Vágólapra másolva!
A hétfői szakaszon balesetben elhunyt belga Wouter Weylandt emlékének szentelték a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny résztvevői a keddi, negyedik etapot, így az nem számított bele az összetett eredménybe.

A tragédia miatt 206 fősre csökkent mezőny egyperces gyászszünettel indult el Genovából, majd - a kerékpársport hagyományai szerint - lassú tempóban, együtt tekert végig a livornói célig.

Mind a 23 csapat nagyjából 10 km-en át vezette a karavánt, az utolsó kilométerekre pedig Weylandt istállója, a Leopard-Trek állt az élre.

Az utolsó 1000 métert Weylandt csapattársai és az elhunyt egyik legjobb barátja, az amerikai Tyler Farrar összekapaszkodva tette meg, miközben a többi versenyző mintegy 50 méterrel lemaradva haladt az összetettben élen álló brit David Millar vezetésével. A mezőny tagjai lehajtott fővel, s többen sírva haladtak át a célvonalon.

Farrar bejelentette, hogy feladja a versenyt barátja halála miatt. A Garmin-Cervelo sprintere Belgiumba utazik, ahol rendszeresen együtt edzett Weylandttal.

Forrás: AFP/Luk Benies
A szakasz előtti egyperces gyászszünet, elől a Leopard csapat

A Leopard-Trek csapat szerencsétlenül járt 26 éves versenyzője hétfőn, 24 kilométerre a céltól, a Passo del Boccóról lefelé jövet elvesztette uralmát kerékpárja felett, és 70 km/órás sebességgel falnak ütközött.

A televíziós felvételeken látható volt, hogy Weylandt eszméletlenül feküdt a földön, és erősen vérzett. Az orvosok azonnal a segítségére siettek, 40 percen át próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.