Vágólapra másolva!
A gyűjtés még zajlik, de hamarosan tízmillió forintos nyomravezetői díj üti annak a markát, aki bizonyítékot szolgáltat a doppingvétség miatt eltiltott dzsúdós, Ungvári Attila tisztázására - erősítette meg a hírt az [origo]-nak Ruttner György, a cselgáncsozó ügyvédje.

"Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, főleg ha azt nézzük, hogy egy olimpiai éremesélyes sportoló ügyéről beszélünk. Úgy gondoljuk, hogy ennek a jutalomdíjnak köszönhetően lesz olyan, aki érdemi információval tudja majd segíteni a nyomozást" - mondta kérdésünkre Ruttner György, aki Bíró Tamás edzővel, a ceglédi klubbal és a város néhány vállalkozójával indította el a gyűjtést, amelyhez azóta többen csatlakoztak.

A 73 kg-os Ungvári Attilának januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti - neki aranyérmet hozó - Hungária-kupán adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat, a szteroidok közé tartozó sztanozololt és a vízhajtók csoportjába sorolt furoszemidet, de elmondása szerint valaki szándékosan rakott tiltott szereket az italába, ezért a szövetség feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A nemzetközi szövetség 2013. március 7-ig eltiltotta a 22 éves sportolót, mellékbüntetésként pedig három eredményét - a Hungária Kupa első, a párizsi Grand Slam-viadal második és a bakui Vk harmadik helyezését - törölte.

Amikor kiderült, hogy Ungvári mintáiban doppingszereket találtak, bátyjával, Miklóssal és edzőjükkel, Bíró Tamással együtt önkéntesen hazugságvizsgálatnak vetette alá magát, amely az ártatlanságát támasztotta alá.

Taraba Sándor, az UTE ugyancsak 73 kg-os versenyzője - akit nem neveztek meg, de több alkalommal körülírtak, mint akinek köze lehet az ügyhöz - ugyancsak poligráfos vizsgálattal kívánta cáfolni az ellene felmerült vádakat. Jogi képviselője májusban felsorolta a két hazugságvizsgálati eljárás során elhangzott, az érintettséget vizsgáló kérdéseket, leszögezve, hogy a 27 éves dzsúdós valamennyire nemmel válaszolt.