Vágólapra másolva!
Újabb doppingvádak érték a hétszeres Tour de France-győztes amerikai kerékpárversenyzőt, Lance Armstrongot. Egykori csapattársa, Tyler Hamilton a CBS televízió egyik műsorában azt állította, a világsztár már 1999-es győzelmekor EPO-t használt.

Évről évre visszatérő téma Lance Armstrong és a dopping kapcsolata. A hétszeres Tour-győztes kerekes sohasem bukott le tiltott szerek használatával, ám sokan állítják, anélkül nem érhette el csodálatos sikereit.

A legújabb támadás egykori US Postal-társa, Tyler Hamilton részéről érte, aki állítja, Armstrong EPO-használata nem legenda, hanem tény.

"Már 1999-ben láttam EPO-t a hűtőszekrényében. Láttam, ahogy beadja magának, csakúgy, mint ahogy mi is csináltuk. Ahogy én is tettem sok-sok alkalommal" - nyilatkozta a doppingolás miatt 2005 és 2007 között eltiltott Hamilton a CBS televízió 60 Minutes című műsorában.

Armstrong a mai napig tagadja, hogy pályafutása során tiltott szerekkel élt volna, Twitter-oldalán csak azt közölte, sohasem bukott meg a doppingvizsgálatokon.

Hamilton interjújára azonnal reagált Mark Fabiani, Armstrong ügyvédje: "Hamilton láthatólag csak szeretne egy kis pénzt csinálni, írt egy könyvet, azzal pedig, hogy bekerült a 60 minutesbe, kap egy kis nyilvánosságot. Ugyanakkor a kapzsiság nem változtat azon a tényen, hogy Lance Armstrong a világ legtöbbet ellenőrzött sportolója."

2005-ben és 2008-ban ugyanezek a vádak már felmerültek vele kapcsolatban. Első visszavonulásakor a L'Équipe francia lap írt arról először, hogy az amerikai bringás első Tour-diadalakor az akkor még kimutathatatlan eritropoetint (EPO) használta. Ez az állítás nem bizonyosodott be.

2008-as visszatérésekor a Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) felajánlotta, hogy "becsületességét alátámasztandó" ismételten meg kellene vizsgálni az első Tour-sikere alkalmával adott vizeletét.

Armstrong ezt visszautasította, közölte, egyrészt már egy 2005-ös független vizsgálat kiderítette, hogy az akkori, lefagyasztott mintákat helytelenül tárolták, kezelték, másrészt már csak a második, B próbához szükséges vizelet van meg.

Az amerikai csillag 1999 és 2005 között hétszer nyerte meg a francia kerékpáros körversenyt, majd visszavonult az aktív versenyzéstől. 2009-ben ugyan visszatért, de idén februárban ismét, immáron véglegesen befejezte pályafutását.

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!