Vágólapra másolva!
Csillag Tünde, a női válogatott tagja úgy döntött, nem utazik el a természeti katasztrófa sújtotta Japánba, az olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságra. A magyar szövetség elnöke fegyelmi eljárást indított ellene, edzőit pedig elküldte a tatai táborból.

Szombathelyi Sportiskola tornaszakosztályának edzői, Rácz Gábor és Vizer Erzsébet a híreket folyamatosan olvasva, szakértőkkel egyeztetve úgy találták, veszélyes két hetet Tokióban eltölteni a sérült fukusimai atomreaktor miatt.

A Magyar Torna Szövetség vezetői egy kérdőívet küldtek szét az olimpiai kvalifikációs vb-re való kiutazásra esélyes tornászoknak, hogy vállalják-e a részvételt. "Mindösszesen három nem válasz érkezett: Rácz Gáboré, Vizer Erzsébeté és egyik tanítványuké, a márciusi Eb-n talajon nyolcadik helyet szerző, az elmúlt évi vb-n legeredményesebb magyar tornásznőé, Csillag Tündéé" - írja a Vasnépe honlapja.

"Nem az edzőim befolyásolására, hanem magam döntöttem úgy, hogy nem akarok Japánba utazni" - nyilatkozta a sportoló a lapnak. "Engem nagyon meglep, hogy a nemzetközi tornászvilágból semmilyen hasonló reakció nem érkezett. Számítottam arra, hogy a döntésemnek lesznek következményei, de legyenek azok bármilyen súlyosak is, akkor sem érzem úgy, hogy rosszul döntöttem volna."

Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke szerint viszont a versenyző és a trénerek lépése elfogadhatatlan, és a válogatott cserbenhagyását jelenti: "Az elnökség tagjainak egyetértésével úgy határoztam, hogy Tünde és a két szakember ellen fegyelmit indítok" - mondta a kétszeres olimpiai bajnok sportvezető. "Minden, jelenleg Tatán készülő edző véleményét is kikértem, egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy nagyon rossz a hangulat. A két szombathelyi tréner másokat is agitálni próbált, hogy mondjanak nemet a vb-re, rossz hatással vannak a csapatra, ezért őket hazaküldtem az edzőtáborból."

Magyar hozzátette: "Végre lenne egy olyan magyar női csapat, amelynek esélye lenne bekerülni a legjobb 16 közé."

Japánban a márciusi földrengés és szökőár következtében megrongálódott a fukusimai atomerőmű, ezért megnőtt a radioaktív sugárzásveszély, de a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) május végén úgy döntött, a történtek ellenére Tokióban rendezi a vb-t.