztaliteniszezők világranglistáján, rajtuk kívül a mindössze 17 éves Madarász Dóra is - ötven helyet javítva - bekerült a legjobb száz közé.

A magyar szövetség szerdai tájékoztatása szerint a jövő vasárnap rajtoló rotterdami egyéni világbajnokság előtt Tóth a 36., Póta a 41., Lovas pedig az 54., míg a vb-n nem induló Madarász a 99. a rangsorban.

A vb utáni világranglistáról nemenként 28-28 játékos londoni indulási joghoz jut, de országonként csak kettő. Ahhoz, hogy egy nemzet a csapatversenyre is kvalifikálja magát, a harmadik játékosnak az európai selejtezőn egyéni kvótát kell szereznie, de ő Londonban csak csapatban indulhat majd. A kontinentális selejtezőről 11 játékos juthat még ki az olimpiára, illetve ez után lesz még egy végső, világ-pótselejtező, ahonnan még két versenyzőnek lesz lehetősége kiharcolni az ötkarikás részvételt.

A magyarok jelenlegi pozíciója a világranglistán:
36. Tóth Krisztina (az olimpiai kvóta szempontjából 20.)
41. Póta Georgina (23.)
54. Lovas Petra (28.)
99. Madarász Dóra

A magyar férfi játékosok közül a világranglistán jelenleg 84. Jakab Jánosnak van a legnagyobb esélye a selejtezőkből való olimpiai kvótaszerzésre, rajta kívül Kosiba Dániel (213.) indul majd a hollandiai vb-n.

Az olimpián résztvevők száma:
Csapatverseny (16 válogatott)
- 6 csapat - minden kontinensről
- 1 csapat - rendező
- 9 csapat - egyéni kvalifikációk alapján

Egyéni verseny (84 játékos)
- 28 fő - világranglistáról
- 40 fő - kontinentális selejtezőkről (Európa 11, Ázsia 11, Afrika 6, Latin-Amerika 6, Észak-Amerika 3, Óceánia 3)
- 1 fő - szabadkártya
- 1 fő - rendező